ΣΤΑ 844 ΕΚΑΤ. ΔΟΛ. Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ ELDORADO GOLD

Ολοκλήρωση μελέτης σκοπιμότητας για τις Σκουριές

Στο επόμενο στάδιο, που είναι η οριστικοποίηση του βέλτιστου χρηματοδοτικού πλάνου του έργου των Σκουριών, περνά η Eldorado Gold, μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης σκοπιμότητας του έργου. Βάσει της μελέτης, το κόστος κεφαλαίου για την ολοκλήρωση του επενδυτικού πλάνου στις Σκουριές ανέρχεται σε 844 εκατ. δολάρια.

Η διοίκηση της καναδικής πολυεθνικής έχει ήδη ενημερώσει τους μετόχους της εταιρείας και τους επενδυτές, τονίζοντας τη βιωσιμότητα του έργου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος και της χρηματοδότησής του. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει κινητικότητα για το συγκεκριμένο project και έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από ελληνικές τράπεζες.

Σημαντικό ορόσημο

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας George Burns, «η ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας για τις Σκουριές είναι σημαντικό ορόσημο για την εταιρεία. Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν τη στιβαρή οικονομική θέση αυτού του παγκόσμιας κλάσης περιουσιακού στοιχείου, που θα υποστηρίξει την αναπτυξιακή στρατηγική μας».

«Οι Σκουριές παραμένουν ένα πολύ ελκυστικό και εφικτό έργο, που θα έχει διαρκή και θετικό αντίκτυπο και θα δημιουργήσει πρόσθετη οικονομική και κοινωνική αξία για τους μετόχους μας και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας των Σκουριών θα επιτρέψει στην εταιρεία να προωθήσει επιλογές χρηματοδότησης για το έργο. Σε συνάρτηση με τη χρηματοδότηση και την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο στοχεύουμε στην επανεκκίνηση των κατασκευών στις Σκουριές στα μέσα του 2022. Με την έγκαιρη ολοκλήρωση της κατασκευής σε δυόμισι χρόνια, οι Σκουριές θα αποτελούν σημαντικό θετικό στοιχείο στο πενταετές παραγωγικό προφίλ μας» συμπλήρωσε ο κ. Burns.

Σε δύο φάσεις

Σύμφωνα με την έκθεση το έργο χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η φάση Ι είναι ένας συνδυασμός υπαίθριου και υπόγειου μεταλλείου, σε λειτουργία για διάστημα περίπου 9 ετών. Η φάση ΙΙ περιλαμβάνει εξόρυξη αποκλειστικά από το υπόγειο μεταλλείο για ακόμα 11 χρόνια. Η εγκατάσταση εμπλουτισμού του μεταλλεύματος θα παράγει συμπύκνωμα χρυσού – χαλκού. Το κόστος κεφαλαίου της φάσης Ι για την ολοκλήρωση του έργου των Σκουριών εκτιμάται σε 844 εκατομμύρια δολάρια. Αναλυτικά το μεταλλείο αφορά 191 εκατ. δολ., η εγκατάσταση εμπλουτισμού και υποδομής 270 εκατ. δολ., ο βιολογικός καθαρισμός και η διαχείριση υδάτων 118 εκατ. δολ., τα έμμεσα κόστη 47 εκατ. δολ., λοιπά κόστη 75 εκατ. δολ., τα κόστη ιδιοκτήτη 62 εκατ. δολ. και απρόβλεπτα 81 εκατ. δολ. Σύμφωνα με την Eldorado, η εκτίμηση κόστους κεφαλαίου για τη φάση Ι στα 844 εκατομμύρια δολάρια αποτελεί αύξηση 22% από την αρχική εκτίμηση των 689 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αναφορικά με την παραγωγή εκτιμάται στα 2,9 εκατ. ουγκιές χρυσού για τη διάρκεια ζωής του μεταλλείου (LOM). Μέση ετήσια παραγωγή 140.000 ουγκιές χρυσού και 67 εκατομμύρια λίβρες χαλκού (περίπου 312.000 ουγκιές ισοδύναμου χρυσού) για την 20ετή διάρκεια ζωής του μεταλλείου. Μέση ετήσια παραγωγή χρυσού 182.000 ουγκιές στα πρώτα 5 χρόνια παραγωγής.

Εταιρική κοινωνική ευθύνη

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα σχέδια επιχειρησιακής ετοιμότητας και κατάρτισης που περιλαμβάνονται για τις Σκουριές θα διασφαλίσουν ότι θα προτιμηθούν οι κάτοικοι της περιοχής για τις προσλήψεις. Επιπλέον, η εταιρεία τονίζει ότι θα παρέχει στους εργαζόμενους προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια. Κατά τη διάρκεια ζωής των μεταλλείων Κασσάνδρας, ποσό 80 εκατ. δολαρίων θα διατεθεί σε προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, μεταξύ άλλων για κοινοτικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η εταιρεία αναφέρει πως θα στηρίξει ένα κέντρο τεχνικής κατάρτισης για τη διδασκαλία επιστημονικών, τεχνολογικών, μηχανολογικών θεμάτων και μαθηματικών στους νέους της Περιφέρειας Χαλκιδικής.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.energia.gr/, της Λέττας Καλαμαρά, 20/12/2021]