ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ;

_78662832_457891151

Δεν πρόλαβα να πάω στην όμορφη εκδήλωση της SOMO στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, διότι είχα καλύτερα πράγματα να κάνω… Αλλά δόξα τω Θεώ, η Σταυρούλα Πουλημένη ήταν εκεί και στο απύθμενης εξυπνάδας της άρθρο στο alerthess, με τίτλο «Συνεισφέρει η Eldorado Gold στην Ελληνική Οικονομία;» (Διαβάζεται με το ύφος της ερώτησης: «Μασάει η κατσίκα ταραμά;»), μας τα είπε τα πάντα όλα…

Ευτυχώς, διότι αν και απών από την εκδήλωση, έμαθα πολλά:

Έμαθα πως «η Eldorado Gold επιδίδεται σε μία συνεχή φοροαποφυγή μέσα από την σύνδεσή της με ολλανδικές εταιρείες και φυσικά την κάλυψη της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας» !!!

Έμαθα πως «η καταστροφική επένδυση του χρυσού στην ΒΑ Χαλκιδική, έχει και … κρυφές πλευρές»!!!

Επίσης πως «το δημόσιο δεν θα κερδίζει απολύτως τίποτα από την παρουσία της Eldorado Gold στην Ελλάδα. Αντίθετα όπως δείχνουν παραδείγματα άλλων χωρών στην Αφρική και την Λατινική Αμερική όπου δραστηριοποιούνται πολυεθνικές εξορύξεων μετάλλων και δη χρυσού, το δημόσιο χάνει φόρους εκατομμυρίων ευρώ την στιγμή που λόγω της δραστηριότητας της πολυεθνικής το βιοτικό επίπεδο πέφτει κατακόρυφα».

Ακόμη πως το Ολλανδικό κράτος ευνοεί τα φοροπαιχνίδια διότι «Η νομοθεσία της ΕΕ και συγκεκριμένα η Οδηγία περί τόκων και δικαιωμάτων της ΕΕ, που μειώνει τους φόρους παρακράτησης στην πηγή, κάνει προτιμότερη για την ελληνική θυγατρική της Eldorado την διοχέτευση της χρηματοδότησής της και των πληρωμών τόκων μέσω Ολλανδίας αντί απευθείας προς την μητρική εταιρεία στον Καναδά».

Ένας κύριος Πάτρικ Νσινάντο, από τη Ζάμπια «απέδειξε ότι οι ξένες μεταλλευτικές επενδύσεις στην Ζάμπια, μια χώρα που έχουν εγκατασταθεί πάρα πολλές καναδικές εταιρείες από το 1960,  δεν δημιούργησε κανένα όφελος για την τοπική κοινωνία».

Μια κυρία Κάθριν Μαγκούραν «συνέδεσε το ζήτημα της φοροαποφυγής με την παραβίαση δικαιωμάτων στην ΒΑ Χαλκιδική από την δραστηριότητα της Eldorado Gold (?), τονίζοντας την απουσία οικονομικής δικαιοσύνης, -(δηλαδή ότι η Ελντοράντο θα θησαυρίζει και τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα θα επωμίζονται τους φόρους(??)–, την σημαντική ζημιά που θα υποστεί το περιβάλλον αλλά και την απώλεια θέσεων εργασίας σε υπάρχοντες τομείς της τοπικής οικονομίας (???), απώλεια μεγαλύτερη από τις θέσεις που υπόσχεται να δημιουργήσει η εταιρεία».

Έμαθα επίσης ότι στη Ζάμπια οι σκεπές της πόλης Κονκόγιο διαβρώνονται από όξινη βροχή που προκαλεί ένα ορυχείο χαλκού….

Και είδα πως η Σταυρούλα Πουλημένη δεν έχει ιδέα του τι γράφει αφού εκεί με το fast track τα έκανε μαντάρα… Διάβασε κορίτσι μου το ίδιο άρθρο του Σάκη Αποστολάκη στην Ελευθεροτυπία, που το κατάλαβε ο άνθρωπος…

Άρα, σαν συμπέρασμα, αυτά που λέει η Ελληνικός Χρυσός στην επίσημη και δημοσιευμένη ετήσια έκθεση εταιρικής ευθύνης, και σε ανακοινώσεις της, είναι αδιάντροπα ψέματα;;;… ούτε δίνει κάθε χρόνο στον Δήμο Αριστοτέλη 3 εκατομμύρια ευρώ στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ούτε αυξάνει τη ρευστότητα της περιοχής με άλλα 28 εκατομμύρια μέσω μισθών και αμοιβών εργολάβων, ούτε τη διετία 2012-2013 επένδυσε 35 εκατομμύρια μόνο σε κοιτασματολογική έρευνα, ούτε από το ποσοστό των συνολικών προμηθειών της το 20% το καλύπτει τοπικά, ούτε μόνο το 2013 δαπανήθηκαν περί τα 5 εκατ. ευρώ για έργα υποδομής από την Ελληνικός Χρυσός προς τις τοπικές κοινωνίες, ούτε επένδυσε 68,4 εκατ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2014 για εξορυκτική υποδομή στη Βόρεια Ελλάδα, ούτε γενικά έχει επενδύσει κάτι εκατοντάδες εκατομμύρια για την υποδομή των έργων από το 2006;;;;;;… Βρε τους μπαγάσες… Τόσα ψέματα….