ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΙΒΗΡΙΚΗ

Πρόγραμμα επαγγελματικών παρουσιάσεων της Ανατολικής Χαλκιδικής στην Ιβηρική Χερσόνησο πραγματοποίησε ο Δήμος Αριστοτέλη, ξεκινώντας την υλοποίηση των προωθητικών δράσεων του 2022 από τη Λισαβόνα και τη Μαδρίτη (15 – 19.1.22).

Πορτογαλία

Έξι (6) συναντήσεις στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας σηματοδότησαν την έναρξη ενός πολλά υποσχόμενου διαλόγου της ελληνικής αποστολής με…

υπεύθυνους πωλήσεων πορτογαλικών γραφείων, που διακινούν τουρίστες στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια των εν λόγω επαφών ο Δήμος Αριστοτέλη παρουσίασε την πολιτιστική του ταυτότητα και ένα μοντέλο συνδυαστικών διακοπών που συντίθεται από ισχυρά ιστορικά στοιχεία όπως:

  • τα αρχαία Στάγειρα,
  • το Άγιον Όρος
  • οι βυζαντινές μονές και οι πύργοι
  • οι αρχαιολογικοί χώροι σημαντικών πόλεων, όπως η αρχαία Άκανθος
  • τα ανοιχτά μουσεία, όπως το Άλσος του Αριστοτέλη και ο αρχαιολογικός χώρος των Σιδηροκαυσίων
  • εκθεσιακοί χώροι όπως τα μουσεία της Αρναίας
  • οι προσκυνηματικοί ναοί και τα μετόχια που συγκαταλέγονται στους χώρους πολιτισμού της Ανατολικής Χαλκιδικής. 

Οι πορτογάλοι υποδέχθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ελληνική αντιπροσωπεία, δεδομένου ότι η γνωριμία τους με την Ελλάδα περιορίζεται στο νότιο και νησιωτικό γεωγραφικό της τμήμα. 

Η τουριστική αγορά της Πορτογαλίας αναζητά το προϊόν «ήλιος – θάλασσα» στη μεσογειακή Ελλάδα, το οποίο αποκτά νέα δυναμική όταν συσχετίζεται με φύση, πολιτισμό, ιστορία, γαστρονομία και οινικές περιηγήσεις . Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που οι συνομιλητές προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν τη διαδικτυακή παρουσίαση της πολιτιστικής και οινικής διαδρομής του Δήμου Αριστοτέλη, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου (ημέρα «του αμπελουργού») στο Δημαρχείο της Μεγάλης Παναγίας. 

Επίσης, δεσμεύθηκαν να συμμετάσχουν στο ειδικά διαμορφωμένο για την πορτογαλόφωνη τουριστική αγορά ταξίδι εξοικείωσης, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του KOUZINA στα τέλη Μαΐου.

Ισπανία

Ανάλογη ήταν και η αντιμετώπιση των Ισπανών, οι οποίοι συναντήθηκαν με εκπροσώπους και συνεργάτες του Δήμου Αριστοτέλη στα περίπτερα της διεθνούς τουριστικής έκθεσης FITUR της Μαδρίτης (19 – 22.1.22).

Στο εκθεσιακό κέντρο IFEMA πραγματοποιήθηκαν πέντε (5) προγραμματισμένα ραντεβού με υπεύθυνους πωλήσεων ισπανικών τουριστικών γραφείων με άξονα συζήτησης τον πολιτιστικό, το silver και τον οικογενειακό τουρισμό.

Ο Δήμος Αριστοτέλη παρουσίασε μία ολοκληρωμένη βάση τουριστικών δεδομένων, η οποία είτε αξιολογήθηκε είτε θα αξιολογηθεί από τους Ισπανούς, καταδεικνύοντας την περαιτέρω πορεία της πρωτοβουλίας.

Ιδιαίτερη ήταν η συνάντηση των Ελλήνων με εκπροσώπους του Δήμου της Palma De Mallorca, τους οποίους ο Δήμος Αριστοτέλη είχε προσεγγίσει τον προηγούμενο Μάιο στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος «πράσινα μεσογειακά νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο». Ισπανή chef από την Palma αναμένεται να προωθήσει κατά τη διάρκεια του KOUZINA 2022 την κουζίνα των Βαλεαρίδων Νήσων στην Ανατολική Χαλκιδική. Σημαντική για την προωθητική πορεία του προορισμού στην Ιβηρική χαρακτηρίζεται και η επαφή του ελληνικού επιτελείου με εκπροσώπους της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Ισπανίας. Συγκεκριμένα, ομάδα δέκα (10) travel agents από το σύνολο της ισπανικής επικράτειας συμφωνήθηκε να επισκεφθεί τον επόμενο Απρίλιο όλα τα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος της Ανατολικής Χαλκιδικής. 

Επιπρόσθετα, ομάδα κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και δημάρχων της Καταλονίας προσκλήθηκε στην προαθωνική χερσόνησο στις αρχές Ιουνίου, προκειμένου να ξεναγηθεί στο Καταλανικό μουσείο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, που αποτελεί το μοναδικό Καταλανικό μνημείο – αποτύπωμα στην ελληνική επικράτεια. Το προωθητικό πρόγραμμα του Δήμου Αριστοτέλη προσεγγίζει με σταθερά βήματα την Ιβηρική. 

Στις αρχές Απριλίου άλλωστε αυτοδιοικητική και επαγγελματική ομάδα του Δήμου Αριστοτέλη πρόκειται να επισκεφθεί το Saint Sebastian, προκειμένου να προβεί σε οινική δικτύωση με περιοχές της πιο διάσημης οινικής ισπανικής περιφέρειας. 

«Συνεχίζουμε τις τολμηρές και καινοτόμες προσεγγίσεις του Δήμου Αριστοτέλη στις διεθνείς τουριστικές αγορές. Με προωθητικό εργαλείο τις οργανωμένε πολιτιστικές περιηγήσεις στην Ανατολική Χαλκιδική ως μέρος ολοκληρωμένων πακέτων εναλλακτικών διακοπών, πραγματοποιούμε ανοίγματα με εθνική σημασία, όπως αυτό στην Πορτογαλία και ενισχύουμε ακόμα περισσότερο τις βάσεις που έχουμε ήδη θέσει στην αγορά της Ισπανίας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στυλιανός Βαλιάνος.

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 24/1/2022]