ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΤΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Ο παράδεισος του Scuba Diving

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, πριν ακόμη γίνει ιδιαίτερα γνωστό το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, οι ντόπιοι έβλεπαν να καταφθάνουν στην περιοχή, από τα τέλη Μαρτίου ακόμη, δεκάδες τροχόσπιτα με ιταλικές και γαλλικές κυρίως πινακίδες. Οδικώς τότε, μέσω της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η κατασκήνωση ήταν ελεύθερη, οι τουρίστες έκαναν τις διακοπές τους και βουτούσαν στα πεντακάθαρα νερά. Καταδύσεις όλη τη μέρα, έψαχναν τον βυθό, έβγαζαν και ψάρια… Παντελήδες και Ροφούς σίγουρα, μιας και φρόντιζαν συχνά να επιδεικνύουν τα θαλάσσια λάφυρά τους στους περίεργους.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι η θαλάσσια περιοχή της Χαλκιδικής από το Πόρτο Κουφό και μέχρι τη μύτη του Αγίου Όρους κρύβει πολλούς «θησαυρούς». Παραμένει και σήμερα μια μυστηριώδης περιοχή με θαλάσσια μονοπάτια, με ναυάγια, με μύθους για σεντούκια από τα χρόνια των πειρατών. Στοιχεία που προδιαθέτουν τους λάτρεις των υποβρύχιων δραστηριοτήτων να αναζητούν την περιπέτεια του βυθού, σε συνδυασμό με τη γαλήνη του απέραντου γαλάζιου.

Μέρη για κατάδυση

Όλη σχεδόν η Χαλκιδική είναι ιδανικός τόπος για υποβρύχιες δραστηριότητες, καθώς το υποθαλάσσιο τοπίο μεταβάλλεται σημαντικά από περιοχή σε περιοχή, από αμμώδη βυθό σε απότομους γκρεμούς και από κρυστάλλινα νερά σε σκοτεινές υποβρύχιες σπηλιές. Η χλωρίδα και η πανίδα του βυθού ποικίλλει ανάλογα με την καταδυτική τοποθεσία και την περίοδο του έτους. Η ύπαρξη πολλών ειδών ψαριών και υποθαλάσσιων φυτών χρωματίζει χαρούμενα τον βυθό, ενώ η παρουσία ναυαγίων στην περιοχή κάνει την κατάδυση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Πελαγίσια ψάρια όπως τόνοι και μαγιάτικα, κάνουν την εμφάνισή τους περιοδικά κάθε Μάιο και Σεπτέμβριο. Τα νερά στις περισσότερες περιοχές είναι ζεστά και δεν υπάρχουν -τουλάχιστον στα κυριότερα σημεία κατάδυσης- έντονα ρεύματα.

Καταδύσεις πραγματοποιούνται σε πάνω από 20 σημεία σε όλη τη Χαλκιδική, ενώ στις σχολές καταδύσεων μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος όλα τα προγράμματα εκπαίδευσης, καθώς και ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταδυτικών εκδρομών για πτυχιούχους αυτοδύτες. Πέραν αυτών, μπορεί ο απλός επισκέπτης να χαρεί μια μοναδική εμπειρία του βυθού ακολουθώντας έμπειρους εκπαιδευτές μέσα από τα προγράμματα καταδύσεων γνωριμίας «Ανακαλύψτε την κατάδυση». Για τη μεταφορά των επισκεπτών στις περιοχές κατάδυσης χρησιμοποιούνται αυτοκίνητα 4Χ4, mini bus, φουσκωτά σκάφη και καΐκια.

