ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΥΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ, ΓΕΩΡΓΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και το Επιμελητήριο Χαλκιδικής συν-διοργανώνουν συνάντηση εργασίας, για την γνωστοποίηση δύο ευρωπαϊκών προγραμμάτων -προβολής και προώθησης γεωργοδιατροφικών προϊόντων, με απώτερο σκοπό την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της Περιφέρειας, στις 29 Ιουνίου 2022, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11:00 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η ομάδα έργου του φορέα, θα προβούν σε ενημέρωση των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων, για την συμμετοχή τους, στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα παρουσιαστούν τα προγράμματα  

(1) Sustainable European food and wine from the Mediterranean και ακρωνύμιο SUSTEM

Οι χώρες στόχοι είναι η Γερμανία, η Σουηδία και η Ιταλία και οι ομάδες προϊόντων που υποστηρίζει είναι οι εξής:

– Ελιά και Ελιά ΠΟΠ (Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής)- Ελαιόλαδο ΠΟΠ (Γαλανό Μεταγγίτσιου Χαλκιδικής και Αγουρέλαιο Χαλκιδικής), 

– Τυροκομικά ΠΟΠ (φέτα, κασέρι, μπάτζος, μανούρι, κεφαλογραβιέρα), 

– προϊόντα ζωικής προέλευσης (αυγά, μέλι, διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα εκτός από βούτυρο κ.λπ.)και Γιαούρτι, 

– Φρούτα, λαχανικά και δημητριακά νωπά ή επεξεργασμένα (Δημητριακά και ρύζι, Χυμοί φρούτων, Ψωμί, ζαχαροπλαστεία, κέικ, είδη ζαχαροπλαστικής, μπισκότα και άλλα είδη αρτοποιίας)

– Οίνος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Γουμένισσα, Νάουσα, Πλαγιές Μελίτωνα) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Άθως, Επανομή, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Νέα Μεσημβρία, Πέλλας, Πιερίας, Πλαγιές Βερτίσκου, Πλάγιες Πάικου, Σερρών και Χαλκιδικής) και Τσίπουρο Μακεδονίας.

(2) Experience EU

Οι χώρες στόχοι είναι η Κίνα, Ιαπωνία και Χονγκ Κονγκ.. Τα προϊόντα που υποστηρίζει είναι (α) κρασί, ξύδι, μπύρες, (β) ελιές, ελαιόλαδο, (γ)  ψάρια, οστρακοειδή, (δ)  καφές, τσάι, (ε)  δημητριακά, (στ)  είδη ζαχαροπλαστικής, ζάχαρη και κακάο, (ζ) γαλακτοκομικά προϊόντα, (η)  κρέας.

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 8/6/2022]