Τη στήριξη τους εκφράζουν μέσω του GRTimes αγρότες και κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής στην τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που εισάγει έκτακτο και εφάπαξ μηχανισμό παροχής άδειας διαμονής για εργασία σε μετανάστες.
Η τροπολογία -με την οποία εισάγεται η σύνδεση της άδειας διαμονής με την προσφορά εργασίας – ξεσήκωσε θύελλα πολιτικών αντιδράσεων στο εσωτερικό της ΝΔ, μετά και τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Ωστόσο αγροτικοί συνεταιρισμοί ο ένας μετά τον άλλον στην επικράτεια δεν αφουγκράζονται αυτές τις ανησυχίες και δηλώνουν τη στήριξη τους στην τροπολογία, με την οποία θα νομιμοποιηθούν χιλιάδες αλλοδαποί εργάτες γης.
Ήδη η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών σε ανακοίνωσή της στήριξε επισήμως την τροπολογία, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης της παραμονής και της απασχόλησης αλλοδαπών εργατών, που ήδη επί σειρά ετών διαμένουν στη χώρα μας και προσφέρουν την εργασία τους, καλύπτοντας παραγωγικές ανάγκες. Δηλαδή, να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό την πραγματικότητα, δημιουργώντας παράλληλα νομιμότητα στην απασχόλησή τους για όσο διάστημα θα βρίσκονται προσωρινά στη χώρα μας».
Το 100% των εργατών γης αλλοδαποί
«Με αυτή την τροπολογία αδιαμφησβήτητα θα ενισχυθούν τα εργατικά χέρια, η έλλειψη των οποίων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου μας» αναφέρει μιλώντας στο GRTimes μέλος του Δ.Σ. της «Οργάνωσης Παραγωγών Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ορμύλιας Βιοαγροίκος».
Το ίδιο μέλος, αναφερόμενο στην έλλειψη εργατικών χεριών, τονίζει ότι οι παραγωγοί αναγκάζονται να εργάζονται στα κτήματα όλο τον χρόνο, ενώ την περσινή περίοδο της συγκομιδής (20 μέρες), όπου απαιτούνταν πολλά χέρια τα μισά κτήματα έμειναν αμάζευτα και χάθηκε μεγάλο μέρος της παραγωγής.
Όπως συμπληρώνει, το 100% του εργατικού προσωπικού στην ελαιοπαραγωγή της περιοχής είναι αλλοδαποί.
«Οι ντόπιοι προτιμούν να εργαστούν κατά βάση στον τουρισμό και την εστίαση, παρά το γεγονός ότι οι αγροτικές εργασίες είναι πιο προσοδοφόρες», προσθέτει και τονίζει ότι η πολιτεία πρέπει να λάβει τα δέοντα μέτρα, προκειμένου να γίνεται πιο εύκολο για αλλοδαπούς να έρθουν για εργασία στην Ελλάδα.
«Η ζωή αυτών των ανθρώπων αυτή τη στιγμή γίνεται δύσκολη με τα γραφειοκρατικά. Να παρθούν μέτρα και να δίνονται προνόμια στους εργαζόμενους. Επιπλέον είναι σημαντικό να υπάρχουν και οι κατάλληλες παροχές για διαμονή και ποιότητα ζωής» λέει.
Ψάχνουν εργάτες σε Ινδία, Βιετνάμ και Ταϊλάνδη
Από την πλευρά του, θετική βλέπει την εξέλιξη και ο Πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας και μέλος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άγγελος Τσιαρτσιαφλής, γνωστοποιώντας στο GRTimes την μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών στον κλάδο.
«Χρειαζόμαστε εργατικά χέρια και γι’ αυτό έχουμε κάνει μετάκληση για εύρεση εργατικού δυναμικού σε χώρες της Ασίας (Ινδία, Βιετνάμ και Ταϊλάνδη). Και η τροπολογία εφόσον θεσπιστεί σίγουρα θα είναι ενθαρρυντική» τονίζει ο κ. Τσιαρτσιαφλής.
Και συμπληρώνει ότι «θα πρέπει να ισχύσει το εργόσημο κι όχι ο ΕΦΚΑ, ώστε να είναι πιο ευέλικτη η εργασία ανάλογα με τις ανάγκες τους εργοδότη και του εργαζόμενου».
Πόλος έλξης εργαζομένων
Αισιόδοξος με την πρωτοβουλία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης, λέγοντας στο GRTimes ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθούν σημαντικά τα εργατικά χέρια στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα της περιοχής.
Άλλωστε η έλλειψη εργατικού προσωπικού σε συνδυασμό με την ακαρπία και τις δυσμενείς κλιματικές συνθήκες, είναι «βραχνάς» για τη φετινή αγροτική παραγωγή, όπως έχουν επισημάνει επανειλημμένα οι αγρότες.
«Παράλληλα θα πρέπει να τρέξουν και οι διακρατικές συμφωνίες, ώστε να γίνουν πιο γρήγορες και εύκολες οι διαδικασίες για την προσέλκυση εργατικού δυναμικού από άλλες χώρες» διευκρινίζει ο κ. Κουφίδης.
Και συμπληρώνει ότι: «αυτή τη στιγμή υπάρχει ο μύθος ότι η Ιταλία προσφέρει καλύτερους μισθούς από την Ελλάδα σε εργατικά χέρια, κάτι που δεν ισχύει. Οι εργάτες πληρώνονται πολύ καλύτερα στην Ελλάδα, απλά πρέπει να διευκολυνθεί η διαδικασία διαμονής τους στη χώρα. Να δημιουργηθούν οι συνθήκες για εύκολη, γρήγορη και ασφαλή άδεια παραμονής, με έμφαση φυσικά τις καλές συνθήκες διαβίωσης των εργαζόμενων και την παροχή υπηρεσιών, ώστε αυτό το εργατικό δυναμικό να μην χρειαστεί να φύγει μετά από λίγο σε γειτονικές χώρες για εργασία».
[ΠΗΓΗ: https://www.grtimes.gr/, ρεπορτάζ: Αναστασία Κοσμίδου, 18/12/2023]