Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΙΑΤΡΟ

Λόγω της γενικευμένης  σύγχυσης  που διαπιστώνουμε καθημερινά με τις ερωτήσεις των πολιτών συνοψίσαμε τα ερωτήματα και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες απαντήσεις. 

Τι είναι προσωπικός ιατρός;

Προσωπικός ιατρός είναι αυτός που ονομαζόταν παλιά οικογενειακός ιατρός.

Ο Προσωπικός ιατρός αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο ενός…

σύγχρονου  συστήματος υγείας, είναι αυτός που συνδέεται διαχρονικά με τον πολίτη, τον βοηθά και τον κατευθύνει  για ζητήματα υγείας που αφορούν την πρόληψη ή την θεραπεία.

Είναι ιατροί ευρείας γνώσης της ιατρικής (Γενικός ιατρός και Παθολόγος) που μπορεί  να αναγνωρίζει  συμπτώματα και να θεραπεύει  η να κατευθύνει  προς την αντίστοιχη ειδικότητα. 

Αποτελεί όμως και οικονομικό ανάχωμα  για την πολιτεία διότι αποτελεί φίλτρο προς ακριβότερους εξειδικευμένους ιατρούς (Καρδιολόγους, Ορθοπεδικούς, Νευρολόγους, Γαστρεντερολόγους…)  πoυ κοστίζουν περισσότερο στο κράτος.  Με την παρούσα ρύθμιση κοστολογεί την επίσκεψη  περίπου 3 ευρώ.

Επίσης αποτελεί ανάχωμα προς τα νοσοκομεία περιορίζοντας τις περιττές δαπάνες και εργατοώρες 

Στην Ελλάδα υπάρχει προσωπικός ιατρός;

Υπάρχουν ήδη   προσωπικοί ιατροί του δημοσίου που στην προηγούμενη μεταρρύθμιση  είχαν ενταχθεί αυτομάτως στο σύστημα  και μικρός αριθμός συμβεβλημένων ιδιωτών.Είναι και αυτοί που φαίνονται στις λίστες.

Πως δηλώνω τον προσωπικό ιατρό;

Γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr στο “Εγγραφή σε οικογενειακό ιατρό”.

Τι σημαίνει ότι προσφέρουν δωρεάν υπηρεσία;

Οι συμβεβλημένοι ιατροί σύμφωνα με την σύμβαση  τους προβλέπεται να εξυπηρετούν τους εγγεγραμμένους πολίτες στο ιατρείο τους δωρεάν  μόνο συγκεκριμένες ώρες την ημέρα .

Θα μπορώ να δω τον  προσωπικό ιατρό χωρίς ραντεβού;

Η επίσκεψη στο ιατρείο  είναι μόνο με ραντεβού  διάρκειας 15 λεπτών  εντός του ωραρίου λειτουργίας.

Εάν μετανιώσω μπορώ να αλλάξω προσωπικό ιατρό;

Υπάρχει η δυνατότητα  αλλαγής και  μια φορά το χρόνο  6 μήνες μετά την δήλωση. Εάν δηλώστε εντός του 2022  δικαιούστε από 01.01.2023.

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες  προσωπικών  ιατρών;

Υπάρχουν του δημοσίου που εργάζονται στα κέντα υγείας και οι συμβεβλημένοι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στα ιατρεία τους.

Τι θα πει συμβεβλημένος ιδιώτης προσωπικός  ιατρός; .

Είναι οι ιατροί που συμφωνούν να λαμβάνουν την αμοιβή τους από τον ΕΟΠΥΥ και να βλέπουν δωρεάν ασθενείς σε συγκεκριμένο ωράριο και μετά  από ραντεβού .

Γιατί δεν είναι όλοι ιατροί συμβεβλημένοι;

Υπήρξε  παλιότερα μεγάλη διαφωνία με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.  για την  αμοιβή .

