ΈΝΤΟΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΚΑΡΠΙΑΣ ΕΛΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΣΕΙΡΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση, σε σχέση με το κρίσιμο ζήτημα της αντιμετώπισης των συνεπειών της ακαρπίας της ελιάς Χαλκιδικής, προχώρησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Κυριακή Μάλαμα.

Παράλληλα, σε συνέχεια επίσκεψης στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, ο βουλευτής Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Γιώργος μαζί με την Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής κα. Αικατερίνη Ζωγράφου επισκέφθηκαν στις 20 Ιουλίου το νέο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Διονύσιο Σταμενίτη με μοναδικό θέμα την ενημέρωσή του για το φαινόμενο της ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια της ΠΕ Χαλκιδικής κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο 2022-23.

Αναφερόμενοι στο αίτιο που προκάλεσε τη μη διαφοροποίηση και έκπτυξη των ανθοφόρων οφθαλμών με συνέπεια την ακαρπία, που είναι οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες από Νοέμβριο 2022 έως και Ιανουάριο 2023, αιτήθηκαν τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών και μεταποιητών της Χαλκιδικής ώστε να ανταποκριθούν τουλάχιστον στο κόστος παραγωγής και να εξασφαλιστεί η βιώσιμη συνέχιση της δραστηριότητας τους. Επιπλέον, τοποθετήθηκαν:

  • ως προς τον διαχωρισμό των ποικιλιών Χαλκιδικής, χονδροελιάς Χαλκιδικής και γαλανοελιάς Μεταγγιτσίου, οι οποίες διαφοροποιούνται ως προς το κόστος παραγωγής σε σχέση με άλλες ποικιλίες.
  • ως προς τη συμπερίληψη της ελιάς στον κατάλογο καλλιεργειών που χρήζουν στήριξη λόγω ζημιάς από ασυνήθιστες κλιματολογικές συνθήκες κατά το προανθικό στάδιο.
  • για τη μέριμνα και τη λήψη μέτρων στήριξης της μεταποίησης της ελιάς και των εργαζομένων σε αυτήν.
  • για την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Ο κ. Γιώργος και η κα. Ζωγράφου τόνισαν: «Η συντονισμένη προσπάθειά μας για επιτυχή έκβαση του αιτήματός μας έχει ξεκινήσει με στόχο και σκοπό να ενταθεί το προσεχές διάστημα καθώς θα υπάρχουν και ποσοτικά στοιχεία της παραγωγής. Από μέρους μας θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την πορεία των δράσεων και ενεργειών μας».

(Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: )

[ΠΗΓΗ: https://www.agro24.gr/, 21/7/2023]