ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΟΙ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Η Χαλκιδική είναι ένας τόπος, πλούσιος σε παραδόσεις. Πολλές περιοχές της Χαλκιδικής έχουν τα δικά τους ήθη και έθιμα με έχουν τις ρίζες τους σε προηγούμενους αιώνες. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς την περιοχή και να ζήσει από κοντά την εμπειρία της αναβίωσης της ιστορίας μέσα από αυτά τα ήθη και έθιμα.

Καντάρι

Στην πλατεία της Αρναίας κρεμιέται ένα «καντάρι», και περνούν όλοι για να ζυγιστούν για να δουν ποιος έφαγε περισσότερο το Πάσχα. Αυτοί με το μεγαλύτερο βάρος παίρνουν ως έπαθλο από μια κατσαρόλα. Παράλληλα, στην πλατεία στήνονται κούνιες από τις οποίες περνούν όλοι και οι γυναίκες του χωριού τραγουδούν παραδοσιακά πασχαλιάτικα τραγούδια.

Το κάψιμο του Ιούδα

Το Μεγάλο Σάββατο, σε πολλά χωριά της Χαλκιδικής στήνουν έναν φανό και κρεμούν από την κορυφή τον Ιούδα. Τα μεσάνυχτα και όταν λέει ο παπάς το «Χριστός Ανέστη» ανάβουν τον φανό για να κάψουν τον Ιούδα.

Αλογοδρομίες

Διοργανώνονται την τρίτη ημέρα του Πάσχα στην παραλία της Συκιάς. Μετά τη λειτουργία ο ιερέας δίνει στους ιππείς την εικόνα και εκείνοι τη μεταφέρουν από την εκκλησία, στο χώρο όπου θα λάβουν χώρα οι αλογοδρομίες.

Το «Μαύρο Αλώνι» και «του Χαρ’κού τ’ αλώνι» 

Στην Ιερισσό αναβιώνει το έθιμο «Μαύρο Αλώνι», το σημαντικότερο πασχαλινό έθιμο της Χαλκιδικής. Έχει τις ρίζες της στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 και σκοπό έχει να τιμήσει τα θύματα των Τούρκων, τους 400 Ιερισσώτες που σφαγιάστηκαν στη Χαλκιδική. Το ομώνυμο τραγούδι είναι γεμάτο υπονοούμενα για την ελευθερία καθώς, για πολλά χρόνια μετά, το έθιμο τελούνταν με την παρουσία των Τούρκων και τα πράγματα δεν μπορούσαν να ειπωθούν ανοιχτά.

Στο Παλαιοχώρι γίνεται το ίδιο έθιμο «του Χαρ’κού τ’ αλώνι». Στον παλαιό ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ γίνεται τρισάγιο και μετά γίνεται ένα μεγάλο γλέντι. Ο χορός και το έθιμο λέγεται Τ΄ χαλκού τ΄αλώνι και αναφέρεται στη σφαγή των κατοίκων του Παλαιοχωρίου. 

Η Κούτσμανους

Την τρίτη μέρα του Πάσχα, στις 8 το πρωί άνδρες με παραδοσιακές στολές και οπλισμένοι συγκεντρώνονται με άλογα στην πλατεία της Αρναίας. Τραγουδώντας πηγαίνουν μέχρι τον προφήτη Ηλία, έξω από το χωριό και μετά την τέλεση Θ.Λειτουργίας ξεκινά η σκοποβολή με στόχους κόκκινα αυγά. Σήμερα στους νικητές αποδίδονται έπαινοι. Οι καβαλάρηδες επιστρέφουν από το εξωκλήσι και συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία της Αρναίας, όπου ακολουθεί γλέντι. Το έθιμο πρωτοεμφανίστηκε στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και η ονομασία αυτή πιθανόν προέρχεται από την παραφθορά του ονόματος του Τούρκου Αγά (Κοτσμ-ανλής -Κουτσμάνους).
Σουσσαρίτσα

Είναι ένας διαγωνισμός πετάγματος κόκκινων αυγών που διοργανώνεται την τρίτη του Πάσχα στο άλσος της Αγίας Παρασκευής Αρναίας. Οι συμμετέχοντες, αφού χωριστούν σε αντίπαλες ομάδες, κάνουν ρίψεις κόκκινων αυγών στο χορτάρι. Νικητής αναδεικνύεται αυτός που θα πετάξει το αυγό όσο πιο μακριά γίνεται χωρίς αυτό να σπάσει.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.gnoristetinellada.gr/, της Αλεξίας Φλέσσα]