Έως το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση με τις αυξήσεις έως 6,5% στον κατώτατο μισθό.
Η επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού, γίνεται με στόχο να συμπεριλάβει και τους απασχολούμενος στη νέα τουριστική περίοδο, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου που προανήγγειλε την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας.
Βάσει των εκτιμήσεων, η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα κινηθεί πέριξ του +5%, καθώς στο ποσοστό της αύξησης θα πρέπει να ενσωματωθούν ο τρέχων πληθωρισμός αλλά και ένα μέρος της αύξησης της στα 950 ευρώ.
Η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου αναμένεται να κινηθεί σε ένα πεδίο αυξήσεων μεταξύ 5,5% και 6,5%, ώστε ο κατώτατος μισθός να φθάσει τα 820-830 ευρώ, από 780 ευρώ.
Τριετίες
Παράλληλα, το ξεπάγωμα των τριετιών θα ωφελήσει φέτος περί τους 100.000 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα που συμπληρώνουν τριετία μέσα στο έτος και άρα θα έχουν επιπλέον αύξηση μισθού 10%.
Τι θα συμβεί για τους εργαζόμενους που αμείβονται με μισθούς μεγαλύτερους από τα οριζόμενα στον κατώτατο μισθό; Στην περίπτωση αυτή οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι να δώσουν επιπλέον αύξηση.
Υπενθυμίζεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στην αύξηση του κατώτατου μισθού, υπογράμμισε: «Η προεκλογική δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ θα τηρηθεί γιατί η αντίστοιχη δέσμευση της προηγούμενης τετραετίας τηρήθηκε στο διπλάσιο. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 20%».
[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 24/1/2024]