ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗΣ – ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ 2.000.000 €

Την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης του έργου αναβάθμισης των λιμενικών εγκαταστάσεων της Αμμουλιανής με παράλληλη λειτουργία καταφυγίου τουριστικών σκαφών ανακοίνωσε σήμερα, σε ανοιχτή εκδήλωση που έγινε στο λιμάνι του νησιού, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

“Πρόκειται για ένα έργο που θα βοηθήσει και θα ενισχύσει σημαντικά τις αναπτυξιακές προοπτικές του νησιού, θα ενισχύσει τα έσοδα και θα αλλάξει τον χάρτη του”, ανέφερε ο υπουργός. “Για πρώτη φορά”, είπε, “στα ιστορικά χρονικά της πατρίδας μας εισαγάγαμε ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τη στήριξη της νησιωτικότητας με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία ήδη εφαρμόζουμε σε όλα τα επίπεδα ενίσχυσης και διατήρησης των θαλασσίων μεταφορών στα νησιά μας με έργα ύδρευσης, αφαλάτωσης και ενέργειας”.

Ο κ. Πλακιωτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα στηρίξει την ένταξη της Αμμουλιανής στην πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος “GR-eco Islands”, μια σημαντική πρωτοβουλία που θα έχει σημαντικά οφέλη για το νησί της Αμμουλιανής, ένα νησί με τεράστιες δυνατότητες. “Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες, για να ενταχθούν σε αναπτυξιακά προγράμματα (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) πρέπει να έχουν ωριμότητα και ο Δήμος Αριστοτέλη ήταν έτοιμος κι έτσι εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και τη δημιουργία του καταφυγίου σκαφών”, συμπλήρωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

“Η Αμμουλιανή βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας και δεν βρίσκεται μόνο θεωρητικά, αλλά το Υπουργείο, στην πράξη πλέον και με έργα ενισχύει την παρουσία και την παραμονή των νησιωτών στον τόπο τους. Αυτό είναι ένα δείγμα της πολιτικής μας, γιατί έπειτα από πολύ καλή τεκμηρίωση – διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταφέραμε να εντάξουμε σε επίπεδο αναβάθμισης λιμενικών υποδομών στη χώρα πάνω από 200 εκ. ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά –σημείωσε- που το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής αναλαμβάνει τέτοια δράση, διότι τα νησιά μας είναι ο πνεύμονάς μας, όπου κατοικεί το 15% του ελληνικού πληθυσμού. Έχουμε υποχρέωση να βρισκόμαστε δίπλα στη νησιωτική Ελλάδα και στους νησιώτες μας και επιτέλους το Υπουργείο για πρώτη φορά συμμετέχει στην αναπτυξιακή προοπτική των νησιών και των νησιωτών μας που δικαιούνται να απολαμβάνουν υπηρεσίες ανάλογες με αυτές της ηπειρωτικής Ελλάδας” κατέληξε ο κ. Πλακιωτάκης.

Καλωσορίζοντας τον κ. Πλακιωτάκη ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στ. Βαλιάνος, ανέφερε ότι η Αμμουλιανή είναι το μοναδικό κατοικημένο νησί της Κεντρικής Μακεδονίας και παρότι αποτελεί το 1/140 της έκτασης του δήμου “διεκδικεί όλη μας την προσοχή”. Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο:

 

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 29/5/2022]