ΣΚΟΥΡΙΕΣ: ΠΩΣ Η ELDORADO GOLD ΘΑ ΒΓΑΖΕΙ 312 ΧΙΛ. ΟΥΓΚΙΕΣ ΧΡΥΣΟΥ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Τι προβλέπει η μελέτη βιωσιμότητας που παρουσίασε σε τηλεδιάσκεψη η διοίκηση της Eldorado Gold – Σενάρια χρηματοδότησης μέσω και των ελληνικών τραπεζών, αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης

Κεφάλαια, ύψους 845 εκατ. δολαρίων, θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση του μεταλλείου στις Σκουριές των Μεταλλείων Κασσάνδρας, σύμφωνα με όσα προβλέπει η μελέτη βιωσιμότητας του έργου που παρουσίασε, σήμερα τα ξημερώματα (απόγευμα 15ης Δεκεμβρίου, βάσει τοπικής ώρας Καναδά) η διοίκηση της Eldorado Gold που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός.

Το μεταλλείο Σκουριών, που αποτελεί συνδυασμό επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης, διαθέτει, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, εσωτερικό δείκτη απόδοσης (IRR) 19%, καθαρή παρούσα αξία 1,3 δισ. δολαρίων και ετήσια παραγωγή χρυσού και ισοδύναμών μετάλλων 312 χιλ. ουγκιών. Έχει διάρκεια ζωής 20 χρόνων, λειτουργικό κόστος 368 δολ. ανά ουγκιά και με αφετηρία την έναρξη παραγωγής, απαιτείται μία τετραετία για την ανάκτηση του κόστους της επένδυσης. Το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας είναι 57%, με την μελέτη να στηρίζεται σε τιμή χρυσού 1.500 δολαρίων ανά ουγκιά.

Όπως ανέφερε η διοίκηση της Eldorado Gold οι Σκουριές θα ενισχύσουν τη συνολική ετήσια παραγωγή του καναδικού ομίλου κατά 30%, σε περισσότερες από 650 χιλ. ουγκιές μέχρι το 2025.

«Η ανάπτυξη των μεταλλείων Σκουριών αποτελεί ορόσημο για την εταιρεία» σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Georges Burns.

Η χρηματοδότηση

Ο επικεφαλής της Eldorado Gold ανέφερε ότι οι κατασκευαστικές εργασίες του μεταλλείου Σκουριών -βρίσκεται σε καθεστώς συντήρησης από το 2017- θα ξεκινήσουν μέσα του 2022, διαθέτοντας ορίζοντα ολοκλήρωσης τα δυόμιση χρόνια.

Νωρίτερα, θα έχει ολοκληρωθεί η εξασφάλιση χρηματοδότησης, με την εταιρεία να «αξιολογεί όλες τις δυνατές επιλογές», όπως η είσοδος στρατηγικών επενδυτών, η χρηματοδότηση του χρέους της εταιρείας ή (απευθείας) του project των Σκουριών. Η εταιρεία, όπως ανέφερε ο Burns αναζητεί χρηματοδότηση μέσω και των ελληνικών τραπεζών, αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης. Αποκάλυψε ακόμη, ότι υπάρχουν στρατηγικοί επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, αλλά ακόμη η Eldorado δεν έχει καταλήξει ποια είναι η πιο συμφέρουσα χρηματοδοτική λύση.

Σχολιάζοντας τη διαδικασία της αναθεώρησης της σύμβασης παραχώρησης, που κυρώθηκε την περασμένη άνοιξη από τη Βουλή, τα στελέχη της Eldorado Gold ανέφεραν ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύθηκε η διαφάνεια του έργου, το οποίο έγινε και περισσότερο διαχειρίσιμο.

Η επένδυση στις Σκουριές, προτού τεθεί σε καθεστώς συντήρησης, είχε ολοκληρωθεί κατά 50%, με την μέθοδο της ξηράς εναπόθεσης να περιορίζει το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της.

Η μελέτη βιωσιμότητας της Eldorado Gold προβλέπει και δαπάνες της τάξεως των 80 εκατ. δολαρίων σε δράσεις κοινωνικής ευθύνης προς την τοπική κοινωνία.

[ΠΗΓΗ: https://www.moneyreview.gr/, 16/12/2021]