Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟ ‘’ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ’’ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΟΥΣΑ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΛΑΒΕΙΑ

Στην έδρα του Δήμου Βόλβης, τον παραλιακό Σταυρό και μάλιστα στον υπό ανέγερση Ιερό Ναό του Οσίου Αυξεντίου του εν Κατερλί της Μικράς Ασίας, σήμερα Τετάρτη 17η Μαΐου τ.έ., με κάθε μεγαλοπρέπεια και μέσα σε κλίμα κατάνυξης και ευλάβειας, η Ιερά μας Μητρόπολις υποδέχτηκε το Σέμνωμα του Αγίου Όρους, την Περίπτυστη Εικόνα της Θεοτόκου που για πρώτη φορά μπροστά Της ψάλθηκε από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ το ‘’Άξιον Εστί’’ για τη Χάρη Της!

Το Πάνσεπτο τούτο Κειμήλιο της Οικουμενικής Ορθοδοξίας εκόμισε, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ, ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοεπιστάτης Γέροντας ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Ιβηρήτης, πλαισιούμενος από τα σεπτά Μέλη της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους, που εκπροσωπούν τις Σεβάσμιες είκοσι (20) Ιερές Μονές του Γεραρού Άθωνος, επιστρέφοντας βέβαια από το Κλεινόν Άστυ των Αθηνών που επί δεκαπενθήμερο περίπου με την Παρουσία Της ξαναβάπτισε και πάλι την Πόλη της Παλλάδας Αθηνάς, χαρίζοντάς της μεγάλη ευλογία, μεγάλη χαρά και μοναδικές πνευματικές στιγμές και ευκαιρίες…

Στις δύο περίπου το μεσημέρι, λοιπόν, παρά τη βροχερή ημέρα, ο Λαός ξεχύθηκε στους δρόμους του Σταυρού για να προσκυνήση το Θεομητορικό Κόσμημα, με επικεφαλής τον Ιερό Κλήρο, τον ευλαβέστατο Δήμαρχο Βόλβης κ. Διαμαντή Λιάμα, του Αντιδημάρχους κ.κ. Χρήστο Γκολιδάκη, Απόστολο Καρακίτσο, Χρήστο Σαββόπουλο, Θεόδωρο Ιορδανίδη και Νικόλαο Πανταζίδη, τον Πρόεδρο του Σταυρού κ. Θεμιστοκλή Χαραλαμπίδη, τον Πρόεδρο του ΟΠΑΔ κ. Παναγιώτη Επιτρόπου, τον Διοικητή ΟΠΚΕ Ασπροβάλτας κ. Παναγιώτη Δαμάχη, τον Διοικητή Τροχαίας Ασπροβάλτας κ. Κωνσταντίνο Χαλκίδη, τη Διοικητή Τροχαίας Πολυγύρου κα Σταυρούλα Γουβαλάρη, τον Διοικητή Α/Τ Αρναίας κ. Αναστάσιο Καραπαντά, τη Αναπληρωτή Διοικητή Α/Τ Βόλβης κα Ελένη Σεμερτζίδου, οι Πολιτευτές κ.κ. Θεοφάνης Παπάς και Δημήτριος Στοΐτσας κ.ά..

Η παλλαϊκή υποδοχή έλαβε χώρα στην κεντρική οδό της Πόλεως, όπου ανέμεναν και απέδωσαν τιμές η Φιλαρμονική του Δήμου Βόλβης και οι Αξιωματικοί επικεφαλής Αγήματος της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών- Αλεξιπτωτιστών Ρεντίνας. Ομάδα Ιεροψαλτών απέδωσε τους νενομισμένους Ύμνους προς την Παντάνασσα και έψαλλε Δοξολογία προς τον Τριαδικό Θεό, για να ευχαριστήση έτσι η Τοπική Εκκλησία το Πρόσωπο Εκείνο που διάλεξε ο Κύριος ως Παλάτι Του, ως Σκηνή Του και Θρόνο Του επίγειο! Ρίγη συγκινήσεως και δάκρυα γέμισαν τους οφθαλμούς και τις παρειές του Ορθοδόξου Πληρώματος επί τη παρουσία Εκείνης που Γέννησε το Ρόδο το Αμάραντο κι απέβη η θετική ανταπόκριση του ανθρώπινου γένους στην πρόσκληση του Θεού για τη σωτηρία του Κόσμου.

