ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ: ΠΟΤΕ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ

Έως τη Μεγάλη Τετάρτη, 20 Απριλίου θα πρέπει να καταβληθεί το Δώρο Πάσχα στους μισθωτούς εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα

Όπως μεταδίδει το OPEN, τρεις κατηγορίες εργαζομένων θα λάβουν το Δώρο Πάσχα:

  • Αυτοί που εργάζονται κανονικά.
  • Αυτοί που χρειάστηκε κάποια στιγμή να μπουν σε αναστολή, κυρίως στις αρχές του χρόνου.
  • και αυτοί που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα Συνεργασίας που λήγει στις 31 Μαρτίου.

Έως τη Μεγάλη Τετάρτη θα πρέπει όλοι οι παραπάνω εργαζόμενοι να έχουν λάβει το κομμάτι του Δώρου που αναλογεί στον εργοδότη . Αυτό ισχύει εάν οι εργαζόμενοι έχουν εργαστεί αδιαλείπτως από την 1η Ιανουαρίου.Το επόμενο διάστημα που δεν είχαν εργαστεί οι εργαζόμενοι γιατί ήταν σε καθεστώς αναστολής ή ήταν ενταγμένοι στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, το κράτος θα πρέπει να τους το καταβάλει μέχρι τις 20 ΑπριλίουΥπολογισμός Δώρου Πάσχα: Δείτε αναλυτικά παραδείγματα

Το Open παραθέτει παρακάτω δύο παραδείγματα σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του Δώρου Πάσχα. Αναλυτικά:

  • Εάν ένας μισθωτός εργαζόμενος αμείβεται με 900 ευρώ και δεν έχει μπει σε καθεστώς αναστολής θα πρέπει να λάβει τη Μεγάλη Τετάρτη Δώρο Πάσχα 470 ευρώ .
  • -Εάν ο ίδιος εργαζόμενος είχε μπει σε καθεστώς αναστολής τον Ιανουάριο τότε θα πάρει 330 ευρώ από τον εργοδότη του και 70 ευρώ από κράτος την Μεγάλη Τετάρτη .Χάνει δηλαδή 70 ευρώ γιατί ένα μήνα ήταν σε αναστολή .Αυτό αφορούσε κυρίως τους εργαζόμενους που απασχολούνταν σε επιχειρήσεις διασκέδασης ,νυχτερινά μαγαζιά.

Το δεύτερο παράδειγμα για τον υπολογισμό Δώρου σχολίασε η φοροτεχνικός ,Χριστίνα Μαννέ στο OPEN. Όπως είπε αυτό συμβαίνει γιατί “η βάση του υπολογισμού του Δώρου είναι τα 534 ευρώ, δηλαδή μισθός που δόθηκε κατά την αναστολή”.

Τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το Δώρο Πάσχα θα πρέπει να καταβληθεί μόνο σε είδος και όχι σε χρήματα και για τον υπολογισμό του λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται οι εργαζόμενοι με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Επιπλέον το Δώρο υπολογίζεται από την 1 Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε έτους.

Συνεπώς, αν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα τότε ο εργαζόμενος θα πρέπει να λάβει τον μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.Πώς υπολογίζεται το Δώρο

Το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά κάθε μήνα ή επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 27/3/2022]