Γενικότερα οι ηγεσίες του υπουργείου υγείας διαχρονικά   πολιτικοποιούν τις ιατρικές υπηρεσίες ,  προτάσσουν το “Δωρεάν ιατρός”  χωρίς να προσαρμόζουν  αναλόγως  τους προϋπολογισμούς που απαιτεί αυτό το εγχείρημα . 

Το νέο νομοσχέδιο δίνει καλύτερες αμοιβές;

Με το νέο νομοσχέδιο οι αμοιβές διπλασιάζονται και σίγουρα είναι καλύτερη προσφορά.

Αλλά επί της ουσίας δεν είναι αμοιβές αλλά  προϋπολογισμοί μικρών μονάδων υγείας που φροντίζουν  ως 2000 ασθενείς. 

Γιατί ο ιατρός μου μπορεί να μην είναι στην λίστα των προσωπικών ιατρών;

Υπάρχουν δυο περιπτώσεις: 

Η μία είναι να επιθυμεί να συμβληθεί αλλά το  υπουργείο δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τις συμβάσεις.

Στην δεύτερη περίπτωση μπορεί να μην επιθυμεί να συμβληθεί. 

Εάν δεν θέλω να δηλώσω άλλο προσωπικό ιατρό και ο ιατρός μου δεν είναι συμβεβλημένος τι θα κάνω;

Προτείνουμε να περιμένετε  μέχρι  τον Οκτώβριο που έχουν ανακοινωθεί τα πρόστιμα συμμετοχών  και τότε αποφασίζετε.

Εάν δεν  έχω εγγραφεί σε προσωπικό ιατρό θα έχω κάποια ποινή;

 Ναι υπάρχει μια μορφή ποινής. 

Από την 01.10.2022  προβλέπεται πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη του πολίτη εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος σε Προσωπικό Ιατρό, κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%), επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση και από 01.01.2023 νέα προσαύξηση δέκα τοις εκατό 10% στην ήδη υπάρχουσα .

Πρέπει να τονίσουμε ότι διαφωνούμε κάθετα με τέτοια είδους μέτρα διότι παραβιάζεται η ισότιμη πρόσβαση στην υγεία ενώ όλοι  πληρώνουν ισότιμα ασφαλιστικές εισφορές .

Μπορώ να εγγραφώ σε κάποιο προσωπικό  ιατρό  και να συνεχίσω  να επισκέπτομαι ακόμα το ιατρό μου;

Ναι και απαλλάσσεστε από την αυξημένη συμμετοχή στα φάρμακα και τις εξετάσεις που προβλέπεται  εάν δεν εγγραφείτε σε προσωπικό ιατρό.

Άμα επιθυμώ να έχω έναν μη συμβεβλημένο προσωπικό ιατρό και να πληρώνω την επίσκεψη του   μπορώ;

Επί του παρόντος  η απάντηση είναι όχι θα πρέπει ο ιατρός  για να είναι προσωπικός να είναι συμβεβλημένος. Βέβαια το υπουργείο στις διαπραγματεύσεις είχε δεσμευτεί ότι θα έχουν την δυνατότητα ένταξης ως προσωπικοί ιατροί  και μη συμβεβλημένοι.

Εάν θέλω να πάω στο νοσοκομείο ή σε εξειδικευμένο ιατρό πρέπει να πάρω παραπεμπτικό από τον προσωπικό μου ιατρό;

Θα χρειαστεί παραπεμπτικό σε περίπτωση που θέλετε να επισκεφτείτε εξειδικευμένο ιατρό που είναι συμβεβλημένος με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ ή σε τακτικό ιατρείο νοσοκομείου . (Ρευματολογικό, καρδιολογικό κ.α. )

Εάν έχετε κάτι επείγον δεν χρειάζεται παραπεμπτικό για το νοσοκομείο .

