ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 1,8 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟ ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗΣ

Μια μεγάλη επιτυχία της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αριστοτέλη σηματοδοτείται από ένα μεγάλο έργο αποκατάστασης και εκ νέου αξιοποίησης που αφορά στο «Διδακτήριο Στρατονίκης», το οποίο μπήκε σε τροχιά υλοποίησης με την απόφαση έγκρισής της χρηματοδότησής του, με 1,8 εκατομμύρια ευρώ, όπως ακριβώς προέβλεπε η πρόταση που κατέθεσε τον περασμένο Οκτώβριο ο Δήμος Αριστοτέλη, για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». 

Στο πλαίσιο του υποέργου «παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του κτιριακού αποθέματος του Δήμου Αριστοτέλη», το υπεραιωνόβιο κτίριο, κατασκευής του 1913, θα αναβαθμιστεί και  θα αξιοποιηθεί ως «Πολυλειτουργικό Κέντρο Αριστοτελικής Εκπαίδευσης». 

Θυμίζουμε, πως για να εξασφαλιστεί εγκαίρως η πληρότητα και “ωριμότητα” του έργου και του σχετικού φακέλου, ο Δήμος Αριστοτέλη, ολοκλήρωσε προηγουμένως τις συμπληρωματικές διορθωτικές μελέτες που απαιτήθηκαν, εκπονώντας εξ` αρχής νέα στατική μελέτη, πλήρη αποτύπωση του κτιρίου και τροποποίηση της αρχιτεκτονικής μελέτης, μετά από σχετικό αίτημα της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων. 

Το Διδακτήριο Στρατονίκης, αποτελεί τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του οικισμού, καθώς παρουσιάζει σημαντικά τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά της τοπικής παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής δημόσιων κτιρίων (εκπαιδευτηρίων) και βρίσκεται σε περιοχή που συναντώνται και άλλα διατηρημένα κτίσματα, τα οποία συνθέτουν τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της Στρατονίκης. 

Η προτεινόμενη επανάχρηση του Διδακτηρίου αποσκοπεί στην αποδέσμευση από την έννοια του συστηματικού χώρου εκπαίδευσης και τη μετάβαση σε ένα μοντέλο χρήσης ανοικτό προς την κοινωνία με τη δυναμική, όμως, φιλοξενίας και εκπαιδευτικών διαδικασιών

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, δήλωσε σχετικά:

«Όπως είπαμε πρόσφατα, με πολλές αφορμές, αλλά και στο πλαίσιο του δημόσιου απολογισμού έργου, εργαζόμαστε σκληρά, ώστε ήδη πριν το τέλος της 1ης θητείας μας, και ήδη από τον τρίτο χρόνο αυτής, να ξεκινήσει σειρά νέων έργων μικρών και μεγάλων, που θα έχουν μάλιστα ενταχθεί από την παρούσα διοίκηση. Το ιστορικό Διδακτήριο της Στρατονίκης, φιλοδοξούμε να είναι ένα από αυτά τα έργα -ακολουθούν κι άλλα- που θα αποδείξουν και στον πλέον δύσπιστο, ότι μια Δημοτική Αρχή πραγματικά αποτελεσματική, μπορεί να σχεδιάζει, να υποβάλει προτάσεις χρηματοδότησης, να πετύχει την ένταξη και να ξεκινήσει την υλοποίηση έργων, μέσα στον βίο μιας θητείας. Αποδεικνύοντας έτσι, εμπράκτως, ότι στην 2η θητεία θα είναι ορατά και απτά ακόμα περισσότερα έργα σε όλους τους τομείς. Οι εποχές που περνούσαν 5 χρόνια με υποβολές φακέλων, συχνά λανθασμένων χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Προχωράμε συστηματικά, κάθε μέρα και ένα βήμα! Σύντομα όμως, τα βήματα θα γίνουν άλματα!» 

 

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 1/3/2022]