ECDC ΠΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ «ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗΣ» ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ -ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ «ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ»

Ο οργανισμός υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσε σήμερα τα κράτη μέλη να θεσπίσουν «επειγόντως» μέτρα για τη μείωση της δυνητικά «πολύ υψηλής επιβάρυνσης» από τον Covid-19 τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το AFP.

Η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), Αντρέα Αμόν, συνέστησε ενισχυτικά εμβόλια Covid για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, «με προτεραιότητα για άτομα άνω των 40 ετών». Ο οργανισμός προέτρεψε επίσης τις χώρες να αυξήσουν τα συνολικά ποσοστά εμβολιασμού, ειδικά εκείνες με χαμηλή πρόσληψη.

Ποσοστό κάτω από το 70% του συνολικού πληθυσμού στην ΕΕ και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Λιχτενστάιν και Ισλανδία) έχει εμβολιαστεί πλήρως. «Αυτό αφήνει ένα μεγάλο κενό εμβολιασμού που δεν μπορεί να γεφυρωθεί γρήγορα και δίνει άφθονο χώρο για τη διάδοση του ιού», ανέφερε το ECDC.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε επειγόντως στο κλείσιμο αυτού του χάσματος ανοσίας, να προσφέρουμε ενισχυτικές δόσεις σε όλους τους ενήλικες και να επαναφέρουμε μη φαρμακευτικά μέτρα», είπε η Αμόν σε δηλώσεις της.

Η προειδοποίησή της ήρθε μόλις μία ημέρα αφότου το ευρωπαϊκό παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι έως και 700.000 περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν από Covid-19 έως τον Μάρτιο του 2022 στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, επιπλέον του 1,5 εκατομμυρίου που έχουν ήδη υποκύψει στον ιό.

Τα τελευταία σενάρια μοντελοποίησης του ECDC «υποδεικνύουν ότι η πιθανή επιβάρυνση της νόσου στην ΕΕ/ΕΟΧ από την παραλλαγή Δέλτα θα είναι πολύ υψηλή τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, εκτός εάν εφαρμοστούν τώρα μέτρα δημόσιας υγείας σε συνδυασμό με συνεχείς προσπάθειες για την αύξηση της πρόσληψης εμβολίων στο συνολικό πληθυσμό».

Στην ΕΕ συνολικά, το 67,7% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, αλλά τα επίπεδα εμβολιασμού ποικίλλουν πολύ μεταξύ των χωρών.

Μόνο το 24,2% των Βουλγάρων είναι πλήρως εμβολιασμένοι σε σύγκριση με το 86,7% στην Πορτογαλία.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 24/11/2021]