ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ – ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Στο τραπέζι βρίσκεται η παράταση των υφιστάμενων μέτρων για τον κορωνοϊό, με γνώμονα πάντα τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών σήμερα, Τετάρτη, αλλά και την επιδημιολογική εικόνα των επόμενων ημέρων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση των θανάτων και των νοσηλειών εξαιτίας του κορωνοϊού, παρά τη μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, έχει προβληματίσει την επιτροπή των ειδικών, η οποία εξετάζει την παράταση των υφιστάμενων μέτρων πέραν της 23ης Ιανουαρίου.

Όσο για τη διάρκεια της υπό εξέταση παράτασης, πέρα από ενδεχόμενο χρονικής επέκτασης των μέτρων κατά μία εβδομάδα, υπάρχουν «φωνές» εντός της επιτροπής που τάσσονται υπέρ μίας παράτασης δύο εβδομάδων, δεδομένου ότι προκαλούν προβληματισμό οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας: θάνατοι και διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης θα βρεθεί το ζήτημα της επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση, με μέλη της επιστημονικής κοινότητάς, πάντως, να εκφράζουν ενστάσεις. Όσο για τα υπόλοιπα μέτρα -μόνο καθήμενοι πελάτες στην εστίαση, έξι άτομα ανα τραπέζι και ωράριο λειτουργίας έως τα μεσάνυχτα-, στο τραπέζι βρίσκεται η διατήρησή τους χωρίς αλλαγές.

Πάνω από 100 θάνατοι για δεύτερη συνεχή ημέρα

Την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022, ανακοινώθηκαν 106 θάνατοι. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 673 ασθενείς.

Σε 23.340 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Λύματα – Ιικό φορτίο: Αυξητικές τάσεις σε Πάτρα, Κρήτη

Aυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των επτά από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 10 έως 16 Ιανουαρίου, σε σχέση με την εβδομάδα 3 έως 9 Ιανουαρίου. Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε μία περιοχή και σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στις υπόλοιπες τέσσερις.

Οι καθαρά αυξητικές τάσεις κυμάνθηκαν από +32% στο Βόλο μέχρι +281% στην Πάτρα. Αύξηση παρουσίασαν το Ηράκλειο 118%, τα Χανιά 50%, το Ρέθυμνο 239%, ο Αγιος Νικόλαος 113% και η Αλεξανδρούπολη 35%.

Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε σταθερό στη Λάρισα (+8%), στην Ξάνθη (-10%), στα Ιωάννινα (-6%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-6%). Μείωση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη (-31%).

«Δεν εφησυχάζουμε απέναντι στην “Όμικρον”», τονίζουν οι ειδικοί

Μήνυμα ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε με την πανδημία έστειλαν χθες οι ειδικοί επιστήμονες, αλλά και οι 101 θάνατοι ασθενών με COVID-19 που καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο στη χώρα μας. «Δεν πρέπει να παρασυρθούμε ότι έρχεται άνοιξη και ότι η “Ομικρον” είναι ήπια και να σταματήσουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε. Ο κορωνοϊός είναι δίπλα μας, στο σπίτι μας, στην αυλή μας, και πρέπει το φρένο της διάδοσής του να υπάρχει σταθερά», επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και τόνισε ότι «η ανεπαρκής ανοσία λόγω πλημμελούς εμβολιασμού θα οδηγήσει σε παρατεταμένη παρουσία του ιού, αυξάνοντας και την πιθανότητα των μεταλλάξεων. Ολοι οι ειδικοί συμφωνούν στην αδυναμία προβλέψεων και επισημαίνουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων και συνέχισης των εμβολιασμών».

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό της 4ης δόσης του εμβολίου για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα που έχουν συμπληρώσει τρεις μήνες από την τρίτη δόση του εμβολίου. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, παρέπεμψε χθες στη συνεδρίαση των ειδικών την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι «θα ακούσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών που θα σταθμίσει τα δεδομένα και αντίστοιχα να αποφασίσουμε». Αναφερθείς στην πορεία της πανδημίας, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει «μετακίνηση νέων κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες». Τόνισε επίσης ότι είναι «καθοριστικές οι επόμενες ημέρες». Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι Όμικρον αφορά σε πάνω από το 80% των κρουσμάτων, ενώ «οι μισές από τις νοσηλείες είναι από την Δέλτα». «Επιβάλλεται σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας», πρόσθεσε.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 19/1/2022]