ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΨΑΧΝΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΚΥΑΛΙ

Καλύπτουν τα κενά με φοιτητές και μαθητές – Οι λύσεις ανάγκης, οι οικογένειες που σώζουν την κατάσταση και τα λάθη 

Μεγάλο πρόβλημα για την Χαλκιδική παραμένει η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο του τουρισμού, σε μία περιοχή που στηρίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως από τον τουρισμό. Ένα πρόβλημα που ξεκίνησε να φαίνεται από τις αρχές του καλοκαιριού, κι ενώ είμαστε στα μέσα πλέον του Ιουλίου και στην καρδιά της πιο ζεστής εποχής, έχει εξελιχθεί σε πονοκέφαλο για τους επιχειρηματίες της Χαλκιδικής και όχι μόνο. 

Άπειρες αγγελίες επιχειρηματιών που αναζητούν προσωπικό, προσλήψεις της λογικής του φαστ φουντ με υπαλλήλους χωρίς εμπειρία και γνώσεις, επιχειρήσεις που βοηθούν στη λειτουργία τους, αναγκαστικά, τα μέλη της οικογένειας και υπηρεσίες που, ενδεχομένως, μειώνονται για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των πελατών. 

Το πρόβλημα που παραμένει έντονο στα μέσα του Ιουλίου, περιγράφει στην Parallaxi ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γιάννης Κουφίδης: «Έχει καλυφθεί ένα μέρος από ανειδίκευτους υπαλλήλους, κυρίως από φοιτητές και μαθητές που έχουν τελειώσει τις υποχρεώσεις τους. Το πρόβλημα είναι στις ειδικευμένες θέσεις. Αρκετές θέσεις και στην εστίαση και στο ξενοδοχειακό κομμάτι, είναι κενές. Προσπαθούν οι επιχειρήσεις με διαφόρους τρόπους, να καλύψουν κενά.» Είπε ο κ. Κουφίδης, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «Οι επιχειρήσεις απασχολούν και μέλη της οικογένειας τους για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε έναν βαθμό. Δε μπορούν να κάνουν αλλιώς. Δε θα μπορέσουν αλλιώς να λειτουργήσουν την επιχείρηση τους. Κόβονται κάποιες υπηρεσίες που ήταν κάτι εξτρά και δεν υπάρχει πια η δυνατότητα να δοθεί προς τους πελάτες. Αυτό ζούμε φέτος…» 

Για το ίδιο πρόβλημα, μιλάει στην Parallaxi και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, αναφέροντας για τις δικές τους, μικρές επιχειρήσεις πως «Οι περισσότεροι στα μικρά ενοικιαζόμενα δωμάτια, δεν μπόρεσαν να βρουν το ένα άτομο που απασχολούν συνήθως για αυτούς τους τρεις μήνες. Ένα μεγάλο ποσοστό του 30 με 35% ενώ κάθε φορά είχε μία καθαρίστρια, πλέον δεν έχει. Υπάρχει σοβαρό θέμα. Απλά προσαρμοστήκαμε στη χρονιά και έχουν ανοίξει και κάποιες εταιρείες οι οποίες παρέχουν καθαρισμό, αλλά είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολα. Έχουμε μπει στο μέσο της φουλ σεζόν και υπάρχουν επιχειρήσεις που ακόμα ψάχνουν κόσμο.» 

Μειώθηκαν οι υπηρεσίες 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, αναφέρει τις υπηρεσίες που μπορεί να μειώθηκαν αυτό το καλοκαίρι για να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους. 

«Το πιο επικίνδυνο αυτή τη στιγμή είναι μήπως και λόγω της έλλειψης προσωπικού, μειώνεται ο βαθμός των υπηρεσιών που θέλουν να προσφέρουν οι επιχειρήσεις στους πελάτες τους. Γιατί αν δεν έχεις από τη μία ειδικευμένο προσωπικό ή από την άλλη, αναγκάζονται οι άνθρωποι που δουλεύουν οι ίδιοι ή υπάλληλοι, θα δουλέψουν σίγουρα περισσότερες ώρες, θα κουράζονται και είναι λογικό να υπάρχει γκρίνια. Όλα αυτά δημιουργούν πρόβλημα.» 

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους αυτής της έλλειψης, σύμφωνα με τον κ. Κουφίδη, είναι η περίοδος της πανδημίας όπου οι εργαζόμενοι βρήκαν δουλειά σε άλλους κλάδους και δεν επέστρεψαν ποτέ πίσω στα τουριστικά επαγγέλματα.

