ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ – ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Την αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων του επιδόματος θέρμανσης σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά από συνεννόηση με τους θεσμούς. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη απόγευμα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στη σύσκεψη θα αποφασιστεί ο διπλασιασμός του ποσού που θα χορηγηθεί για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος από τα 150 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί αρχικά στα 300 εκατ. ευρώ. Όπως έγραψε το Capital.gr, με την αύξηση της επιδότησης η μείωση στους μηνιαίους λογαριασμούς των καταναλωτών θα είναι της τάξης των 14-15 ευρώ/μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά περίπου 50%. Συγκεκριμένα από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο θα φθάσει τα 40-45 ευρώ ανά μεγαβατώρα και πρακτικά στα 14-15 ευρώ ανά κιλοβατώρα το μήνα αντί 9 ευρώ που έχει ανακοινωθεί.  Η εξέλιξη αυτή διογκώνει το σχετικό κονδύλι από τα 150 εκατ. ευρώ  στα 300 εκατ. ευρώ. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύσκεψη που είναι σε εξέλιξη στο Μαξίμου θα εξεταστεί και ο τρόπος με τον οποίο θα επιδοτηθεί η οικιακή κατανάλωση του φυσικού αερίου. Θα εξεταστεί δηλαδή εάν θα υπάρξει απευθείας οριζόντια επιδότηση των καταναλώσεων ή εναλλακτικά εάν θα χορηγηθεί μέσω του επιδόματος θέρμανσης, με διεύρυνση των κριτηρίων ώστε να συμπεριληφθούν περισσότεροι δικαιούχοι.

Μάλιστα η εκρηκτική αύξηση των τιμών αναγκάζει την κυβέρνηση να ​υπερ​διπλασιάσει το κονδύλι​ του επιδόματος θέρμασης από τα 80 εκατ. ευρώ ​ενδεχομένως και στα 200 εκατ. ευρώ φέτος. Αυτό σημαίνει, εφόσον υπάρξει και η σχετική έγκριση από τους θεσμούς,  ότι θα αυξηθούν τόσο τα εισοδηματικά κριτήρια όσο και το ποσό που θα λάβει κάθε νοικοκυριό. Συγκεκριμένα σχεδιάζεται τα εισοδηματικά όρια να διαμορφωθούν ως εξής:

  1. Από 12.000 ευρώ για τον άγαμο που είναι σήμερα στα 15.000 ή 16.000 ευρώ 
  2. Για τους έγγαμους θα φθάσει τα 24.000 ή 26.000 ευρώ από 20.000 ευρώ που είναι σήμερα και στα επίπεδα των 26.000 ή 28.000 για  τις μονογονεϊκές οικογένειες.
  3. Προσαύξηση του ποσού για κάθε παιδί κατά 3.000 ή 4.000 ευρώ. 

Παράλληλα στις συζητήσεις με τους θεσμούς έχε τεθεί και ένα πιο προωθημένο σενάριο που προβλέπει ακόμα υψηλότερα εισοδηματικά όρια με στόχο να καλύψει σχεδόν το σύνολο των νοικοκυριών.  

Σημειώνεται ότι οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή και πιθανόν η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανακοινώσεις, είτε την Παρασκευή είτε την ερχόμενη εβδομάδα.

Με τις ανωτέρω παρεμβάσεις υπολογίζεται ότι θα καλυφθεί το μεγαλύτερο τμήμα των νοικοκυριών. Σήμερα το 55% των νοικοκυριών χρησιμοποιεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο για την θέρμανση του, με το 80% αυτών να λαμβάνει επίδομα. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση διευρύνει τα εισοδηματικά κριτήρια σχεδόν το σύνολο των νοικοκυριών  θα είναι δικαιούχοι του επιδόματος. Προς το παρόν δεν φαίνεται να αλλάζουν τα περιουσιακά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, των Προκόπη Χατζηνικολάου – Χάρη Φλουδόπουλου, 7/10/2021]