Μετά τη Δοξολογία, ανεπέμφθησαν Αιτήσεις προς τον Κύριο και Θεό μας ενώπιον της Θεομήτορος και ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, αφού ανέγνωσε καρδιακή – ικετήριο Ευχή γονυπετής ενώπιόν Της, την οποία συνέθεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Παν. Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Ριγανάς, πήρε τον λόγο και ευχαρίστησε από καρδιάς την Ιερά Επιστασία της Αθωνικής Πολιτείας για την τιμή να κομίση στον Τόπο μας το Πολύτιμο τούτο απαύγασμα της Θεομητορικής παρουσίας και προστασίας της Ορθοδόξου Παραδόσεως, χρησιμοποιώντας του Μεγάλου Αποστόλου Παύλου δύο υπέροχα χωρία: Το πρώτο, «…ἀνταναπληρῶ τὰ ὑστερήματα τῶν θλίψεων τοῦ Χριστοῦ ἐν τῇ σαρκί μου ὑπὲρ τοῦ σώματος αὐτοῦ, ὅ ἐστιν ἡ ἐκκλησία…», δηλαδή, «…αναπληρώνω τα υστερήματα των θλίψεων του Χριστού και υποφέρω εγώ στο σώμα μου όσα δεν πρόφθασε να πάθη ο Χριστός, και τα υποφέρω χάριν του Σώματος Αυτού, που είναι η Εκκλησία…» (Κολ. α΄ 24)!

Παραφράζοντας αυτό το σάλπισμα του Παύλου ο Σεβασμιώτατος παρετήρησε: «…Αναπληρώνει ο Γεραρός Άθως τα υστερήματα των θλίψεων του Χριστού και φέρει σαν στίγματα στη σάρκα του, όσα δεν πρόφθασε να πάθη Εκείνος﮲ και τα βαστάζει αυτά χάριν του Σώματος του Κυρίου που είναι η Εκκλησία!»

Και το δεύτερο το δανείστηκε από την Επιστολή της Χαράς, δηλαδή την προς Φιλιππησίους Επιστολή του Μεγάλου Ταρσέως, που παρακαλούσε τους αδελφούς του λέγοντας: «…πληρώσατέ μου τὴν χαρὰν…», δηλαδή, «…γεμίστε όλο το μέτρο της χαράς, που μπορεί να δεχθή η καρδιά μου…», προσαρμόζοντάς το και αυτό στη σημερινή περίσταση﮲ «Πληρώσατε σήμερα όλο το μέτρο της χαράς που μπορεί να δεχθή η καρδιά μου, άγιοι Πατέρες, με το να προσκομίσετε σε εμάς τους ανάξιους την Εκκλησιομήτορα και Εκκλησιοτόκο Παναγία Μητέρα του Λυτρωτού μας!»

Κατόπιν και εις ένδειξιν σεβασμού προς την Θεομήτορα, ο Ποιμενάρχης μας αφαίρεσε από το στήθος του το Αρχιερατικό του Εγκόλπιο, με την Εικόνα της Παναχράντου και το παρέδωσε στον Πρώτο του Αγίου Όρους, ως ελάχιστο αντίδωρο για την ύψιστη τιμή που του πρόσφερε η Αθωνική Πολιτεία. Ευθύς δε απένειμε την ύψιστη τιμή της κατά Ιερισσόν Εκκλησίας, δηλαδή, τον Χρυσούν Σταυρό της υπ’ αυτόν Ιεράς Μητροπόλεως με έμβλημα την Θεοτόκο, στον Πρωτοεπιστάτη Γέροντα Χριστοφόρο τον Ιβηρήτη, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη ευλογία και χάρη που προσκόμισε στα χώματα της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης ευρύτερα, το Πανίερο τούτο και εμβληματικό της Θεοτόκου Σέμνωμα.

Ο Γέρων Χριστοφόρος ακολούθως, μεταφέροντας την ευλογία της Μοναστικής Καστροπολιτείας του Άθωνος, προσέφερε αντίγραφο του ‘’ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ’’ στον υπό ανέγερση Ιερό Ναό του Οσίου Αυξεντίου και αντιστοίχως στον Μητροπολίτη μας.

Η Παναγία μας φιλοξενήθηκε επί τρίωρο περίπου στον Ιερό Ναό, όπου πλήθος Λαού προσκύνησε τη Χάρη Της, εναπέθεσε στο χέρι Της τα προβλήματά του και με τις ευχαριστίες του την προέπεμψε προς τη Ουρανούπολη, όπου με συνακόλουθο τον Σεβασμιώτατο και τον Ιερό Κλήρο, αναχώρησε με πλοιάριο για το Θρονί Της…

Δείτε εδώ ένα σχετικό βίντεο

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

 

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 18/5/2023]