ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ: ΠΩΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Τι αναφέρει η πρόγνωση της ΕΜΥ.

Και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεχιστεί η κακοκαιρία, καθώς η «Μπάρμπαρα» πλήττει τη χώρα: Κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται, σύμφωνα με την ΕΜΥ, τη Δευτέρα στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θράκη (τις πρωινές ώρες), τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των Κυκλάδων και της Κρήτης και από αργά το βράδυ στην ανατολική Μαγνησία. Στις υπόλοιπες περιοχές παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε περιοχές -στα κεντρικά και βόρεια- με χαμηλότερο υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 5, στα ανατολικά 6 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει μεταβολή και θα κυμαίνεται σε κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βόρεια θα είναι τοπικά ολικός.

Στην Αττική αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο και κατά διαστήματα χιονοπτώσεις οι οποίες μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά 7 τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 01 έως 05 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες. Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 0 (μηδέν) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Τρίτη

Στα ανατολικά ηπειρωτικά, το Αιγαίο (εξαιρουμένων των Δωδεκανήσων) και πρόσκαιρα στη δυτική Πελοπόννησο και τα νότια νησιά του Ιονίου αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα κεντρικά και βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια είναι πιθανό κατά διαστήματα να είναι πυκνές. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα το πρωί 8 μποφόρ και στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ .

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή. Η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 5 με 6 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο τους 6 με 8 βαθμούς, στα δυτικά και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 9 με 10 βαθμούς και μόνο στα Δωδεκάννησα θα φτάσει τους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός και στα βορειοδυτικά και τα ορεινά τοπικά ολικός.

Τετάρτη

Στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο (εξαιρουμένων των Δωδεκανήσων) νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα κεντρικά και βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός και στα βορειοδυτικά και τα ορεινά τοπικά ολικός.

Πέμπτη

Στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο (εξαιρουμένων των Δωδεκανήσων) νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα κεντρικά και βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και πιθανώς στα νότια πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί στα ανατολικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βορειοδυτικά και τα ορεινά θα είναι τοπικά ισχυρός.

Προοπτική για Παρασκευή και Σάββατο

Στα ανατολικά ηπειρωτικά και στα δυτικά και νότια τμήματα του Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα και λίγα χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά. Στη διάρκεια του Σαββάτου τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά στα ανατολικά και νότια πελάγη 7 μποφόρ, με εξασθένηση στα δυτικά το Σάββατο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

(Φωτό: EUROKINISSI)

[ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr/, 6/2/2023]