ΈΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟ ΆΓΙΟΝ ΌΡΟΣ. ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ

Σε έκτακτα μέτρα προχωρούν στον Άγιον Όρος λόγω του κορονοϊού. Ποιες μονές έκλεισαν λόγω αυξημένων κρουσμάτων κορoνοϊού και ποιες δέχονται πιστούς μόνο με ραντεβού.

Σε έκτακτα μέτρα προχωρούν οι μονές του Αγίου Όρους μετά τα κρούσματα και τις εισαγωγές μοναχών στα νοσοκομεία. Μοναστήρια όπως αυτό της Μεγίστης Λαύρας, που είναι η μεγαλύτερη μονή της Αθωνικής Πολιτείας, έχουν σταματήσει να δέχονται επισκέψεις.

Υπάρχουν και άλλες μονές, όμως, όπως η Μονή Βατοπεδίου, που δέχονται πλέον περιορισμένο αριθμό επισκεπτών, κατόπιν ραντεβού. Η ανησυχία είναι έκδηλη μεταξύ των μοναχών, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς, γύρω στο 60%, δεν έχει εμβολιαστεί.

Η διενέργεια rapid test πλέον είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο στη μοναστική πολιτεία, ανεξάρτητα από το αν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή όχι. Στην πλειονότητά τους, πάντως, σύμφωνα με τους μοναχούς, οι επισκέπτες από χώρες των Βαλκανίων, όπως η Ρουμανία, με υψηλό ιικό φορτίο, δεν διαθέτουν πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Νοεμβρίου το Άγιον Όρος βρισκόταν, πανελλαδικά, στην πρώτη θέση των περιοχών με τα περισσότερα κρούσματα σε αναλογία πληθυσμού, με κρούσματα που αντιστοιχούσαν σε 441,74 ανά 100.000 κατοίκους.

Η άρνηση των μοναχών να εμβολιαστούν προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις ακόμη και ηγουμένων που ανησυχούν για τη διασπορά.

Συνολικά, υπολογίζεται από τις επίσημες Αρχές ότι στις 20 μονές της Χερσονήσου του Αθω δεν έχουν εμβολιαστεί οι 1.000 από τους 1.700 μοναχούς, σε αντίθεση με το πολιτικό προσωπικό, όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων ξεπερνά το 70%.

«Οι πιο πολλοί έχουν νοσήσει»

Στο σημείο αυτό ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, Θανάσης Μαρτίνος, εξηγεί στην «R» ότι το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού οφείλεται και στο γεγονός ότι πολλοί μοναχοί έχουν νοσήσει στο παρελθόν.

«Οι πιο πολλοί μοναχοί έχουν νοσήσει και αναρρώσει από τον ιό. Ενα 25%, περίπου 450 άτομα, έχει εμβολιαστεί και περίπου ένα 25% δεν έχει εμβολιαστεί. Οι λόγοι δεν είναι μόνο θρησκευτικοί. Μερικοί φοβούνται τα εμβόλια», αναφέρει ο κ. Μαρτίνος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Αθωνική Πολιτεία υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 25 ενεργά κρούσματα – κυρίως σε κελιά, στη νότια πλευρά του Αγίου Όρους.

«Δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία, καθώς πολλοί μοναχοί είναι στο τελευταίο στάδιο της ανάρρωσής τους, λίγο πριν βγουν αρνητικοί», αναφέρει ο κ. Μαρτίνος, επιβεβαιώνοντας ότι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης παραμένουν τρεις μοναχοί για νοσηλεία, εκ των οποίων ένας είναι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ακόμη ένας, επίσης βαριά πάσχων με SARS-CoV-2, είναι συνδεδεμένος με μηχάνημα υψηλής ροής (high flow).

Ο Άθως δεν μπορεί παρά να αποτελεί μια μικρογραφία του τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Ο κ. Μαρτίνος σχολιάζει ότι «οι μοναχοί συχνά βγαίνουν από το Αγιον Ορος. Εχουν τις οικογένειές τους στη βόρεια Ελλάδα. Μερικοί εξομολογούνται. Θεωρώ ότι απ’ έξω έφεραν τον ιό, ειδικά σε αυτά τα κελιά, που είναι και απομονωμένα. Για κάποιους είναι δύσκολο να βγουν έξω και προτιμούν να αναρρώσουν στο κελί τους».

«Θέλουν να εμβολιαστούν»

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και λόγω του αυξημένου κινδύνου μόλυνσης, πολλοί μοναχοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εμβολιαστούν, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν σπεύσει στο Κέντρο Υγείας του Αγίου Όρους, στις Καρυές, για να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου.

Το γεγονός επιβεβαιώνει ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, λέγοντας ότι «υπάρχει μια αύξηση του αριθμού των μοναχών που ζητούν να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση. Αυτό είναι θετικό. Όσοι έχουν εμβολιαστεί θεωρώ ότι θα κάνουν τρίτη δόση, όπως έκανα και εγώ».

Μέχρις ότου καλυτερεύσει η κατάσταση, η Μονή Μεγίστης Λαύρας, που δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο, ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει κλειστή, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν οι υπερήλικες μοναχοί που διαμένουν εκεί.

Παράλληλα, αρκετά μοναστήρια, με πρώτο αυτό του Βατοπεδίου, δέχονται περιορισμένο αριθμό επισκεπτών κατόπιν σχετικής συνεννόησης και με αυστηρά πρωτόκολλα.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, από https://www.enikos.gr/, 15/11/2021]