Γιατί οι ιατροί  παρόλο  που αυξήθηκε η δαπάνη έχουν ακόμα  αμφιβολίες να συμμετέχουν; 

Στους ιατρούς του δημοσίου παρόλο που παρέχονται μπόνους  να εργαστούν παραπάνω  δεν υπάρχει καμία υποστήριξη. Το γραφειοκρατικό  έργο  είναι μεγάλο,η συνταγογράφηση  και ενημέρωση ιατρικού φακέλου  μειώνουν κατά πολύ το κλινικό έργο . Εάν δεν υπάρξει γραμματειακή υποστήριξη  και ενίσχυση του προσωπικού όσα χρήματα και να δοθούν   η απόδοση δεν πρόκειται να βελτιωθεί .

Στον ιδιωτικό τομέα οι ανακοινώσεις και υπουργικές αποφάσεις δημιουργούν ένα κλίμα πιθανού επαγγελματικού αποκλεισμού από το σύστημα .Για να μπορέσει  λοιπόν μια μερίδα να επιβιώσει   θα  εξαναγκαστεί να συμβληθεί απρόθυμα.Απρόθυμοι ιατροί όμως παρέχουν και απρόθυμες υπηρεσίες και κάποιες φορές αμφίβολες πρακτικές .

Η διαφήμιση της “δωρεάν” ιατρικής υπηρεσίας αυξάνει   τη ζήτηση  που προκαλεί  άγχος στους ιατρούς. Αυξάνει τις προσδοκίες 2000 πολιτών έναντι ενός  ιατρού που στο τέλος είναι συνεχώς αμυνόμενος  στις παρερμηνευμένες προσδοκίες που δημιουργεί  το κράτος.

Η πολιτεία στις συμβάσεις με τους ιδιώτες διαχρονικά φέρεται δεσποτικά. Ποτέ δεν έχει υποχρεώσεις ή ρήτρες αθέτησης όρων παρά μόνο οι ιατροί. Η καθυστέρηση των  πληρωμών, η  παράλογη γραφειοκρατία , ο διχασμός των  ιατρείων  ( στο ίδιο ιατρείο ασθενείς πληρώνουν και ασθενείς δεν πληρώνουν )  η εμπλοκή στον χρόνο των  ραντεβού  ανά 15 λεπτά συνήθως και αρκετά άλλα  έχουν οδηγήσει τους ιατρούς να είναι πολύ επιφυλακτικοί. 

Με όλα αυτά υπάρχει  απροθυμία συμμετοχής  στο σύστημα.

Τι θα ήταν σωστό;

Να μην υπάρχουν αποκλεισμοί. Όλοι οι ιατροί (παθολόγοι γενικοί ιατροί παιδίατροι) να μπορούν να είναι  επιλέξιμοι ως προσωπικοί ιατροί  ανεξαρτήτου σύμβασης  και να ακολουθούν ενιαίους κανόνες στις παραπομπές και στη διαχείριση ασθενών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα .

Όλοι οι πολίτες να μπορούν να επιλέξουν το ιατρό της επιλογής τους.

Με τα παιδιά θα ισχύσει το ίδιο καθεστώς;

Για τα παιδιά <16 δεν προβλέπεται ακόμα προσωπικός ιατρός  ακόμη δεν γνωρίζουμε ούτε τις προθέσεις ούτε τους λόγους για τους οποίους γίνεται αυτό.

Υπάρχει περίπτωση εάν δεν δηλώσει κάποιος προσωπικό  ιατρό  μέχρι τις 30 Ιουνίου να αποκλειστεί από το σύστημα;

Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από τις υπουργικές αποφάσεις  . 

Επειδή διαπιστώνουμε ότι υπάρχει γενικευμένη σύγχυση προτείνουμε επί του παρόντος στους πολίτες,  εάν αυτό είναι εφικτό  από μέρους τους, να αναμένουν  ψύχραιμα τις εξελίξεις  να μην βιαστούν εάν ο γιατρός της προτίμησης του δεν είναι ακόμα στις λίστες . 

Εάν επιλέξουν ιατρό του δημοσίου να λάβουν υπόψη τους ότι την παρούσα περίοδο ειδικά στην Χαλκιδική είναι επιφορτισμένοι και με τους παραθεριστές.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΥΡΠΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ                                               ΤΣΑΛΑΜΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 28/6/2022]