«Αυτό είναι ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό, δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις παντού. Τεράστιοι κολοσσοί που ασχολούνται με τον τουρισμό σε όλη την Ευρώπη, πλέον παίρνουν υπαλλήλους με ένα βιογραφικό, με μία αίτηση και μετά από ένα εξάωρο ταχύρρυθμο πρόγραμμα εκπαίδευσης τους βάζουν αυτούς τους ανθρώπους να δουλέψουν. Για μένα το σημαντικότερο είναι ότι μετά τα δύο χρόνια πανδημίας που είχε πληγεί τόσο πολύ ο τουριστικός κλάδος παγκόσμια, άνθρωποι που δούλευαν, έψαξαν να βρουν δουλειά κάπου αλλού που δεν είχε πληγεί τόσο και που υπήρχαν ανοιχτές θέσεις εργασίας για να μπορέσουν να επιβιώσουν, να ζήσουν τις οικογένειες τους. Αυτοί οι άνθρωποι, μετά από δύο χρόνια έχουν τακτοποιηθεί στα καινούρια επαγγέλματα που ασχολούνται. Αυτό λοιπόν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.» 

Από την άλλη, ο κ. Παπαιωάννου βάζει στο τραπέζι το πρόβλημα των μικρών επιχειρήσεων της περιοχής και την, μέχρι χθες, δυνατότητα τους να προσλαμβάνουν προσωπικό από κοντινές περιοχές. Κάτι που φέτος δεν είναι εύκολο αφού μειώθηκαν αυτοί που αναζητούν εργασία στα τουριστικά επαγγέλματα, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» εξηγεί: 

«Tο πρόβλημα οφείλεται και σε εμάς, γιατί δεν έχουμε φροντίσει να έχουμε κάποιον χώρο φιλοξενίας. Δεν υπήρχε αυτή η ανάγκη παλιότερα. Οπότε το να φέρεις από κάπου αλλού προσωπικό είναι πολύ δύσκολο γιατί δεν έχεις να το φιλοξενήσεις. Ένα πολύ μικρό ποσοστό, αποφάσισε μία μονάδα να την κάνει δωμάτιο προσωπικού και αυτοί ήταν που βρήκαν πολύ πιο εύκολα προσωπικό. Πρέπει να υπάρχει χώρος για να μπορούν να φιλοξενήσουν ανθρώπους οι μικρότερες επιχειρήσεις» 

Τα προβλήματα της περιοχής 

Ο κ. Κουφίδης μίλησε επίσης, για τα οικονομικά προβλήματα της τουριστικής περιόδου, αναφέροντας πως «Περιμένουμε να δούμε σήμερα και αύριο τα καινούρια γκρουπ που έρχονται. Υπάρχουν κάποια μηνύματα ότι είναι καλύτερου επιπέδου οικονομικά τουρίστες άρα μακάρι να πάει έτσι, να βοηθήσει κι ο καιρός και να υπάρχει κατανάλωση παντού. Έχουμε και τα σκαμπανεβάσματα με τον καιρό που και σε αυτό δεν υπάρχει μία ροή, μια νορμάλ εξέλιξη. Κάποιοι δουλεύουν, κάποιοι δεν δουλεύουν… Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά, ενώ υπάρχουν πληρότητες βλέπουμε ότι με όλα αυτά που συμβαίνουν παγκοσμίως, με την ενεργειακή κρίση, με τον πόλεμο, για ακόμη μία χρονιά δυστυχώς δεν υπάρχει μία ισορροπία και μία κανονικότητα και πάλι πάμε μέρα με τη μέρα να δούμε πώς εξελίσσεται όλη η κατάσταση για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε κι εμείς.» 

Τέλος, σε ερώτηση μας αν είναι ικανοποιητικές φέτος οι ενάρξεις νέων επιχειρήσεων στην Χαλκιδική, μας ανέφερε έχοντας μπροστά του τα στοιχεία του εξαμήνου Ιανουάριος – Ιούνιος: «Είναι 300 συν για το 2022 για το πρώτο εξάμηνο (Ιανουάριος – Ιούνιος) ενώ το 2021 ήταν 250 συν. Οπότε καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σε αυτό. Υπάρχουν επιχειρήσεις, ανοίγουν επιχειρήσεις, αλλά με όλα τα γνωστά και παραπάνω προβλήματα.». 

[ΠΗΓΗ: https://parallaximag.gr/, του Γιώργου Σταυρακίδη, 12/7/2022]