ΠΟΣΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΑΠΟ ΝΕΕΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ;

Χθες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείες εξέδωσε ίσως την πιο αισιόδοξη ανακοίνωση που έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό. “Η παραλλαγή Ομικρον, η οποία είναι πιθανόν να προσβάλει 60 εκατομμύρια Ευρωπαίους μέχρι τον Μάρτιο, έχει διαμορφώσει μία νέα φάση για την πανδημία της Covid-19 στην Ευρώπη και είναι πιθανόν να την φέρει κοντά στο τέλος της”, εκτιμά ο διευθυντής της υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.

Λίγο πριν το τέλος;

“Είναι πιθανόν ότι η περιοχή πλησιάζει στο τέλος της πανδημίας”, δήλωσε ο Χανς Κλούγκε απευθύνοντας ωστόσο έκκληση για προσοχή λόγω της προσαρμοστικότητας του ιού.”

Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα “υποδεχτήκαμε” στην Ελλάδα μια νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, η οποία αναφέρεται ως ΒΑ.2 και έχει αρχίσει επίσης να ανιχνεύεται σε αρκετές χώρες. Η BA.2 φαίνεται να έχει 28 διαφορές σε σύγκριση με τη BA.1 (ενώ έχουν 32 κοινές μεταλλάξεις), επισημαίνει ο Ηλίας Μόσιαλος.

Παρ’ όλα αυτά, προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για το αν η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον είναι πιο λοιμογόνος ή όχι. Το ερώτημα λοιπόν που εύλογα αναδύεται είναι κατά πόσο τα υπάρχοντα εμβόλια μπορεί να έχουν ισχύ απέναντι σε νέες μεταλλάξεις.

Αν και είναι ακόμη νωρίς για να γνωρίζουμε τον βαθμό της προστασίας που θα παρέχουν τα mRNA εμβόλια έναντι της νέας υποπαραλλαγής και ενδεχόμενων νέων μεταλλάξεων, ωστόσο είναι ελπιδοφόρο ότι τα mRNAεμβόλια δεν οδηγούν μόνο στην παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων, αλλά επάγουν και την Τ κυτταρική ανοσία που μπορεί να παρέχει μερική προστασία στα νεότερα στελέχη, ακόμα και παρά τις μεταλλάξεις του ιού, που τον βοηθούν να ξεφεύγει από την προστασία των αντισωμάτων.

“Τα υπάρχοντα εμβόλια εξακολουθούν να προστατεύουν από νέες μεταλλάξεις”, λέει ο καθηγητής Επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής, “βέβαια, το ενθαρρυντικό, όπως και να έχει είναι το ότι περιμένουμε σε σύντομο διάστημα και νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, αναμένουμε τα φάρμακα κατά της COVID-19 που ετοιμάζουν οι εταιρείες.

Να τονίσω εδώ, συμπληρώνει ο καθηγητής, ότι πάντα υπάρχει η πιθανότητα επαναμόλυνσης από κάποια μετάλλαξη του ιού όσο περνάει ο καιρός και μειώνεται η ανοσία. Όπως και να έχει, είμαστε ακόμη επιφυλακτικοί σε μια τέταρτη δόση”, κατέληξε ο καθηγητής.

Από την άλλη, ο Αλμπέρ Μπουρλά, Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, το Σάββατο δήλωνε “ένα ετήσιο εμβόλιο για την COVID-19 θα ήταν προτιμότερο από τις συχνότερες αναμνηστικές δόσεις για την καταπολέμηση της πανδημίας. Ψάχνουμε να δούμε αν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα εμβόλιο που να καλύπτει την Όμικρον και να μην ξεχνά τις άλλες παραλλαγές και αυτό θα μπορούσε να είναι μια λύση”.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Σοφίας Κωστάρα, 24/1/2022]