ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΜΕ ΙΣΧΥΡΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Kίνητρα με νέα προγράμματα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις οροφές κατοικιών, αντλιών θερμότητας και ηλιακών θερμικών συστημάτων, εξετάζει να δώσει η κυβέρνηση στα νοικοκυριά στη μάχη για την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω της αναθεώρησης του Σχεδίου Ανάκαμψης στο πλαίσιο του REPowerEU.

H κυβέρνηση έχει περιθώριο μέχρι τέλος Ιουνίου προκειμένου να καταθέσει την αναθεωρημένη πρόταση, που πρέπει να είναι πλήρως κοστολογημένη και αιτιολογημένη, και να έχει αποφασίσει το ύψος των κονδυλίων που θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα δικαιούται να λάβει -εφόσον το επιθυμεί- ποσό έως 7,5 δισ. ευρώ δανείων, ενώ πλέον διαθέτει την τεχνογνωσία για να εντάξει ταχύτατα τα δάνεια στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Στο μικροσκόπιο των στελεχών που θα συντάξουν το σχετικό αίτημα προς την Κομισιόν εξετάζεται να υπάρξουν κάποια κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν για την επέκταση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες σπιτιών αλλά και κίνητρα ώστε οι καταναλωτές να στραφούν από τη θέρμανση με βάση τα ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο, πετρέλαιο) σε ανανεώσιμες πηγές θέρμανσης, τηλεθέρμανση με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και χρήση βιομηχανικών αποβλήτων ως μέσα παροχής θέρμανσης και ψύξης. Σύμφωνα με το Repower EU, στην ΕΕ-27, μέχρι το 2030, αναμένεται η εγκατάσταση περίπου 30.000.000 αντλιών θερμότητας και ηλιοθερμικών, που θα εξοικονομούν 35 bcm (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) ανά έτος.

Παράλληλα, στην κυβέρνηση θα εξετάσουν εάν και ποιες υποδομές φυσικού αερίου μπορούν να ενταχθούν στο νέο εθνικό σχέδιο, ενώ σχεδόν βέβαιη θεωρείται η ένταξη έργων που έχουν σχέση με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Φωτοβολταϊκά στις στέγες

Η αυτοκατανάλωση ενέργειας βρίσκεται στην «καρδιά» του ευρωπαϊκού σχεδίου για τη σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και στο αναθεωρημένο σχέδιο ανάκαμψης θα έχει ιδιαίτερη θέση.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι πολλοί θα είναι οι καταναλωτές που θα στραφούν στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος στη στέγη που παράγει ρεύμα το οποίο θα συμψηφίζεται με την ενεργειακή κατανάλωση του σπιτιού, εφόσον δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα. Σύμφωνα με το σχέδιο REPowerEU, τα φωτοβολταϊκά  μπορεί να δώσουν ακόμη και το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ.

Με το λεγόμενο net metering, ο καταναλωτής μπορεί να επιτύχει σημαντική μείωση του κόστους ρεύματος για μια περίοδο 25 ετών, ενώ η απόσβεση του κόστους απόκτησης του συστήματος γίνεται, κατά κανόνα, μέσα σε οκτώ χρόνια. Μέσα στο 2020 και στο 10μηνο του 2021 εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά στις στέγες με ισχύ που αντιστοιχεί στο 62% του συνόλου από το 2015. Mάλιστα, σύμφωνα με τα στoιχεία το 2021, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στον αριθμό των νέων συνδέσεων net metering που φτάνει στο 37,4% συγκριτικά με το 2020, ενώ σε επίπεδο διετίας αγγίζει το 56%.

Στο REPowerEU προβλέπονται φιλόδοξοι στόχοι για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες, με στόχο να υπάρχουν από 31 Δεκεμβρίου 2027 σε όλα τα δημόσια και επαγγελματικά κτίρια με επιφάνεια οροφής άνω των 250 τετραγωνικών μέτρων και από 31 Δεκεμβρίου 2029 σε όλες τις νεόδμητες κατοικίες. Στόχος της Κομισιόν είναι να εγκαθίστανται από φέτος μέχρι το 2030 περίπου 45 GW νέων φωτοβολταϊκών ετησίως.

[ΠΗΓΗ: hhttps://ergoxalkidikis.gr/, 6/6/2022]