ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ 7 ΗΜΕΡΕΣ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

Στέλνει ισχυρό μήνυμα και μόνο με την παρουσία σε πλήθος εκδηλώσεων σε Δράμα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Αγιον Ορος, Καλαμαριά και δήμο Θερμαικού

Από τη Δράμα ξεκινάει σήμερα η πολυήμερη επίσκεψη στη Βόρεια Ελλάδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Η επίσκεψη που περιλαμβάνει θρησκευτικές εκδηλώσεις σε Δράμα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Αγιον Ορος, Καλαμαριά και δήμο Θερμαικού έρχεται σε μια περίοδο που το εσωτερικό της Εκκλησίας δονείται τόσο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την πολεμική του πατριαρχείου της Μόσχας κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη όσο και από την απόφαση του κ. Βαρθολομαίου να αναγνωρίσει την εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας ως αρχιεπισκοπή Αχρίδας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι, θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, προκειμένου στην συνέχεια να μεταβεί στη Δράμα και να τελέσει τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας Παύλου. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα υποδεχθούν στο αεροδρόμιο, ο Περιφερειάρχης της ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, αλλά και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, οι οποίοι και θα τον συνοδεύσουν στην Ιερά Μονή Αναλύψεως του Σωτήρος στους Ταξιάρχες (Σίψα) Δράμας, όπου θα τελεστεί το τρισάγιο. Ο κ. Βαρθολομαίος διατηρούσε στενή προσωπική φιλία με το μακαριστό μητροπολίτη Δράμας και ο ξαφνικός θάνατός του τον συγκλόνισε.

Στη Θεσσαλονίκη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα αναχωρήσει αμέσως μετά για την Θεσσαλονίκη όπου στις 18:30 το απόγευμα θα επισκεφθεί τη ΧΑΝΘ. Η επίσκεψη του Παναγιώτατου αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές για την Αδελφότητα, καθώς θα δώσει την Πατρική Ευχή και την Πατριαρχική Ευλογία στην αυγή της δεύτερης εκατονταετίας της Οργάνωσης.

Αύριο Πέμπτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί το ΑΠΘ όπου το απόγευμα της ίδιας μέρας ξεκινάει στην αίθουσα Τελετών του ιδρύματος μεγάλο συνέδριο προς τιμήν του με τίτλο, «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τριάντα χρόνια διακονίας» Την εναρκτήρια ομιλία θα κάνει ο μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ ενώ θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον ίδιο τον Πατριάρχη.

Την Παρασκευή ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα ξεκινήσει για το Άγιον Ορος. Στη διαδρομή, στις 12 το μεσημέρι θα κάνει στάση στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Τενέδου, όπου θα επισκεφθεί την έκθεση κειμηλίων της νήσου Τενέδου που φιλοξενείται εντός αυτού. Στις 12.45 θα μεταβεί στη Ν. Τρίγλια, όπου στο Δημοτικό Θέατρο θα πραγματοποιηθεί τελετή ανακήρυξής του σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Νέας Προποντίδας. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην πλατεία μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο που φέρει το όνομα του, «Πλατεία Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου». Στις 14:00 θα του παρατεθεί γεύμα και στις 15.30 θα αναχωρήσει για την Ουρανούπολη απ΄ όπου με καραβάκι θα μπει στην Αθωνική Πολιτεία.

Στο Άγιον Όρος

Στο Άγιον Ορος είναι όλα έτοιμα για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη η οποία γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων στον πατριαρχικό θρόνο και ήταν προγραμματισμένη για τον περασμένο Νοέμβριο ωστόσο αναβλήθηκε λόγω κορονοϊού. Ο κ. Βαρθολομαίος θα φτάσει στο λιμάνι της Δάφνης το απόγευμα της Παρασκευής. Εκεί θα τον υποδεχτεί ο Πολιτικός Διοικητής Αθ. Μαρτίνος, ο οποίος θα τον συνοδεύσει στις Καρυές. Εκεί θα του γίνει επίσημη υποδοχή από τους ηγούμενους και τους Αντιπροσώπους των 20 Ιερών Μονών ενώ θα ακολουθήσει δοξολογία στο Ναό του Πρωτάτου και αντιφώνηση από τον Πατριάρχη. Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας θα δώσουν ως αναμνηστικό δώρο μια αρχιερατική ράβδο. Θα ακολουθήσει δείπνο στο Αρχονταρίκι και στη συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος θα αναχωρήσει για την Ιερά Μονή Ιβήρων, όπου και θα διανυκτερεύσει.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου θα τελέσει θεία λειτουργία στο παρεκκλήσι της Παναγίας Πορταϊτισσας και μετά θα αναχωρήσει για την Ιερά Μονή Καρακάλλου, όπου θα τελεστεί Δοξολογία και θα ακολουθήσει γεύμα.

Το Σάββατο το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας και θα παραστεί στον εσπερινό, ενώ το βράδυ θα επιστρέψει στις Καρυές, όπου θα δειπνήσει με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας και θα διανυκτερεύσει στον ξενώνα της Ιεράς Κοινότητας.

Το πρωί της Κυριακής θα χοροστατήσει στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Ναό του Πρωτάτου και στη λιτανεία της εικόνα της Παναγίας Άξιον Εστί και το μεσημέρι θα αναχωρήσει από την Αθωνική Πολιτεία για τη Θεσσαλονίκη.

Σε Καλαμαριά – δήμο Θερμαικού

Από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι και την Τρίτη οπότε θα αναχωρήσει για το Φανάρι στο επίκεντρο της επίσκεψής του θα βρεθούν οι δήμοι Καλαμαριάς και Θερμαικού, όπου θα παραστεί στις εκδηλώσεις «Καλαμαριά 1922-2022 – Μια θάλασσα μνήμες …και γινήκαμε όλοι ένα», με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή.

[ΠΗΓΗ: https://www.makthes.gr/, 25/5/2022]