ΝΕΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΙΜ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Πολλαπλές εξαγγελίες στις αμοιβές στο Δημόσιο έκανε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ελευσίνα.

Ο κ.Μητσοτάκης έκανε λόγο αναμόρφωση του μισθολογίου με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς με αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά δηλαδή από 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από 70 ευρώ για τα δυο παιδιά σε 120 ευρώ και από 120 ευρώ στα τρία παιδιά στα 170. Για τα τέσσερα παιδιά, το επίδομα θα ανέλθει στα 220 ευρώ. Σκοπός είναι η εφαρμογή από 1/1/2024. Το κόστος θα ανέλθει 500 εκατ. ευρώ.

“Πρέπει να τα αυξήσουμε και θα τα αυξήσουμε”, ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης σε σχέση με τα επιδόματα θέσης. Είμαι ανοιχτός στο να διευρύνουμε το πριμ παραγωγικότητας στο Δημόσιο, δήλωσε.

Θα χρειαστεί να ξαναδούμε τα ειδικά μισθολόγια, όπως των ενόπλων δυνάμεων και των γιατρών, τόνισε ο ίδιος.

Η αξιολόγηση είναι ένα εργαλείο για να δώσουμε πριμ παραγωγικότητας, σημείωσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως η ενίσχυση των δημοσίων υπαλλήλων έστω και με τη μορφή παρεμβάσεων σε στοχευμένες ομάδες έχει ήδη ξεκινήσει με το έκτακτο επίδομα των 600 ευρώ στους ενστόλους πέρσι τα Χριστούγεννα.

Επίσης, με ήδη ψηφισμένους νόμους από την 1η Ιανουαρίου 2023 έχει πάψει να παρακρατείται από τις φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών υπαλλήλων του Δημοσίου, οι οποίες υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Παράλληλα, από την ίδια ημερομηνία (1η Ιανουαρίου 2023) θα πάψει να παρακρατείται από τις μικτές αποδοχές των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου η μη ανταποδοτική εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου αυτού υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, έχει ψηφισθεί σύστημα κινήτρων επίτευξης στόχων και ανταμοιβής υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, ενώ ήδη εφαρμόζεται το νέο ειδικό μισθολόγιο στο ΕΣΥ, ενώ από το 2024 θα ισχύσει νέο, αναπροσαρμοσμένο μισθολόγιο για τις ένοπλες δυνάμεις.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Κατσαγάνη, 8/5/2023]