«ΕΛΑΙΟΡΑΜΑ»: ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΤΟ ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Στήριξη σε ένα εμβληματικό προϊόν της ΠΕ Χαλκιδικής, προώθηση και ανάδειξή του μέσα από ένα νέο καλλιεργητικό πρότυπο επιχειρεί να προσφέρει το έργο «ΕΛΑΙΟΡΑΜΑ», ένα καινοτόμο σχήμα συνεργασίας για την εφαρμογή ευφυούς γεωργίας, με συντονιστή την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 

Ο λόγος για το ΠΟΠ αγουρέλαιο Χαλκιδικής, για το οποίο θα σχηματοποιηθεί και θαυιοθετηθεί ένα πρωτόκολλο παραγωγής για τη μεγιστοποίηση των πολυφαινολών στο παραγόμενο προϊόν, που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις της περιοχής να έχουν σταθερή ποσότητα και ποιότητα, αλλά και ένα μοναδικό αγουρέλαιο υψηλής αξίας, τόσο οικονομικής όσο και διατροφικής.

Ταυτόχρονα, θα γίνει εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας με την εφαρμογή γεωργίας ακριβείας, ειδικά του νερού που, λόγω και του τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής είναι πολύτιμος πόρος ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Για την παραγωγή του αγουρέλαιου, το έργο εφαρμόζεται σε δύο περιοχές και σε 1.000 στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας, σε κτήματα γνωστών ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής. Η πρώτη είναι το Μεταγγίτσι, περιοχή όπου υπάρχουν περίπου 26.000 στρ. ελιάς ποικιλίας «Γαλανό» και η δεύτερη στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Προποντίδας (Ποτίδαια) όπου καλλιεργούνται περίπου 65.000 στρ. με ελιές. Η πλειονότητά τους είναι επιτραπέζιες, αλλά υπάρχει και ένα μεγάλο τμήμα (υπολογίζεται στο 35%) από όπου παράγεται ελαιόλαδο.

Πρωτόκολλο παραγωγής

Όπως τονίζει ο υπεύθυνος του έργου, από πλευράς Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της ΠΚΜ, στέλεχος του φορέα, Στέφανος Γκουβέρος, τα τελευταία χρόνια υπάρχει παγκοσμίως μία τάση κατανάλωσης τροφίμων που παρουσιάζουν
βιο-λειτουργικές ιδιότητες. «Μέσα από το έργο στοχεύουμε, μεταξύ άλλων, να ενημερώσουμε τους καταναλωτές για τις ιδιότητες του αγουρέλαιου, το οποίο περιέχει αυξημένα επίπεδα αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως είναι οι πολυφαινόλες. Την ίδια ώρα, η σημαντική αύξηση των ποσοτήτων αγουρέλαιου θα προσδώσει στους παραγωγούς ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και θα συμβάλει στη βιωσιμότητα και στην ανάπτυξη του κλάδου», επισημαίνει ο κ. Γκουβέρος.

Για τη μεγιστοποίηση των πολυφαινολών στο αγουρέλαιο, τοποθετήθηκαν στα κτήματα των ελαιοπαραγωγών Άννας Κυπαρισσά και Ιωάννη Προδρόμου αγρομετεωρολογικοί σταθμοί για τη λήψη και την καταγραφή μετρήσεων, επεξεργασία και συλλογή δεδομένων, ενώ εφαρμόστηκαν οι συνήθεις πρακτικές για την καλλιέργεια ελιών. Με βάση τα ερευνητικά αποτελέσματα αναμένεται να γίνει συγγραφή του πρωτοκόλλου παραγωγής αγουρέλαιου και η προσαρμογή των ευφυών συστημάτων στις καλλιεργητικές και μεταποιητικές πρακτικές.

Μεταξύ πολλών άλλων δράσεων του έργου, προβλέπεται αξιολόγηση της απόδοσης της ελιάς στις περιοχές καλλιέργειας, παράθεση στοιχείων και δεδομένων σχετικά με τα ακριβή σημεία καλλιέργειας της ελιάς και τα πιθανά σημεία επέκτασής της, αλλά και ενημέρωση και εκπαίδευση των παραγωγών για τα πλεονεκτήματα της χρήσης υψηλής τεχνολογίας στη γεωργική παραγωγή, προσαρμογή στις οδηγίες καλλιέργειας και στο πρωτόκολλο παραγωγής κ.ά.

