ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΑΨΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΛΙΚΑΡΙΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΤΗΣ 10ΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 1821

Επετειακές Εκδηλώσεις για τη Θυσία του Καπετάν Χάψα και των Παλικαριών του στη φονική μάχη των Βασιλικών της 10ης Ιουνίου 1821, καθώς και για το Ολοκαύτωμα της Ι. Μονής της Αγίας Αναστασίας, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 19 Ιουνίου 2022, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας και στο Μνημείο του ανδριάντα του καπετάν Χάψα και της αναπαράστασης της μάχης των Βασιλικών.

Πρόγραμμα εορτασμού

Tην Κυριακή 19 Ιουνίου 2022 θα εορτασθεί η 201η επέτειος της φοβερής μάχης των Βασιλικών της 10ης Ιουνίου 1821, στην οποία οι Χαλκιδικιώτες επαναστάτες μεταξύ των οποίων 63 Συκιώτες, με αρχηγό τον καπετάν Χάψα σε μια τρομακτική σύγκρουση με πολυπληθέστερες τουρκικές δυνάμεις, πολεμώντας με απαράμιλλη ανδρεία έπεσαν μέχρις ενός στο πεδίο της τιμής. Οι εκδηλώσεις, τελούνται με τις ευλογίες της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας και θα λάβουν χώρα στο καθολικό του ομώνυμου Μοναστηριού καθώς και στο χώρο του μνημείου, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα.

Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Α. ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΗΣ Ι. ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ

Στις 10.15’ Αρχιερατικό μνημόσυνο χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μιλήτου και Καθηγουμένου της Ι. Μονής της Αγίας Αναστάσίας κ.κ. Αποστόλου «υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του καπετάν Χάψα και των παλικαριών του» που έπεσαν ανδρείως αγωνιζόμενοι υπέρ Πατρίδος στη θέση Συκιωτούδια την 10η Ιουνίου 1821 «ως και των δούλων του θεού Μακαρίου Ιερομονάχου, Καθηγουμένου της Ι. Μονής και των συν αυτώ δεινώς αναιρεθέντων υπό των Τούρκων κατά το ολοκαύτωμα της Ι. Μονής, κληρικών τε και λαϊκών».

Στις 10.30’ Πανηγυρικός λόγος από τον κ. Απόστολο Στρατή, αξιωματικό Πολεμικού Ναυτικού εν αποστρατεία, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πασγχαλκιδικού Συλλόγου «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ».

  1. ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
  1. Στις 11.00 επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Μνημείου των Ηρώων και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η κατάθεση στεφάνων
  2. Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη αυτών που έπεσαν για την πατρίδα και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.
  3. Αμέσως μετά λιτή υπαίθρια δεξίωση του Αντιπεριφερειάρχη προς τιμήν των προσκεκλημένων στο χώρο του Μνημείου.

 

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 16/6/2022]