ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ – ΠΟΙΟΙ ΕΚΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Μέχρι στιγμής κατά κύριο λόγο πρώην και νυν δήμαρχοι εκφράζουν την πρόθεσή τους να πολιτευτούν στους δήμους της Χαλκιδικής – Ποιο είναι το πρόσωπο που ταράζει τα λιμνάζοντα νερά της Σιθωνίας.

Σχεδόν ένα χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές το κλίμα με τις υποψηφιότητες στη Χαλκιδική είναι το λιγότερο υποτονικό. Οι υποψηφιότητες ανακοινώνονται με το σταγονόμετρο ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν πρόσωπα που είτε είναι πρώην είτε νυν δήμαρχοι.

Συγκεκριμένα, στην πρωτεύουσα της Χαλκιδικής εκτός του νυν δημάρχου Αστέριου Ζωγράφου που δήλωσε ότι προτίθεται να διεκδικήσει νέα θητεία στο δήμο Πολυγύρου, έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και από τον πρώην δήμαρχο Θωμά Καπλάνη. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Δημήτρης Κυργιαφίνης έχει απευθύνει προσκλητήριο συστράτευσης στις προοδευτικές δυνάμεις του δήμου ώστε να βρεθεί κοινός τόπος για σύμπραξη, κάτι όμως που δεν φαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον να αποδίδει καρπούς, οπότε εκ των πραγμάτων η αυτόνομη κάθοδος δείχνει μονόδρομος. Όσον αφορά την Λαϊκή Συσπείρωση δεδομένο θεωρείται ότι το ΚΚΕ θα προσπαθήσει να κατεβάσει αυτόνομους συνδυασμούς σε όλους τους δήμους.

Πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου θέλουν να προετοιμάζεται για υποψηφιότητα στον κεντρικό δήμο και ο Δρ. Δημήτριος Ευαγγελινός ενώ φήμες λένε ότι εν ενεργεία αντιδήμαρχος σκέφτεται να κατέβει αυτόνομα.

Στο δήμο Νέας Προποντίδας εκτός του Μανώλη Καρρά δεν έχει ακουστεί προς το παρόν κάποια άλλη υποψηφιότητα ενώ λέγεται πως ούτε ο Δημήτρης Τσούφης ενδιαφέρεται να ξανακατέβει υποψήφιος. Στο δήμο Αριστοτέλη την πρόθεσή του εξέφρασε ο Στέλιος Βαλιάνος, ακούγεται ότι έχει προταθεί και ο Κώστας Κατσαβαβάκης πρώην αντιδήμαρχος του δήμου Αριστοτέλη καθώς και ότι «το σκέφτεται» ο πρώην δήμαρχος Σταγείρων – Ακάνθου Μιχάλης Βλαχόπουλος. Ερωτηματικό παραμένει τι θα κάνει ο Γιώργος Λαμπράκης, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές κατέβηκε αυτόνομα στο δήμο Αριστοτέλη.

Στο δήμο Κασσάνδρας η νυν δήμαρχος Αναστασία Χαλκιά θα είναι εκ νέου υποψήφια για το δημαρχιακό θώκο ενώ παρών δηλώνει και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και δύο φορές Δήμαρχος, Κώστας Παπαγιάννης σε συνεργασία με τον πρώην δήμαρχο Βασίλη Κυρίτση. Φημολογείται και το όνομα της εν ενεργεία δημοτικής σύμβουλου και δημοσιογράφου Μαρίας Παπαδημητρίου.

Στη Σιθωνία επικρατεί μια από τα ίδια με μια όμως διαφορά. Εκτός από τον νυν δήμαρχο κ. Κυπαρίσση Ντέμπλα και του πρώην δημάρχου Ιωάννη Τζίτζιου έντονη κινητικότητα δείχνει ο ανατρεπτικός Γιάννης Μαλλίνης. Ο πρώην αντιδήμαρχος τουρισμού αποφάσισε περίπου πριν ένα χρόνο να διαχωρίσει τη θέση του από την δημοτική παράταξη “Ενωμένη Δυνατή Σιθωνία” του κ. Κ. Ντέμπλα και να παραιτηθεί από το αξίωμά του χαράζοντας αυτόνομη πορεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μαλλίνης τις τελευταίες μέρες παρουσιάζει έντονη κινητικότητα στο δήμο Σιθωνίας μαζί με νυν και πρώην αυτοδιοικητικούς και επιχειρεί να δημιουργήσει ένα νέο αξιόλογο και πολλά υποσχόμενο εγχείρημα κυρίως με νέους ανθρώπους που έχουν αποδείξει έξω από τα κοινά τη δυναμική τους με στόχο να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά στη Σιθωνία. Πάντως “παρών” στη μάχη της Σιθωνίας φημολογείται ότι θα δώσει ο Θανάσης Μάντσιος ως διάδοχος του Ξανθοπουλου ενώ ο Ζέππος παραμένει άγνωστο αν θα ξαναπροσπαθήσει.

Πάντως οι γνωρίζοντες περί της τοπικής αυτοδιοίκησης δίνουν τη δική τους εξήγηση στο υποτονικό κλίμα που παρατηρείται μέχρι στιγμής στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της Χαλκιδικής και όχι μόνο. Σύμφωνα με τους ίδιους λοιπόν, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από τη μια πλευρά οι ενδιαφερόμενοι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους με τον φόβο «να καούν». Από την άλλη οι πιο μυημένοι ισχυρίζονται ότι όσοι θα κληθούν να αναλάβουν θα βρεθούν προ εκπλήξεως καθώς οι δήμοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με εκτεταμένη κρίση λόγω και του ενεργειακού ζητήματος που προέκυψε αλλά και της υποχρηματοδότησης τα επόμενα χρόνια με αποτέλεσμα οι μελλοντικοί δήμαρχοι να έχουν «γερό στομάχι» για να ανταπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 11/10/2022]