Για μια καλή, παραγωγικά, χρονιά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κάνουν λόγο οι έμποροι και οι παραγωγοί σταφυλιών του νομού Χαλκιδικής, με την ενεργειακή κρίση ωστόσο και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, να στέκονται ως δαμόκλειος σπάθη, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα.
Την εκτίμηση ότι φέτος έχουν διαμορφωθεί αρκετά καλές τιμές για τους παραγωγούς διατύπωσε ο έμπορος σταφυλιών Αναστάσης Μπονάκης.
«Οι τιμές στα victoria στα σκεπαστά έφτασαν γύρω στα 0,70 ευρώ το κιλό. Τα υπαίθρια, της ίδια ποικιλίας, που είναι έξω, από 0,45 έως και 0,55 λεπτά. Τα black magic γύρω στα 0,60 λεπτά», δήλωσε ο κ. Μπονάκης.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε και το χαλάζι το οποίο χτύπησε την παραγωγή της Καβάλας με αποτέλεσμα, η παραγωγή της Χαλκιδικής να πουληθεί σχεδόν ολόκληρη.
Στο γεγονός αυτό φαίνεται να συναινεί και ο Κωνσταντίνος Τσεπέλης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Παύλου, ενός από τους πλέον παλιούς συνεταιρισμούς που μετρά σχεδόν 100 χρόνια ζωής, με παράδοση στην αμπελουργία.
«Εάν υπήρχαν οι τόνοι από τα σταφύλια της Καβάλας, εμείς εδώ θα κλαίγαμε με μαύρο δάκρυ», δήλωσε ο κ. Τσεπέλης Όπως τονίζει, οι τιμές ξεκίνησαν με καλά ποσά, ωστόσο στην πορεία δεν τηρήθηκαν από τους εμπόρους, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις οι τιμές να πέσουν ακόμα και κατά 10 λεπτά.
Πόλεμος, ενεργειακή κρίση και στο βάθος ο σκληρός ανταγωνισμός
«Παρόλο που η μισή και πάνω παραγωγή σταφυλιών Victoria και black magic έφυγε, ένα 30% έμεινε πίσω πάνω στα αμπέλια», τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Παύλου, σημειώνοντας πως αφενός οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και αφετέρου ο ανταγωνισμός διέκοψαν από τη διάθεση ένα σημαντικό ποσοστό της παραγωγής.
«Δε μπόρεσε να γίνει η διάθεση των προϊόντων λόγω των γεγονότων με τη Ρωσία και λόγω του ότι οι Ιταλοί και οι Ισπανοί κάνανε στις ίδιες
αγορές, που είχαμε εμείς παραδοσιακά όπως π.χ. τη Ρουμανία, ελκυστικές προσφορές. Ως αποτέλεσμα πολλά έμειναν αδιάθετα».
Σημαντικές όμως δυσκολίες δημιουργούν φέτος τόσο οι βροχοπτώσεις, όπως για παράδειγμα τη δεδομένη στιγμή με τη συγκομιδή των κατοστάφυλλων, όσο και τα υπέρογκα κόστη που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση.
«Απαγορευτικό» στο τσίπουρο
Προβλήματα σύμφωνα με τον κ. Τσεπέλη φαίνεται πως δημιουργεί και η τροποποίηση της φορολογικής βάσης επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, η οποία προβλέπει πλέον υψηλότερο συντελεστή.
«Η νέα νομοθεσία για την αύξηση του λίτρου, γίνεται ακατάλληλη για να μπορείς να βγάζεις τσίπουρο. Το κόστος παραγωγής είναι πλέον δυσβάσταχτο. Ανεβάζει το κοστολόγιο στο τσίπουρο ο φόρος πάνω από 4 ευρώ, οπότε είναι απαγορευτικό».
[ΠΗΓΗ: ΤΥΠΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, 17-09-2022]