ΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ: ΦΟΒΟΙ ΕΟΔΥ ΟΤΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΘΑ «ΣΠΑΣΟΥΝ» ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ 2018 – ΕΞΑΠΛΩΘΗΚΑΝ ΣΕ 23 ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ 60 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Μεγαλώνει η ανησυχία για τον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς καθημερινά αυξάνονται οι περιοχές στην Ελλάδα στις οποίες εντοπίζονται κρούσματα με τον ΕΟΔΥ να είναι βρίσκεται σε επιφυλακή.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέσα σε μόλις τρεις ημέρες οι περιφέρειες που έχουν εντοπιστεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου αυξήθηκαν από 20 σε 23 και οι δήμοι από 53 σε 60 με τον ΕΟΔΥ να παρακολουθεί στενά το θέμα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών που μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 100 αλλά και οι θάνατοι που έχουν αγγίξει τους 12, αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα.

Η φετινή έξαρση, όπως λένε, οφείλεται στην παρατεταμένη περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών, η οποία έχει συμβάλλει στην αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών.

Αυτό το γεγονός ενδέχεται να συμβάλλει και στην επέκταση της περιόδου επιτήρησης του ιού, ενδεχομένως μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Εντωμεταξύ, μόνο κατά την τελευταία εβδομάδα, από τον ιό του Δυτικού Νείλου:

24 άνθρωποι νόσησαν,

21 εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία,

8 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ),

59 από τους 100 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο

Από τα μέχρι στιγμής 100 κρούσματα του 2024, τα 76  παρουσίασαν εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, ή οξεία χαλαρή παράλυση.

Υψηλόβαθμες πηγές του ΕΟΔΥ ανέφεραν στο iatropedia.gr, ότι δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος της περιόδου επιτήρησης της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου να αγγίξουμε, ή ακόμη και να ξεπεράσουμε την έξαρση του 2018.

Να σημειωθεί πως τη συγκεκριμένη χρονιά διαγνώστηκαν στην Ελλάδα συνολικά 316 εγχώρια κρούσματα, εκ των οποίων τα 243 παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση).

Μέσα σε 5 μήνες εντός του 2018 σημειώθηκαν, επίσης, 50 θάνατοι ασθενών κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Οι περισσότεροι ήταν άνω των 63 ετών.

Σοβαρά προβλήματα στην επάρκεια αίματος

Να σημειωθεί πως η αύξηση των περιστατικών του Ιού του Δυτικού Νείλου προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην αιμοδοσία της χώρας, καθώς οι επηρεαζόμενες περιοχές αποκλείονται από την αιμοδότηση εθελοντών για να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου μέσω των μεταγγίσεων.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ως «επηρεαζόμενες» περιοχές: ορίζονται οι Δήμοι με πρόσφατη καταγραφή τουλάχιστον ενός κρούσματος λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου (ΔΝ) σε άνθρωπο κατά την τρέχουσα περίοδο 2024,

και ως «υψηλού κινδύνου» περιοχές: ορίζονται οι Δήμοι στους οποίους δεν έχει καταγραφεί κρούσμα σε άνθρωπο κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης 2024 (μέχρι στιγμής), αλλά συνδυάζονται παράγοντες κινδύνου για επικείμενη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους.

Οδηγίες Αιμοεπαγρύπνησης

Παροχή οδηγιών στους αιμοδότες, εάν εμφανίσουν πυρετό ή κάποιο άλλο από τα κλινικά συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ, εντός διαστήματος 15 ημερών από την αιμοδοσία, να ενημερώσουν την υπηρεσία στην οποία αιμοδότησαν ανεξαρτήτως περιοχής.

Σε περίπτωση ενημέρωσης από αιμοδότη για εμφάνιση συμπτωμάτων μετά την αιμοδοσία, η αιμοδοσία προβαίνει στη δέσμευση της μονάδας και των παραγώγων της και γίνεται έλεγχος του δότη από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών, Α’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΑΠΘ (Καθ. κα Α. Παπά, τηλ: 2310999020, 2310 999006).

Ενημέρωση του ΣΚΑΕΜ για τα αποτελέσματα του ελέγχου των αιμοδοτών και καταγραφή των αναλυτικών δεδομένων στο Δελτίο αιμοεπαγρύπνησης για τη λοίμωξη από τον Ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ), σύμφωνα με οδηγίες που έχουν δοθεί από το ΣΚΑΕΜ (τηλ. 210 5212017, 210 5212880).

Δείτε εδώ ποιες είναι οι επηρεαζόμενες και οι περιοχές υψηλού κινδύνου

Από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής: ο Δήμος Αριστοτέλη, ο Δήμος Κασσάνδρας, ο Δήμος Σιθωνίας και ο Δήμος Πολυγύρου.

[ΠΗΓΗ: https://www.newsit.gr/, της Γιάννας Σουλάκη, από iatropedia.gr, 27/8/2024]