Ερωτηματολόγιο για το αγουρέλαιο

Με σκοπό την καταγραφή των προτιμήσεων των καταναλωτών, τις απαιτήσεις πελατών και των εφοδιαστικών αλυσίδων για την ανάπτυξη του πρωτοκόλλου ποιότητας υποβλήθηκε σχετικό ερωτηματολόγιο από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, αυτό που διαφάνηκε, όπως σημείωσε ο κ. Γκουβέρος, είναι ότι οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν για τα ιδιαίτερα συστατικά και τις ευεργετικές ιδιότητες που μπορεί να έχει το αγουρέλαιο, όπως τις πολυφαινόλες, ωστόσο ενδιαφέρονται να τις μάθουν και να το εντάξουν στην καθημερινή διατροφή τους. «Εμπόδιο, ωστόσο, σε όλα αυτά είναι η τιμή και το γεγονός ότι δεν το βρίσκουν εύκολα στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι ο κόσμος είναι γενικώς δυσαρεστημένος με τις υψηλές τιμές στα ελαιόλαδα, αλλά, παρά την τιμή, μεγάλο ποσοστό δύσκολα θα κατευθυνθεί σε αντικατάσταση του ελαιολάδου με άλλου τύπου έλαια», καταλήγει ο κ. Γκουβέρος.

Θα σχηματοποιηθεί και θα υιοθετηθεί ένα πρωτόκολλο παραγωγής για τη μεγιστοποίηση των πολυφαινολών στο παραγόμενο προϊόν

Σύμφωνα με στοιχεία που αντλήθηκαν από το έργο «ΕΛΑΙΟΡΑΜΑ», οι περιοχές που έχουν καταφέρει να παράγουν σημαντικές ποσότητες κατάλληλου αγουρέλαιου όσο και ο αριθμός των παραγωγών που ενεπλάκησαν στην προσπάθεια αυτή είναι περιορισμένος. Αυτό συμβαίνει, κυρίως, για δύο λόγους: Αφενός είναι η δυσπιστία των παραγωγών ότι μπορούν, τελικά, να καταφέρουν να παράγουν και να διαθέσουν το προϊόν αυτό και αφετέρου η έλλειψη οργάνωσης και συλλογικότητας στην παραγωγή, η διάχυση της γνώσης και ενημέρωση της παραγωγικής βάσης τόσο για τις απαιτήσεις όσο και για τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να προκύψουν από τη μεγέθυνση του κλάδου παραγωγής αγουρέλαιου.

Ταυτότητα έργου «ΕΛΑΙΟΡΑΜΑ»

Το έργο «ΕΛΑΙΟΡΑΜΑ» υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης 2 του Υπομέτρου 16.1-16.2 του ΠΑΑ 2014-2020 και έχει τίτλο «Γεωργία ακριβείας και βελτιωτικές κινήσεις για μεγιστοποίηση πολυφαινολών στο ελαιόλαδο». Επιχειρησιακή Ομάδα «ΕΛΑΙΟΡΑΜΑ»: Συντονιστής: Αγροδιατροφική Σύμπραξη ΠΚΜ, Μέλη: Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Anna’s Olive trees (Κυπαρισσά Άννα), Yiannis Olive Grove Ιωάννης Προδρόμου), Agromet IKE.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΑΟΚ Χαλκιδικής, στον νομό καλλιεργούνται περίπου 230.000 στρ., που περιλαμβάνουν 5.200.000 ελαιόδεντρα, από τα οποία τα 4.600.000 βρίσκονται σε στάδιο παραγωγής. Ο Νομός Χαλκιδικής έρχεται πρώτος μεταξύ άλλων νομών της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου στην παραγωγή ελαιόλαδου. Η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται γύρω στους 100.000 τόνους ελιάς, εκ των οποίων παράγονται 900 τόνοι αγουρέλαιου Χαλκιδικής.

[ΠΗΓΗ: https://www.ypaithros.gr/, της Αφροδίτης Χρυσοχόου, 9/10/2024]