ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΕΡΗΜΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ

Η κατάσταση στην Χαλκιδική και στον Δήμο Αριστοτέλη

Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Προποντίδας, όπου καταγγέλλεται η συνεχιζόμενη πολιτική μείωσης των τραπεζικών καταστημάτων. Με το ίδιο σκεπτικό και ορμώμενη από τις αντιδράσεις της αυτοδιοίκησης, η βουλευτής Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα κατέθεσε κοινοβουλευτική αναφορά προς τα συναρμόδια Υπουργεία, αναφέροντας τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί στην οικονομία και την ανάπτυξη της Χαλκιδικής η διαρκής συρρίκνωση του τραπεζικού δικτύου, αλλά και του δικτύου των ATM.

Ένα χρόνο νωρίτερα η Σιθωνία βρέθηκε στο στόχαστρο μιας άλλης συρρίκνωσης, από τα ΕΛΤΑ αυτή τη φορά, με το κλείσιμο των υποκαταστημάτων τους σε Άγιο Νικόλαο και Νέο Μαρμαρά. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, καλοκαίρι του 2021, έκλεινε το Ταχυδρομικό γραφείο της Γαλάτιστας που εξυπηρετούσε και τους πελάτες της Eurobank, στον δήμο Πολυγύρου. Ήταν η τελευταία υπηρεσία που υπήρχε στο χωριό τους, τόνιζαν τότε με παράπονο οι κάτοικοι της Γαλάτιστας. Επιπλέον, το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ έπαψε να λειτουργεί και στην Ορμύλια. Ακόμη πιο παλιά, η Γαλάτιστα είχε χάσει και τον Αστυνομικό Σταθμό που υπήρχε στο χωριό.

Γενικότερα στον Πολύγυρο που είναι πρωτεύουσα του νομού Χαλκιδικής η εικόνα της λειτουργίας των υφιστάμενων υπηρεσιών είναι αποδεκτή. Παρόλα αυτά, ένα μεγάλο σοκ για τον δήμο ήταν οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στα χωριά του, που σχεδόν κινδυνεύουν να ερημώσουν περιοχές όπως η Πλανά (ορεινό χωριό) αλλά και ο Βάβδος. Άλλη μια μάχη που δόθηκε και κερδήθηκε, με πολύ κόπο και μεταβολή αποφάσεων, αφορούσε τη ΔΟΥ Ζαγκλιβερίου, που ναι μεν ανήκει στο νομό Θεσσαλονίκης, εξυπηρετούσε όμως ΑΦΜ πολιτών από τη Μαραθούσα Ζερβοχωρίων. «Αν χάσουμε τις υπηρεσίες μας και πάψει να είναι διοικητικό κέντρο ο Πολύγυρος, τότε θα ερημώσει», είναι οι φόβοι που εκφράζει ο αντιδήμαρχος Χρήστος Βορδός, επισημαίνοντας ότι στα σχέδια του δήμου είναι η ισχυροποίηση της εμπορικής δραστηριότητας ως αντίβαρο στον «Καλλικράτη» των υπηρεσιών.

Δήμος Αριστοτέλη

Στον δήμο Αριστοτέλη η έλλειψη που έγινε αισθητή ήταν αυτή των υπηρεσιών του Αστυνομικού Τμήματος Ιερισσού. Το κτίριο υπέστη ζημιές το 2013 στα επεισόδια για τα μεταλλεία και έκτοτε δεν λειτούργησε με απόφαση του αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και της πολιτικής του ηγεσίας.

Αισθητή είναι και η συρρίκνωση των τραπεζικών καταστημάτων. Από την αλυσίδα της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε το κατάστημα Ιερισσού παρά τις έντονες φωνές για το αντίθετο. Από το Παλαιοχώρι αποχώρησε η Eurobank, ενώ παραμένουν στην Αρναία καταστήματα της Πειραιώς και της Εθνικής. Μεγάλο πλήγμα θεωρείται το σφράγισμα του ΟΑΕΔ στην Αρναία. Το κλιμάκιο εκεί εξυπηρετούσε εκατοντάδες πολίτες με δεδομένο επίσης το εργασιακό μοτίβο που διαμορφώνει η λειτουργία των μεταλλείων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αριστοτέλη Στέλιο Βαλιάνο, στόχος της δημοτικής αρχής είναι η επαναλειτουργία του ΤΑ Ιερισσού. Για τον λόγο αυτό ο δήμος παραχώρησε οικόπεδο στο ελληνικό δημόσιο, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενέκρινε την κίνηση και αναμένεται η αποδοχή της δωρεάς από το Υπουργείο Οικονομικών.

«Η λειτουργία των υπηρεσιών είναι ζωτικής σημασίας για τις περιοχές μας. Εκτός από την αρχή της εγγύτητας που προβλέπεται συνταγματικά για τον πολίτη και το κράτος, πρέπει να αναρωτηθούμε αν οι συγχωνεύσεις αποφέρουν αποτελέσματα. Έχουν δημιουργηθεί οικονομίες κλίμακος όλο αυτό το διάστημα. Επιπλέον, να αναλογιστούμε το κόστος των αλλαγών για τους πολίτες. κυρίως τους ηλικιωμένους που είναι ψηφιακά αναλφάβητοι και αναγκάζονται να πληρώσουν είτε για να μετακινηθούν είτε για να εξυπηρετηθούν από τους ειδικούς», επισημαίνει ο δήμαρχος Αριστοτέλη κ Βαλιάνος.

 

[ΠΗΓΗ: ΤΥΠΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, της Σουζάνας Καζάκα, από την «Μακεδονία της Κυριακής, 21/6/2022]