ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: ΤΕΛΟΣ Η ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ

Οι παράγοντες που θα κρατήσουν ψηλά τις τιμές – Προς σκληρό ανταγωνισμό με την Ασία

Για μία παρατεταμένη περίοδο υψηλών τιμών φυσικού αερίου προετοιμάζονται οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης, καθώς οι ελπίδες τους για περαιτέρω πτώση των τιμών λόγω του σχετικά ήπιου χειμώνα και των μεγάλων ποσοτήτων στις δεξαμενές αποθήκευσης, δεν επιβεβαιώνονται.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά περίπου 80% από τα υψηλά του καλοκαιριού του 2022, αλλά παραμένουν υψηλότερες από τους ιστορικούς μέσους όρους. Η Shell εκτιμά ότι η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί βραχυπρόθεσμα, ενώ η Repsol προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές μπορεί να είναι οφείλονται σε διαρθρωτικούς παράγοντες, λόγω των εμποδίων στην παραγωγή.

Μικρής διάρκειας η «ανάσα»

Όπως σημειώνει το οικονομικό πρακτορείο, οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες έδωσαν στους τελικούς χρήστες και στους φορείς χάραξης πολιτικής μια «ανάσα», επιτρέποντας την άμβλυνση των ανησυχιών για την προσφορά και συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση του ιστορικά υψηλού ρυθμού με τον οποίον έφτασε να «τρέχει» ο πληθωρισμός. Ένας ως επί το πλείστον ήπιος χειμώνας περιόρισε τη χρήση του φυσικού αερίου για θέρμανση, ενώ οι αυξημένες ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου βοήθησαν τους αγοραστές να αντικαταστήσουν τις ρωσικές προμήθειες.

Ωστόσο, οι ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων των εταιρειών υπογραμμίζουν ότι οι ευνοϊκές συνθήκες που παρατηρήθηκαν τον τρέχοντα χειμώνα ενδέχεται να μην επαναληφθούν φέτος. Έτσι, η γηραιά ήπειρος βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ελλείψεων φυσικού αερίου, εκτός εάν περιορίσει περαιτέρω τη ζήτηση, όπως προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Οι αγορές φυσικού αερίου βρίσκονται σε «καλύτερη κατάσταση από ό,τι πολλοί περίμεναν πριν από ένα χρόνο», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Fatih Birol. «Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο χειμώνας 2023-2024 είναι πιθανό να αποτελέσει την πραγματική δοκιμασία».

Ανταγωνισμός με την Ασία

Οι μετεωρολόγοι βλέπουν τον Φεβρουάριο να «αποχαιρετά» τη βορειοδυτική Ευρώπη με ψυχρότερο καιρό, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Όμως, αν και η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τις ανησυχίες της αγοράς λόγω αυξημένης ζήτησης, προς το παρόν παραμένει κοινή αίσθηση ότι η Ευρώπη κατάφερε να ξεπεράσει τον «σκόπελο» του χειμώνα 2022-2023.

Η Shell όμως έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα υπερβαίνει όλο και περισσότερο την προσφορά μέχρι το 2030, διατηρώντας ψηλά τις τιμές.

«Η αυξημένη ανάγκη της Ευρώπης για LNG φαίνεται ότι θα εντείνει τον ανταγωνισμό με την Ασία για τις περιορισμένες νέες ποσότητες που θα είναι διαθέσιμες τα επόμενα δύο χρόνια και (η οποία) μπορεί να κυριαρχήσει στο εμπόριο LNG μακροπρόθεσμα», ανέφερε η ολλανδο-βρετανική πολυεθνική.

Το πρωί της Πέμπτης πάντως, τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου του πρώτου μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, διαπραγματεύονταν 3,2% χαμηλότερα στα 53 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΠΗΓΗ: https://www.ot.gr  16/2/2023