ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ…

unnamed

Το περιοδικό Hot Doc, του «πολύ» κου Βαξεβάνη, αφού διέγραψε την πορεία του ως διάττων αστέρας στον εκδοτικό κόσμο, ψάχνει πλέον τρόπους μπας και πουλήσει κανένα τεύχος… Αλλά ποιος το αγοράζει… Πρέπει να πιστεύεις ότι μας ψεκάζουν για να είσαι αναγνώστης του Hot Doc…

Έτσι, ανακαλύφθηκε ένας «νέος -άγνωστος μέχρι στιγμής-  κίνδυνος για την υγεία των εργαζομένων στο μεταλλείο των Σκουριών, αλλά και για τους κατοίκους των γύρω περιοχών»… Λες και υπάρχουν άλλοι, γνωστοί κίνδυνοι!!!

Το περιοδικό, λέει «φέρνει στο φως ντοκουμέντα -τα οποία τεκμηριώνονται από επιστημονικές μελέτες και ειδικούς-, πως στα κοιτάσματα των μεταλλείων της ανατολικής Χαλκιδικής υπάρχει ουσία ιδιαιτέρως επιβλαβής για την υγεία, συγκεκριμένα αμίαντος, γεγονός που δεν είχε μέχρι σήμερα επισημανθεί από κανέναν φορέα, ούτε είχε τεθεί ως ζήτημα στη δημόσια διαβούλευση πριν την περιβαλλοντική αδειοδότηση».

Νομίζω εδώ οτι πρέπει  να επέμβει και εισαγγελέας για διασπορά ψευδών ειδήσεων «ιδιαιτέρως επικίνδυνων για την τάξη και την ασφάλεια στην περιοχή…».

Προφανώς ο Βαξεβάνης διάβασε την «Τεχνική Μελέτη Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Εξορυκτικών Αποβλήτων Υποέργου Σκουριών – Φράγματα και Χώροι Απόθεσης Τελμάτων Εμπλουτισμού Μεταλλείου Σκουριών», που εγκρίθηκε πρόσφατα. Εκεί ανακάλυψε την λέξη τρεμολίτης ή τρεμόλιθος ή ακτινόλιθος, που είναι ένα ινοπυριτικό ορυκτό, στην κατηγορία των κλινοπυρόξενων. Η μελέτη αναφέρει πως πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα και μετρήσεις, σχετικά με την ποιότητα του αέρα στην εγκατάσταση απόθεσης, προκειμένου να µην υπάρξει υπέρβαση των οριακών τιμών σωματιδίων, παρ’ ότι τα αποτελέσματα της έκθεσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επί της πιθανής παρουσίας αµιαντόμορφων αμφιβόλων σε πυρήνες γεωτρήσεων από το κοίτασμα Σκουριών Χαλκιδικής  είναι αρνητικά.

Στη συνέχεια η μελέτη εξειδικεύει τα προληπτικά μέτρα, όπως μετρήσεις στον αέρα και όχι στα τέλματα, μη χρήση πετρωμάτων με τρεµόλιθο ή ακτινόλιθο σε οδοστρωσίες, κλ.π., κ.λπ…

Η παρουσία του τρεμολίτη στα πετρώματα είναι γνωστή από το 2009-2010, και το 2013 είχε γίνει και ειδική μελέτη (Ορυκτολογική ανάλυση) από το  Γεωλογικό τμήμα του Πανεπιστήμιου Αθηνών  (με συνδρομή και ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων) που απεφάνθη πως λόγω μορφής και περιεχομένου (ειδικές διαστάσεις μήκους-πλάτους και σύστασης του τρεμολίτη) δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΙΑΝΤΟΣ. Η μελέτη αυτή έχει κατατεθεί και φέρει και την κρατική σφραγίδα.

Τώρα ποιοι είναι αυτοί οι «κάτοικοι της περιοχής» που σύμφωνα με το Βαξεβάνειο Hot Doc κατηγορούν την Ελληνικός Χρυσός ότι «εσκεμμένα το απέκρυψε, γνωρίζοντας ότι η αποκάλυψή του θα  διόγκωνε την αντίδραση στο έργο και θα δυσχέραινε την αδειοδότηση» και πώς είναι δυνατόν να θεωρείται “κρυμμένη” μια μελέτη που έχει κατατεθεί, μόνο ο ίδιος ο Βαξεβάνης ξέρει…