ΒΕΝΖΙΝΗ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Σ/Κ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ – ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Ποια είναι τα έκτακτα μέτρα που επεξεργάζονται οι κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη μετά τις απειλές του Πούτιν

Ο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερμό για τον εκβιασμό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος διατρανώνει πως δεν θα δέχεται πληρωμές για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο παρά μόνο σε ρούβλια, εκβιασμό που το Κρεμλίνο έχει διευρύνει και για επισιτιστικά προϊόντα.

Έτσι, όλες οι κυβερνήσεις της Ευρώπης επεξεργάζονται σενάρια στα οποία ο Πούτιν «κλείνει» τη στρόφιγγα. Η Ελλάδα φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει επάρκεια για το επόμενο δίμηνο, με την άνοδο της θερμοκρασίας να βοηθά σε αυτό τον τομέα. Ο μεγάλος πονοκέφαλος αφορά το καλοκαίρι και τις αυξημένες ανάγκες που θα υπάρχουν όχι μόνο λόγω της ζέστης και την λειτουργία του ερκοντίσιον, αλλά και του τουρισμού, των ξενοδοχειακών μονάδων κλπ. Οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες στο Μαξίμου και στα αρμόδια υπουργεία. Τα σενάρια αφορούν δύο χρονικές περιόδους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:

  • Το χρονικό διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου 2022 που καλύπτει και τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2022 – Μαρτίου 2023 καθώς η ενεργειακή κρίση όλα δείχνουν ότι θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες.

Υπήρξε σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης στην σύσκεψη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα ιδίως σε ότι έχει να κάνει με το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές: Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ΝΑ Ευρώπη η οποία δεν διαθέτει υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους. Η Τουρκία έχει χωριτικότητας 0,4 δισεκατομμυρίων κυβικών. Η Βουλγαρία 0,6 δισεκατομμυρίων κυβικών. Ο Διαχειριστής θα ενημερώσει το ΥΠΕΝ για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική εταιρεία ενέργειας SΝΑΜ, για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία καθώς σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όλα τα κράτη – μέλη θα πρέπει να έχουν φροντίσει ώστε μέχρι την 1η Οκτωβρίου να έχουν εξασφαλίσει τουλάχιστον 15% των αναγκών τους σε φυσικό αέριο ακόμη σε αποθηκευτικούς χώρους γειτονικών χωρών.

Παράλληλα, η ΔΕΣΦΑ θα καταθέσει πρόταση κόστους – οφέλους για μία νέα πλωτή μονάδα αποθήκευσης LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας. Δεν είναι εύκολη υπόθεση δεδομένου ότι θα πρέπει να βρεθεί ελεύθερη σε μια εποχή όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση και να γίνει διαγωνισμός που χρειάζεται χρόνος. Αναζητείται ένα  ειδικής κατασκευής δεξαμενόπλοιο, χωρητικότητας 100.000 κυβικών μέτρων που θα αυξήσει την αποθηκευτική δυναμικότητα της Ρεβυθούσας από τις 19-21 ημέρες σήμερα στον ενάμισι μήνα.

Η ΔΕΣΦΑ θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που θα χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Είναι το μεγαλύτερο στοίχημα κάθε χώρας και πολύ περισσότερο της Ελλάδας που επειδή ακριβώς δεν κάνει μεγάλες παραγγελίες θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα και πιο αυξημένες τιμές εάν δεν προχωρήσει η απόφαση της ΕΕ για κοινή αγορά καυσίμων όπως συνέβη με τα εμβόλια. Εκεί το τοπίο είναι πολύπλοκο. Πληροφορίες από πηγές των Βρυξελλών του NEWPOST αναφέρουν ότι μπορεί να μην υπάρχει απόφαση των «27»  ούτε καν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου καθώς απαιτείται ομοφωνία και αντιδρούν οι «τσιγκούνηδες του βορρά».

Η ΔΕΗ, επιπλέον, θα πρέπει να καταθέσει το ετήσιο πλάνο εξόρυξης του λιγνίτη στα ορυχεία της.  Σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση των ποσοτήτων του φυσικού αερίου που έρχεται από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού ΤΑΡ στο πλαίσιο ανάπτυξης εναλλακτικών αγορών. Εξετάζεται η αύξησης της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής καθώς και η μετατροπή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο σε πετρέλαιο. Πρόκειται για πέντε μονάδες της ΔΕΗ, του Ήρωνα και της Elpedison.

Τα κακά σενάρια

Εάν ο Πούτιν κλείσει τις στρόφιγγες κι αυτό κρατήσει καιρό, αναμφισβήτητα όλη η Ευρώπη -και η Ελλάδα- θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αυστηρά μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης της ενέργειας η οποία μπορεί να έχει διάφορες μορφές. Κατά σειρά προτεραιότητας θα έχουν τις λιγότερες απώλειες τα νοσοκομεία ακολουθούν τα νοικοκυριά και τελευταίες είναι η ενεργοβόρες βιομηχανίες. Θα περιοριστεί η λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν εξεταστεί σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να επιβληθεί δελτίο στα καύσιμα, να κόβεται το ρεύμα για κάποια λεπτά κάθε μέρα, να περιοριστεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα και άλλα έκτακτα μέτρα. 

Άλλωστε, νωρίτερα τον προηγούμενο μήνα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) παρουσίασε έναν κατάλογο με δέκα μέτρα τα οποία θα επέτρεπαν τον επείγοντα περιορισμό της κατανάλωσης καυσίμων, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ενός νέου πετρελαϊκού «σοκ».

Η δέσμη δέκα μέτρων που προτείνει θα επιτρέψει τη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου κατά 2,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέσα σε τέσσερις μήνες, ισοδύναμη με την κατανάλωση όλων των αυτοκινήτων στην Κίνα, σύμφωνα με τον IEA.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 3/4/2022]