ΥΨΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2025

Απαισιόδοξες προβλέψεις για το χρονικό εύρος και την ένταση της ενεργειακής κρίσης κάνει η Κομισιόν στο κείμενο που διέρρευσε σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στην ενέργεια.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, επικαλούμενη την ανάλυση των συμβάσεων forward που έχουν συναφθεί στις ενεργειακές αγορές, οι ενεργειακές τιμές αναμένεται να παραμείνουν υψηλές για το υπόλοιπο του 2022, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί έστω και σε μεγαλύτερη ένταση μέχρι τη διετία 2024 – 2025.

Πιο συγκεκριμένα οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να παραμείνουν στα επίπεδα των 100 ευρώ η μεγαβατώρα μέχρι το τέλος του επόμενου χειμώνα, ενώ προβλέπεται να αποκλιμακωθούν στα 75 ευρώ η μεγαβατώρα μέχρι το καλοκαίρι του 2023 και θα παραμείνουν πάνω από τα 50 ευρώ η μεγαβατώρα μέχρι το καλοκαίρι του 2025.

Ανάλογα με τις τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να κινηθούν και οι τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση αναφέρει η Κομισιόν ότι η πρόβλεψη αυτή τελεί υπό την αίρεση της αβεβαιότητας στην αγορά λόγω των σημερινών γεωπολιτικών εντάσεων και του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Κομισιόν, βραχυπρόθεσμα η σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο θα οδηγήσει σε προσαρμογές των συνθηκών ζήτησης και προσφοράς καθώς και σε μεταβλητότητα των τιμών. Τα επίπεδα τιμών θα συνεχίσουν να είναι υψηλά με την ανάγκη για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας να ασκεί ανοδικές πιέσεις.

Ταυτόχρονα, η ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα σημαντικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας/ ανταπόκρισης της ζήτησης, όπως παρουσιάζονται στο σχέδιο REPowerEU, αναμένεται να συμβάλουν στον περιορισμό αυτών των επιπτώσεων και θα προσφέρουν χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μεσοπρόθεσμα.

Σε ό,τι αφορά στην τρέχουσα κατάσταση, όπως αναφέρει κείμενο της Κομισιόν, οι τιμές του ρεύματος και του αερίου έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2021 και κατέγραψαν ιστορικά υψηλά μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου του 2022.

Οι τιμές του αερίου που ιστορικά κινούνται κάτω από τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα βρέθηκαν πρόσφατα στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ περιστασιακά ξεπέρασαν και τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα. Κατ επέκταση οι τιμές του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά αυξήθηκαν εξαιτίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Για παράδειγμα οι τιμές στη Γερμανία που ιστορικά βρίσκονται κάτω από τα 75 ευρώ η μεγαβατώρα βρίσκονται σήμερα πέριξ των 235 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ περιστασιακά έφτασαν και τα 400 ευρώ η μεγαβατώρα.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 16/5/2022]