ΈΡΧΕΤΑΙ “BONUS SYSTEM” ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 2023

Τις «αδυναμίες» του ενιαίου μισθολογίου σχετικά με την ευελιξία προσαρμογής του στις συνθήκες της αγοράς και τις ανάγκες των καιρών, επιχειρεί να διορθώσει η κυβέρνηση, αρχής γενομένης από επιλεγμένους τομείς του Δημοσίου, που απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό.

Όπως σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, εντός του 2022, σε συγκεκριμένους τομείς του Δημοσίου, θα εφαρμοσθεί πιλοτικά ένα «Bonus system», ενώ για το 2023 έχει τεθεί στόχος για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους (Δημόσιο και συνταξιούχους).

«Το μισθολόγιο αποτέλεσε μια μεγάλη μεταρρύθμιση αλλά δεν διαθέτει τα αντίστοιχα εργαλεία προσαρμογής στα δεδομένα της αγοράς εργασίας», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά, κατάσταση που θα έρθει να διορθώσει το σύστημα «μπόνους» το οποίο «θα μπορούσε να στηρίζεται σε δύο πυλώνες μόνιμων στόχων και επιβραβεύσεων και επιπλέον στοχευμένων τομέων που σχετίζονται με την υλοποίηση των κυβερνητικών στόχων».

Ως παράδειγμα αναφέρθηκε η κυβερνητική επιλογή μηδενισμού των εκκρεμών συντάξεων, η οποία μπορεί να συνδεθεί με πρόσθετη αμοιβή των «μονάδων» που θα επιφορτισθούν με το συγκεκριμένο έργο.

Το «Bonus system» θα επιδιωχθεί να εφαρμοστεί σε μονάδες που έχουν να πετύχουν μετρήσιμους στόχους.

«Δεν ψάχνουμε τρόπο να δώσουμε ένα ακόμα επίδομα στο Δημόσιο» ανέφερε το κυβερνητικό στέλεχος, παραπέμποντας για περισσότερες λεπτομέρειες στην υποβολή προτάσεων και από το υπουργείο Εσωτερικών. Η μεταρρύθμιση χρηματοδοτείται εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης, με ένα ποσό της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο θα εισφέρει και ο κρατικός προϋπολογισμός.

 

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, του Κώστα Τσάβαλου, από www.ertnews.gr, 17/1/2022]