ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Η ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΑ ΜΕ ΠΛΗΘΟΣ ΕΚΘΕΤΩΝ ΑΛΛΑ… «ΤΣΙΜΠΗΜΕΝΟ» ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

Με πυρετώδεις ρυθμούς ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την μεγάλη εμποροπανήγυρη του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική από τις 29 Αυγούστου έως και τις 4 Σεπτεμβρίου, η οποία ναι μεν επιστρέφει δυναμικά μετά από δύο χρόνια αναβολής λόγω της πανδημίας αλλά με «τσιμπημένα» λειτουργικά και ενεργειακά κόστη.

Οι εκθέτες που έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή προέρχονται από πόλεις όλης της χώρας και φτάνουν περίπου τους 240 με συνεχώς ανοδική πορεία μέχρι και τέλη Ιουλίου, ημερομηνία που ολοκληρώνονται οι συμμετοχές. Σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr o πρόεδρος του Εμπορικού Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Μάμαντος ΑΕ, Χρήστος Γκούτζιος ανέφερε ότι ο αριθμός των θέσεων είναι κατά 20-22 μικρότερος, συγκριτικά με το 2019 που ήταν 550 ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε κεντρική σημεία ενώ των εκθετών κυμαίνεται σε καλά επίπεδα με αυξανόμενη τάση, αισιοδοξώντας ταυτόχρονα να αγγίξουν τα επίπεδα προ κορωνοϊού, δηλαδή τους 540 εκθέτες. «Είμαστε περίπου στους μισούς συμμετέχοντες μέχρι στιγμής από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, Αθήνα, Λάρισα, Κρήτη και μέχρι τέλη Ιουλίου είναι ανοιχτές οι θέσεις για να λάβουν μέρος. Υπάρχει, φυσικά και ένα μικρό ποσοστό που έρχεται τελευταία στιγμή. Είχαμε και 10-15 απώλειες εκθετών που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους ή στράφηκαν σε άλλες δουλειές στο εξωτερικό», εξήγησε ο πρόεδρος.

Δυναμικό comeback …αλλά με «τσουχτερό» ενεργειακό κόστος

Όσον αφορά το κόστος συμμετοχής για τους εκθέτες, σύμφωνα με τον κ. Γκούτζιο, δεν αυξήθηκε φέτος αν και το ενεργειακό κόστος θα αποτελέσει το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα για τη λειτουργία της εμποροπανήγυρης. «Το αυξημένο κόστος της ενέργειας και των υλικών για να ξεκινήσουμε τις ετοιμασίες, το επωμίζεται η εταιρεία. Στους εκθέτες παρέχουμε τον χώρο, την διαμονή, την καθαριότητα και το ρεύμα, την ασφάλεια αλλά και συντήρηση των εγκαταστάσεων. Λόγω, όμως του κύματος της ακρίβειας που βιώνουν τα χιλιάδες νοικοκυριά, αποφασίσαμε να κρατήσουμε τις ίδιες τιμές για το κόστος συμμετοχής απορροφώντας όλα τα έξοδα η εταιρεία», επισήμανε.

Οι απώλειες των δύο χρόνων Covid – Κατά 20% μειωμένο το κέρδος φέτος

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Μάμαντος δίνεται το έναυσμα της επανεκκίνησης του πανηγυριού μετά από δύο χρόνια αδράνειας, χωρίς, ωστόσο, τα φετινά έσοδα να καλύπτουν τα δύο χρόνια μη λειτουργίας του πανηγυριού λόγω της πανδημίας. Η απώλεια του καθαρού κέρδους ήταν σημαντική τόσο για την εταιρεία όσο και για την περιοχή του Αγίου Μάμα που πλημμύριζε με επισκέπτες. «Η ετήσια απώλεια του πανηγυριού έφτανε περίπου τις 330.000 ευρώ σε τζίρο. Μεγάλη απώλεια για την εταιρεία αλλά και για την περιοχή που κατακλυζόταν από κόσμο και τουρίστες. Μεγάλο πλήγμα ήταν και για τους εκθέτες που δεν συμμετείχαν σε καμία εμποροπανήγυρη. Μέσα στα δύο χρόνια πανδημίας που δεν λειτουργούσε το υπαίθριο εμπόριο, αρκετοί εκθέτες δεν άντεξαν οικονομικά και άλλαξαν επάγγελμα», εξήγησε προσθέτοντας ότι:

«Σε καμία περίπτωση δεν θα αποζημιωθούμε για τα δύο χρόνια αναστολής του πανηγυριού. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας για να ορθοποδήσουμε. Eιδικά φέτος αναμένουμε και μείωση του κέρδους κατά 20% εξαιτίας των αυξήσεων στην ενέργεια», σημείωσε.

Σε αναμονή…για χιλιάδες επισκέπτες

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Μάμαντος οι πολίτες περιμένουν πως και πως την φετινή λειτουργία του πανηγυριού, από τα μεγαλύτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της εμποροπανήγυρης καταγράφονται υψηλά ποσοστά επισκεπτών αλλά και υψηλές πληρότητες στα τουριστικά καταλύματα. «Αναμένουμε τεράστια προσέλευση φέτος, ειδικά μετά από δύο χρόνια απουσίας. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ξεπεράσουν και τους επισκέπτες του 2019 οι οποίοι σε μια μέρα μόνο είχαν περάσει 52.000 άτομα», δήλωσε ο κ. Γκούτζιος.

Στα σχέδια μια μεγάλη συναυλία

Οι διοργανωτές της εμποροπανήγυρης του Αγίου Μάμα προκειμένου να γιορτάσουν την επανεκκίνηση της, βρίσκονται υπό συζήτηση να κάνουν μια μεγάλη συναυλία με γνωστό καλλιτέχνη ενώ το πρόγραμμα όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί έως 10 Αυγούστου. «Εκθέτες και επισκέπτες θα δώσουν ραντεβού στο καθιερωμένο σημείο συνάντησης όπως συνηθίζεται εδώ και χρόνια», κατέληξε ο κ. Γκούτζιος.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, της Δήμητρας Τάγκα, από thesstoday.gr, 19/7/2022]