Το έργο που αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθιέρωση της χώρας ως νέας πηγής εφοδιασμού για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, χάρη στα σημαντικά αποθέματα του μεταλλείου σε χαλκό και χρυσό, αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στο δεύτερο εξάμηνο του 2025
Την τελευταία τριετία ο ελληνικός μεταλλευτικός κλάδος έχει έρθει αντιμέτωπος με σημαντικές προκλήσεις, όπως οι γεωπολιτικές αναταραχές, το αυξημένο κόστος ενέργειας, πρώτων υλών και υλικών παραγωγής, οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η αυξημένη ζήτηση σε ανθρώπινο δυναμικό. Ταυτόχρονα, οι χρονοβόρες αδειοδοτικές διαδικασίες και το σύνθετο επενδυτικό πλαίσιο αποτελούν αναμφίβολα ορισμένα από τα βασικότερα εμπόδια για την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων, αλλά και για την εξασφάλιση κεφαλαίων.
Σήμερα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα, ο μεταλλευτικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και έχει ήδη ανοίξει η μεγάλη συζήτηση για την περαιτέρω ανάπτυξή του με όρους αειφορίας. Σημαντικό βήμα αποτελούν οι πρωτοβουλίες για τον κανονισμό για τις Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες (Critical Raw Material Act – CRMA) με σκοπό να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο για την ανάπτυξη έργων ευρωπαϊκού στρατηγικού ενδιαφέροντος.
Το μεταλλευτικό έργο Σκουριών της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική είναι το μοναδικό υπό ανάπτυξη έργο χαλκού εντός ευρωπαϊκού εδάφους, το οποίο αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθιέρωση της χώρας ως νέας πηγής εφοδιασμού για την ευρωπαϊκή βιομηχανία χάρη στα σημαντικά αποθέματα του μεταλλείου σε χαλκό και χρυσό. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο και πλήρως αυτοματοποιημένο ψηφιακό μεταλλείο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις πλέον καινοτόμες διεθνώς αναγνωρισμένες τεχνολογίες του μεταλλευτικού κλάδου.
Η ολοκλήρωση του έργου των Σκουριών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την εταιρεία, με τη μέχρι σήμερα πρόοδο να ανέρχεται σε 43%. και με στόχο την έναρξη της εμπορικής του λειτουργίας στο δεύτερο μισό του 2025- Τα οφέλη από τη λειτουργία του έργου θα επεκταθούν σε ολόκληρη την ελληνική οικονομία ενισχύοντας την τοπική απασχόληση, τονώνοντας την εγχώρια αγορά και αποδίδοντας σημαντικά έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο. Η κατασκευαστική φάση έχει ήδη δημιουργήσει 600νέες θέσεις εργασίας, με την εταιρεία να απασχολεί σήμερα περισσότερους από 1.900 εργαζομένους, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί φτάνοντας τους 3.000 καθώς οι εργασίες θα κο ρυφώνονται.
«Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πράσινης και ψηφιακής μετάβασης είναι επιτακτική ανάγκη η βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού μεταλλευτικού κλάδου, ο οποίος δύναται να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας αξιοποιώντας το σημαντικό μεταλλευτικό δυναμικό της πατρίδας μας», αναφέρει ο κ. Χρήστος Μπαλάσκας, Vice Preadent, Commercial, Growth and External Relation Eldorado Gold & Πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός. Όπως τονίζει, στα Μεταλλεία Κασσάνδρας αναπτύσσεται μια υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα που είναι απαραίτητη για την Ευρώπη. «Τα έργα μας έχουν τη δυναμική να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μία από τις κορυφαίες, ασφαλείς και βιώσιμες χώρες παραγωγής χαλκού και χρυσού στην Ευρώπη, ενισχύοντας συνακόλουθα και την ενεργειακή διπλωματία της πατρίδας μας».
Η Ελληνικός Χρυσός, με στόχο τον μετασχηματισμό της σε έναν μεταλλευτικό οργανισμό του μέλλοντος, υιοθετεί έγκαιρα τις βέλτιστες μεθόδους και πρακτικές του μεταλλευτικού κλάδου διεθνώς και τις εφαρμόζει στο παραγωγικό μεταλλείο της Ολυμπιάδας. Στο πλαίσιο
αυτό, επενδύει διαρκώς σε νέες τεχνολογίες και πρωτοποριακές μεθόδους, όπως η απομακρυσμένη πυροδότηση και φόρτωση μεταλλεύματος από το σύγχρονο Κέντρο Ελέγχου στην επιφάνεια, ο αερισμός κατ’ απαίτηση, οι αισθητήρες παρακολούθησης φυσικοχημικών παραγόντων, το ηλεκτρονικό σύστημα ασφάλειας υπόγειου μεταλλείου κ.ά., οι οποίες, πέραν της αύξησης των επιπέδων ασφάλειας, ενισχύουν την παραγωγικότητα με τη μικρότερη δυνατή έκθεση των εργαζομένων σε εργασιακό κίνδυνο. Όλες αυτές οι πρακτικές, αλλά και οι πρόσθετες που θα έρθουν μελλοντικά, χρησιμοποιούν ως υποδομή το υπόγειο ιδιωτικό δίκτυο με τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς (LTE), που πρώτη η Ελληνικός Χρυσός εγκατέστησε σε υπόγειο μεταλλευτικό έργο στην Ελλάδα, σε βάθος 300 μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Αναγνωρίζοντας πως ο εν εξελίξει μετασχηματισμός απαιτεί και την ανάπτυξη των κατάλληλων δεξιοτήτων των ανθρώπων που θα κληθούν να τις εφαρμόσουν στην πράξη, η εκπαίδευση και η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί βασικό πυλώνα για τη στρατηγική της εταιρείας. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Ελληνικός Χρυσός εγκαινίασε και λειτουργεί ένα σύγχρονο Κέντρο Εκπαίδευσης όπου επανεκπαιδεύει μέρος του εργατικού δυναμικού της στις νέες τεχνολογίες που υιοθετεί, έχοντας ήδη επενδύσει περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ σε προσομοιωτές τεχνολογίας εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.
Η κατασκευαστική φάση των Σκουριών έχει δημιουργήσει ήδη 600 νέες θέσεις εργασίας, με την εταιρεία να απασχολεί σήμερα περισσότερους από 1.900 εργαζομένους, που θα φτάσουν τους 3.000 καθώς οι εργασίες θα κορυφώνονται.
[ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ _ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, του Χρήστου Μπαλάσκα, 30/6/2024]