ΕΙΣ ΕΤΗ ΠΟΛΛΑ ΔΕΣΠΟΤΑ! ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΕΡΙΣΣΟΥ

Ημέρα γενεθλίων του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κυρίου ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ με τον Ποιμενάρχη μας να συμπληρώνει φέτος τα 66 έτη ζωής.

Ο κατά κόσμον Παναγιώτης Αθανασόπουλος γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας 7 Νοέμβρη 1955.

Σπούδασε τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, λαβών το πτυχίον με άριστα.

Στις 6 Δεκεμβρίου 1978 εκάρη μοναχός.

Διάκονος χειροτονήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1978 από τον Μητροπολίτη Μαντινείας  και Κυνουρίας Θεόκλητο και Πρεσβύτερος στις 26 Οκτωβρίου 1980 από τον ίδιο Μητροπολίτη.

Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας (1979-2012) και Πρωτοσύγκελος (1992-2012) της Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας.

 Διετέλεσε υπεύθυνος του Ποιμαντικού έργου στις Δικαστικές Φυλακές Τριπόλεως, καθώς επίσης υπεύθυνος του Νεανικού και Κατηχητικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας. Έχει δημοσιεύσει αρκετά εποικοδομητικές μελέτες θεολογικού και κοινωνικού περιεχομένου σε Εφημερίδες και Περιοδικά και έχει συγγράψει και εκδώσει δύο βιβλία. Το πρώτον με τίτλον «ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Ο ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ» και το δεύτερον με τον τίτλο «ΑΠΟ ΠΤΕΡΥΓΩΝ ΑΜΒΩΝΟΣ».

Μητροπολίτης χειροτονήθηκε στις 7-10-2012.

Στις 5 Οκτωβρίου 2012 εξελέγη Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.

Στις 7 Οκτωβρίου 2012 χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.

Τη χειροτονία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος ο Β΄, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιο, Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρο, Λαρίσης Ιγνάτιο, Κασσανδρείας Νικόδημο, Σύρου Δωρόθεο, Νευροκοπίου και Ζιχνών Ιερόθεο, Σερβίων και Κοζάνης Παύλο, Πατρών Χρυσόστομο, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία, Κορινθίας Διονύσιο, Μεσσηνίας Χρυσόστομο, Πολυανής και Κιλκισίου Εμμανουήλ, Ιλίου Αθηναγόρα, Λαγκαδά Ιωάννη, Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομο και τον Επίσκοπο Διαυλείας Γαβριήλ.

Εγκάρδιες ευχές και έτη πολλά Σεβασμιώτατε Ποιμενάρχα μας!

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 8/11/2021]