Μερικά πολύ ενδιαφέροντα σημεία για καταδύσεις στη Χαλκιδική είναι:

Το ναυάγιο του πλοίου «Μυτιλήνη»

Βρίσκεται στη χερσόνησο της Κασσάνδρας (πρώτο πόδι), περίπου 10 λεπτά με το σκάφος από τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Sani, ΒΔ του όρμου Κύψας. Είναι ένα ναυάγιο εμπορικού πλοίου μήκους 40 μέτρων, που βρίσκεται σε βάθος 20 μέτρων. Το «Μυτιλήνη», ένα παλιό γερμανικό motorship, ναυπηγήθηκε το 1941 και πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη–Μυτιλήνη μεταφέροντας είδη πρώτης κατανάλωσης (λάδι, δημητριακά, κρασί). Το «Μυτιλήνη» βούλιαξε το 1961 αφού χτύπησε σε ύφαλο έπειτα από δυνατή καταιγίδα. Ήταν γεμάτο μπουκάλια κρασί τα οποία είναι ανέπαφα ακόμα και σήμερα. Το ναυάγιο είναι ένα από τα αγαπημένα καταφύγια για ροφούς, μουγγριά, σμέρνες, παντελήδες, στείρες και σαργούς.

Πόρτο Βαλίτσα

Βρίσκεται στον όρμο του Παλιουρίου, στην Κασσάνδρα. Σε ένα ειδυλλιακό τοπίο ξεχωριστής ομορφιάς αυτό το καταδυτικό σημείο χαρακτηρίζεται από απότομα γκρέμια και βράχια και το βάθος κατάδυσης κυμαίνεται μεταξύ 12 και 30 μέτρων. Συναντά συχνά κανείς καταφύγια χταποδιών και αστακών καθώς και πλούσια ποικιλία από ροφοειδή και άλλα ψάρια.

Όρμος Κουρσάρου

Βρίσκεται ανατολικά του όρμου Παλιουρίου, βραχώδη περιοχή με χαρακτηριστικά τα εντυπωσιακά μονόπετρα του βυθού. Μέγιστο βάθος κατάδυσης 33 μέτρα.

Το νησάκι Κέλυφος

Βρίσκεται στη μέση περίπου του κόλπου της Τορώνης, απέναντι από τον Νέο Μαρμαρά και είναι γνωστό και ως «Χελώνα» λόγω του παρόμοιου σχήματός του. Παρουσιάζει εξαιρετικό καταδυτικό ενδιαφέρον, με διάφορα ψάρια, μεγάλη ποικιλία κοραλλιών, ανεμώνες και αστερίες. Ολόκληρο το νησάκι προσφέρεται για καταδύσεις, σε περισσότερα από 10 σημεία, με μέγιστο βάθος τα 45 μέτρα. Πολλά καταδυτικά κέντρα οργανώνουν μαθήματα κατάδυσης εδώ.

Ναυάγιο τουρκικού εμπορικού πλοίου

Βρίσκεται 7 μίλια ΒΑ από το Πόρτο Κουφό στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου της Σιθωνίας. Πρόκειται για ένα παλαιό σιδερένιο εμπορικό πλοίο του 1910. Βρίσκεται βυθισμένο με το πλάι σε βάθος που κυμαίνεται από 17–40 μέτρα. Πλούσιος τεχνητός ύφαλος με βλάστηση και έντονη υποβρύχια ζωή, καθώς πλήθος θαλασσίων οργανισμών έχει αποικήσει το ναυάγιο τα τελευταία χρόνια.

Υποθαλάσσιο σπήλαιο Έρρικα

Βρίσκεται σε απόσταση 4 μίλια ανατολικά από το Πόρτο Κουφό. Η είσοδος του σπηλαίου είναι στα 12 μέτρα βάθος, εκτείνεται γύρω στα 60 μέτρα μήκος και 10 μέτρα πλάτος και αναδύεται μέχρι τα 3 μέτρα βάθος από την επιφάνεια. Το μέγιστο βάθος του είναι 35 μέτρα. Τα νερά είναι διαυγή, με μεγάλη υποθαλάσσια χλωρίδα. Το σπήλαιο αποτελεί καταφύγιο αναπαραγωγής καρκινοειδών (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί κ.α.).

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 18/7/2023]