ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ: ΦΕΡΝΟΥΝ ΚΑΡΠΟΥΣ ΟΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Η εργασία στα μεταλλεία, εξ ορισμού, είναι μια από τις δυσκολότερες εργασίες, που υπάρχει, αν όχι η δυσκολότερη, εξαιτίας της ποικιλομορφίας των δυσχερειών που δύναται να εμφανιστούν μέσα στις εξορυκτικές στοές.

Στις μέρες μας ο τομέας της υγείας και της ασφάλειας σ’ ένα μεταλλευτικό εργοτάξιο είναι το “Α και το Ω”. Από εκεί αρχίζει η βιωσιμότητα ενός έργου, και χάρη σ’ αυτήν εξασφαλίζεται η ομαλή παραγωγική διάρκεια του μέχρι και την ολοκλήρωση του.

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει τα μέγιστα η χρησιμοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, κατά την διάρκεια της εξόρυξης, όπως και η διαρκής εκπαίδευση των εργαζομένων στους κανόνες ασφαλείας που απαιτούνται με σκοπό την αυστηρή όσο και απαρέγκλιτη τήρηση τους.

Το 2023 ήταν μια πολύ καλή χρονιά στο κομμάτι της υγείας και της ασφάλειας για τις Ελληνικές εξορυκτικές εταιρίες. Όπως αναφέρεται και στην σελίδα 7 της “Απολογιστικής Έκθεσης” του 2023 για λογαριασμό του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) η χρονιά εξελίχθηκε και ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα θανατηφόρο δυστύχημα, ενώ ταυτόχρονα 13 από τα 28 μέλη του συνδέσμου δεν είχαν ούτε ένα ατύχημα στις εγκαταστάσεις τους.

Το εξίσου πού σημαντικό προς αυτή την κατεύθυνση είναι το γεγονός, πως σύμφωνα πάντα με την Έκθεση του ΣΜΕ, την τελευταία 6ετία το 50% των μελών του επιτυγχάνει το στόχο του μηδενισμού των ατυχημάτων. Απώτερος στόχος; Και οι 28 εταιρείες του κλάδου να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο. Κανένα ατύχημα ή δυστύχημα σε κάθε εργασιακό έτος για πολλά συναπτά εργασιακά έτη.

Η εμπειρία έχει δείξει, πως ο μοναδικός δρόμος για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι ένας. Η διαρκής επένδυση στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού των μεταλλευτικών εταιριών.

Μια πρόγευση μας είχε δοθεί στην “Απολογιστική Έκθεση” 2022, όπου καταγράφονταν η ετήσια αύξηση σε ποσοστό 7% σε σχέση με τις ώρες που αφιέρωσαν οι εταιρείες του κλάδου για την εκπαίδευση των εργαζομένων τους σε νέες δεξιότητες και εφαρμογές που αφορούν την καλυτέρευση του επιπέδου της υγιεινής και της ασφάλειας εντός των χώρων εργασίας.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων είναι η “Ελληνικός Χρυσός”. Το μαρτυρούν οι ίδιοι οι αριθμοί που δίνει στη δημοσιότητα μέσω των εκθέσεων κοινωνικών επιδόσεων κάθε τριμήνου/ έτος.

Η “Ελληνικός Χρυσός” για το 2023 δαπάνησε επιπλέον 2,5 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση κάθε είδους εξοπλισμού, που συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας του προσωπικού της και παράλληλα αφιέρωσε 26.449 ώρες στην εκπαίδευση των εργαζομένων, έτσι ώστε στο πλαίσιο της πρόληψης να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν μέσα σε ένα μεταλλείο.

Για να αντιληφθεί κάποιος πόσο μεγάλη είναι έμφαση που δίνεται στον τομέα της ασφάλειας από την “Ελληνικός Χρυσός” και πόσο μεγάλος αντίστοιχα είναι ο αριθμός “ωρών εκπαίδευσης” αρκεί να αναφέρουμε πως για το 2022 και τα 30 μέλη (τότε) του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) δαπάνησαν όλοι μαζί 43.152 ώρες για την εκπαίδευση των εργαζομένων τους.

Πρέπει να σημειωθεί πως όπως αποκάλυψε στην τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 “Brave New Greece” o Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών της “Ελληνικός Χρυσός” Μιχάλης Παπασωτηρίου, η εταιρεία έχει δαπανήσει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ για τη δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης (training center), όπου σε εργαζόμενους κάθε ειδικότητας τους παρέχεται η δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε εικονικό – ψηφιακό επίπεδο για να αντιμετωπίσουν με απόλυτη επιτυχία τυχόν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης στην πραγματικότητα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα απαιτητικής εκπαίδευσης είναι το πρόγραμμα “FLAIM TRAINER”. Το πρόγραμμα δημιουργεί ρεαλιστικά σενάρια κινδύνου από πρόκληση πυρκαγιάς εντός του μεταλλείου και ιδιαίτερα στα υπόγεια, όπου δεν μπορούν να επιχειρήσουν Πυροσβεστική Υπηρεσία και ΕΚΑΒ, καθώς το πεδίο ευθύνης τους περιορίζεται στην επιφάνεια.

Οι εκπαιδευόμενοι – εργαζόμενοι του προγράμματος καλούνται να εκπαιδεύσουν τόσο τα αντανακλαστικά, όσο και τον τρόπο σκέψης τους. Στο πρόγραμμα “FLAIM TRAINER” έχουν ήδη εκπαιδευτεί τα μέλη των σωστικών συνεργείων και των ομάδων πυρασφάλειας της “Ελληνικός Χρυσός”.

[ΠΗΓΗ: https://politesaristoteli.blogspot.com/, 25/7/2024]