Η ΈΝΩΣΗ ΙΤΑΛΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ (GIST) ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Ένα σημαντικό Press Trip οργάνωσε ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής σε συνεργασία με την Υπεύθυνη ΔΣ του ΤΟΧ, κα. Ελένη Σαρικώστα με 7 εκπροσώπους των μεγαλύτερων Ιταλικών ΜΜΕ της ένωσης GIST στη Χαλκιδική στις 7-10 Ιουνίου 2022 με αφορμή τις νέες απευθείας πτήσεις της Aegean από Ρώμη και Μιλάνο που προστέθηκαν φέτος στο αεροδρόμιο Μακεδονία. 

Η αρχή έγινε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις που είχε ο… Γενικός Διευθυντής του ΤΟΧ, κ. Γιώργος Μπρουτζάς με την πρόεδρο της Ένωσης GIST, Dr Sabrina Talarico κατά τη διάρκεια της Διεθνής τουριστικής έκθεσης ΒΙΤ (10-12.04.22) στο Μιλάν, όπου συμμετείχε ο ΤΟΧ ως εκθέτης.

Εκτός από την πρόεδρο του GIST, στη Χαλκιδική φιλοξενήθηκαν για 4 μέρες οι διακεκριμένοι ταξιδιωτικοί και δημοσιογράφοι γαστρονομίας όπως ο Mr. Lupini – Διευθυντής της ITALIA A TAVOLA TV MAGAZINE, o Mr. Falanga – διευθυντής του περιοδικού ON TE ROAD MAGAZINE, η Mrs. Tomasini του Lonely Planet Ιταλίας, η Mrs. Marchetto από WineNews / Food&Wine Italia/Il Sole-24Ore / Pambianco VinoNews24, η Mrs. Iannini από την εφημερίδα IL GIORNALE και ο δημοσιογράφος Mr Maurizio από Il Giorno, Il Resto del Carlino, La Nazione. Το θεματικό press trip ήταν αφιερωμένο στις εμπειρίες εξερεύνησης για slow living διακοπές, μία παγκόσμια νέα τάση στον τουρισμό που στόχο έχει οι ταξιδιώτες να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο, τις γεύσεις, τις συνήθειες των τοπικών κοινωνιών μέσα από βιωματικές εμπειρίες και σε βραδύτερο ρυθμό. 

Το ταξίδι τους σχεδιάστηκε με τη φιλοσοφία του slow travel να έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε ουσιαστική επαφή με τους ντόπιους, να ακούσουν τις ιστορίες τους και να ζήσουν την αυθεντική πλευρά της Χαλκιδικής.

Στο νησάκι της Αμμουλιανής συνομίλησαν με τους ψαράδες οι οποίοι πρόθυμα μοιράστηκαν τα μυστικά της τέχνης του ψαρέματος που φέρανε μαζί τους από τη Μικρά Ασία, γεύτηκαν τους πιο φρέσκους και εκλεκτούς θαλάσσιους θησαυρούς, περπάτησαν και γνώρισαν τη μοναδική natura του νησιού και βέβαια κολύμπησαν στα καταγάλανα νερά της. Θαύμασαν τα μοναστήρια του Αγίου Όρους και μυήθηκαν στη μοναστηριακή κουζίνα με συνοδεία εκλεκτών κρασιών που παράγονται βιολογικά μέσα στην Αθωνική Πολιτεία. 

Επισκέφτηκαν τον μοναδικό βιολογικό αμπελώνα της Χαλκιδικής που αξιοποιεί όλα τα προϊόντα και υπό-προϊόντα ενός αμπελιού αξιοποιώντας από τα αμπελόφυλλα μέχρι τα σάκχαρα του σταφυλιού. Έμαθαν την «τέχνη» του να τυλίγεις ντολμαδάκια και δοκίμασαν το παλαιωμένο τσίπουρο που παράγει η οικογένεια. Επισκέφτηκαν παραδοσιακά χωριά και θαύμασαν την υπέροχη αρχιτεκτονική των ιστορικών οικισμών της Χαλκιδικής. Έγιναν μελισσοκόμοι για μία μέρα μαθαίνοντας για τις ιδιότητες και τα ευεργετικά οφέλη του μελιού συμμετέχοντας στον τρύγο ενώ η γευσιγνωσία ελαιολάδου και αγουρέλαιου μέσα στους καταπράσινους ελαιώνες εντυπωσίασαν τους φιλοξενούμενους. Οι εντυπώσεις τους ήταν εξαιρετικές τόσο από την επαφή τους με τους ντόπιους όσο και με την αυθεντικότητα της φιλοξενίας και τα εξαιρετικά προϊόντα της που μετουσιώνονται σε εξαιρετικές γευστικές δημιουργίες των τοπικών chef.

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 22/6/2022]