ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Η ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Ακολουθεί η δημόσια διαβούλευση – Κάλεσμα στους κοινωνικούς εταίρους για δημόσιο διάλογο

Την Παρασκευή 15/7 η Ελληνικός Χρυσός ανακοίνωσε πως τίθεται στη δημοσιότητα η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (γνωστή ως ΜΠΚΕ) που αφορά το νέο Επενδυτικό Σχέδιο των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι ακριβώς μια ΜΠΚΕ, να διευκρινίσουμε πως ουσιαστικά αποτελεί μια λεπτομερέστατη και σε βάθος καταγραφή όλων των περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραμέτρων του αναπτυξιακού έργου. Με αυτό τον τρόπο, και με τη δημοσιοποίησή της, οι κοινωνικοί εταίροι έχουν στη διάθεσή τους όλες τις πληροφορίες σχετικά με το σχεδιασμό του έργου, τα αναμενόμενα περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη και τις πιθανές επιπτώσεις – αλλά και τα μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό θεωρούμε το γεγονός πως στην ΜΠΚΕ υπάρχουν καταγεγραμμένες οι δεσμεύσεις της εταιρείας για τη διαχείριση και παρακολούθηση κάθε πιθανής επίπτωσης, από την κατασκευή και τη λειτουργία έως και το πέρας της μεταλλευτικής δραστηριότητας στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές, είναι η δημόσια διαβούλευση, ένας ανοικτός δημόσιος διάλογος δηλαδή, στον οποίο μπορεί να λάβει μέρος κάθε κοινωνικός εταίρος. Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα από την εταιρεία, μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα προγραμματιστούν συναντήσεις με ομάδες κοινωνικών εταίρων (από την τοπική κοινωνία, τις ΜΚΟ, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις εθνικές αρχές κ.ά.), και παράλληλα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό, κατά τις οποίες εκπρόσωποι της εταιρείας θα παρουσιάσουν ανοιχτά, με επιστημονική τεκμηρίωση τις βασικές πτυχές του έργου και θα απαντήσουν σε κάθε ερώτηση σχετική με τη ΜΠΚΕ και την επένδυση. Ήδη για την επόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί 3 ανοικτές εκδηλώσεις διαβούλευσης: την Τρίτη 26 Ιουλίου 2022, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Νικοπτολέμα» στο Στρατώνι, την Τετάρτη 27 Ιουλίου στο εστιατόριο «Τζάκι» στο Παλαιοχώρι και την Πέμπτη 28 Ιουλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ολυμπιάδας. Όλες οι εισηγήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 10:00-11:30 και 17:30-19:00. Ο δεύτερος κύκλος εκδηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου, παρέχοντας στους κοινωνικούς εταίρους τον απαραίτητο χρόνο να ενημερωθούν λεπτομερώς πριν επιστρέψουν στο διάλογο. Μάλιστα, από την εταιρεία αναφέρουν ότι η διαβούλευση θα κρατήσει «όσο χρειαστεί» και θα προσαρμόσει το σχεδιασμό της ανάλογα με τις ανάγκες των κοινωνικών εταίρων της καθώς απώτερος στόχος της είναι η μελέτη να γίνει γνωστή σε κάθε κοινό και να συμμετάσχουν όλοι όσοι το επιθυμούν.

Έτσι από την περασμένη Παρασκευή κάθε ενδιαφερόμενος κοινωνικός εταίρος μπορεί να μελετήσει την ΜΠΚΕ, η οποία είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο και να υποβάλλει ηλεκτρονικά πιθανές ερωτήσεις και να ζητήσει διευκρινήσεις. Για όσους δεν τα καταφέρνουν με τους υπολογιστές, η Ελληνικός Χρυσός παρέχει τη δυνατότητα να υποβάλουν ερωτήσεις μέσω του Κέντρου Πληροφοριών που θα λειτουργεί στο κοινοτικό κατάστημα Νεοχωρίου. Εκεί, κάθε Τρίτη και Πέμπτη εκπρόσωποι της εταιρείας θα βρίσκονται στη διάθεση των ενδιαφερομένων από τις 10 π.μ. έως και τις 2 μ.μ. Η εταιρεία διαβεβαιώνει πως οι απόψεις και οι προβληματισμοί των συμμετεχόντων θα καταγραφούν, προκειμένου να αξιοποιηθούν κατά το δυνατόν σε προσαρμογές ή αναθεωρήσεις της Μελέτης και των ειδικών σχεδίων διαχείρισης.

Η ουσία σε όλο αυτό είναι πως οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται σε έναν σε έναν δημόσιο και ευρείας έκτασης διάλογο, ο οποίος μόνο αρνητικά αποτελέσματα δεν μπορεί να έχει. Οι λέξεις–κλειδιά εδώ είναι διαφάνεια, εμπιστοσύνη, εποικοδομητικός διάλογος.

Ανυπομονούμε να το δούμε και στην πράξη όλο αυτό, γεμάτοι αισιοδοξία για το μέλλον της εμβληματικής επένδυσης που θεωρούμε πως –αφού πέρασε από τα σαράντα κύματα–, έχει πλέον ωριμάσει και έχει μπει στην τελική ευθεία της υλοποίησης.