ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: ΈΝΑ ΧΑΡΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΜΑ ΠΟΥ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΕΣ

Ένα τυπικό χαρτί ζητά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ο Δήμος Αριστοτέλη προκειμένου να του δοθεί η άδεια εκπόνησης μελέτης για να γίνει το αντιπλημμυρικό έργο στο ρέμα Μπασδέκη και να μην κινδυνεύει στις έντονες βροχοπτώσεις ο οικισμός της Ολυμπιάδας.

Το ρέμα Μπασδέκη που βρίσκεται στη βορειανατολική Χαλκιδική διασχίζει τον οικισμό στην Ολυμπιάδα και φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Όταν οι βροχοπτώσεις είναι σφοδρές, τότε το ρέμα υπερχειλίζει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον οικισμό.

Ο «Μπάλλος» έδειξε την πυγμή του με το ρέμα να ξεχειλίζει ωστόσο αυτή τη φορά τα συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας ενίσχυαν διαρκώς τα αναχώματα και όπως είπε στο Sputnik ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος προστάτευσε σε ένα μεγάλο ποσοστό την περιοχή και δεν είχαμε χειρότερες καταστάσεις.

Κάποια σπίτια βρέθηκαν στο κενό ή «φαγώθηκαν» τα θεμέλια καθιστώντας τα επικίνδυνα για τους ενοίκους ενώ νερά γέμισαν οι δρόμοι και προκλήθηκαν ζημιές σε δίκτυα. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ρέμα ξεχειλίζει. Το 2019 η καταστροφή στην περιοχή από το ρέμα που υπερχείλισε ήταν τεράστια.

Ο Δήμαρχος της περιοχής έχει πρότεινε ήδη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση να «μας δοθεί ένα έγγραφο που να μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στη σύνταξη μελέτης για αντιπλημμυρικό έργο στο ρέμα Μπασδέκη».

«Είναι μια διαδικασία τυπική, που επί της ουσίας όμως και νομικά την αρμοδιότητα των ρεμάτων όπως και του συγκεκριμένου, την έχει η Αποκεντρωμένη και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όμως επειδή μέχρι τώρα δεν έχει γίνει αυτό, ο Δήμος μου ζητά την έγκριση να προχωρήσει στη μελέτη ενός αντιπλημμυρικού έργου. Όμως για να μπορέσω να καταθέσω και για να είναι νόμιμη η μελέτη, πρέπει να εξοπλιστεί ο Δήμος μου με ένα έγγραφο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η οποία θα λέει ότι “σας επιτρέπω να ασκήσετε αυτή την αρμοδιότητα”. Αυτή είναι η ιστορία» είπε ο κ. Βαλιάνος.

Μάλιστα η δημοτική αρχή όπως ανέφερε έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό του Δήμου Αριστοτέλη, «χρήματα για την ανάθεση στον μελετητή» προσθέτοντας ότι η μελέτη μπορεί να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

«Μετά η μελέτη μπορεί να δοθεί στο Υπουργείο Υποδομών, στην Περιφέρεια κ.λπ. προκειμένου να πιστωθεί κονδύλιο και να εντάξει το αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή» τόνισε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη.

Ένα άλλο όμως ζητούμενο είναι πως η περιοχή και οι κάτοικοι της δεν θα κινδυνεύσουν στην επόμενη έντονη βροχόπτωση.

«Πρέπει να δούμε την επόμενη ημέρα στην περιοχή γιατί είμαστε ακόμα στον Οκτώβριο και πως θα είναι το ρέμα έτσι ώστε να υποδεχτεί τις επόμενες κακοκαιρίες. Αυτό είναι το πρώτο μας μέλημα σήμερα και ταυτόχρονα η μελέτη για το αντιπλημμυρικό» κατέληξε ο κ. Βαλιάνος.

(Φωτογραφία : SOOC/Konstantinos Tsakalidis)

[ΠΗΓΗ: https://sputniknews.gr/, 19/10/2021]