ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΨΑΛΙΔΑ ΖΗΤΗΣΗΣ-ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑ – ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

Η γρήγορη αύξηση της ζήτησης, ως αποτέλεσμα της ενεργειακής μετάβασης θα μπορούσε να προκαλέσει έλλειψη σε μερικά μέταλλα την επόμενη δεκαετία, εκτός αν αυξηθούν οι επενδύσεις, αναφέρει διεθνής όμιλος, παραγωγών και καταναλωτών ενέργειας και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα μεγάλα κενά εφοδιασμού για το λίθιο, το νικέλιο, τον γραφίτη, το κοβάλτιο, το νεοδύμιο και τον χαλκό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές και να καθυστερήσουν τον στόχο των μηδενικών εκπομπών έως το 2050, αναφέρει σε έκθεσή της η Επιτροπή Ενεργειακής Μετάβασης (ETC).

Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος ελλείψεων, τα ορυχεία θα πρέπει να παράγουν περισσότερο, ωστόσο τα μεγάλης κλίμακας μεταλλευτικά έργα μπορεί να χρειαστούν έως και 20 χρόνια για να τεθούν σε λειτουργία, με την τελευταία δεκαετία να χαρακτηρίζεται από έλλειψη επενδύσεων στην εξερεύνηση και την παραγωγή, δήλωσε το ETC.

Επιπλέον, όπως πρόσθεσε η Επιτροπή, οι ετήσιες επενδύσεις σε μέταλλα ενεργειακής μετάβασης ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 45 δισ. δολάρια τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σε σύγκριση με τα 70 δισ. δολάρια που απαιτούνται κάθε χρόνο έως το 2030.

[ΠΗΓΗ: https://energypress.gr/, 20/7/2023]