ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΣΗΜΙΟΥ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Πως νιώθει αλήθεια κάποιος που έχει πραγματοποιήσει σε 31 ημέρες ένα ταξίδι 11.000 χιλιομέτρων σε 9 χώρες των Βαλκανίων, 18 μεταλλευτικές περιοχές, έχει αλλάξει τρία αυτοκίνητα, έχει γνωρίσει και έχει έλθει κοντά με τους ντόπιους στο πλαίσιο ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος που συμμετέχει το Πανεπιστήμιό του;

Αυτά μας διηγείται ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος που έκανε το ταξίδι με την συνάδελφό του Katrin Westner, και οι δύο διδάκτορες γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Λυών. Το ταξίδι έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Silver-Αναζήτηση πηγών αρχαίου αργύρου. Καθημερινά με αναρτήσεις του σε κοινωνικό δίκτυο ο κ. Βαξεβανόπουλος ενημέρωνε για την πορεία του ταξιδιού και τα «ευρήματα»,  επιστημονικά αλλά κυρίως κοινωνικά και σήμερα μίλησε στην ΕΡΤ Βόλου.

Στο πλαίσιο του προαναφερόμενου ερευνητικού προγράμματος μελετήθηκαν αρχικά τα αρχαία μεταλλεία αργύρου στην Ελλάδα για να πιστοποιηθεί η χρήση του αργύρου από τους αρχαίους Έλληνες. «Η ομάδα με βάση ιστορικές πηγές και την πορεία του βασιλιά Φιλίππου Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξενάδρου που παρέλαβε ένα ισχνό βασίλειο και το έκανε δυνατό,  προβλημάτισε και εμάς που πιστεύουμε όπως και ιστορικοί ότι αυτό οφείλεται στο ό,τι κατέκησε περιοχές με αρχαία μεταλλεία αργύρου. Αναρωτηθήκαμε αν εκτός από τα μεταλλεία του Παγγαίου για παράδειγμα πήγε και στα Βαλκάνια και να το αποδείξουμε.  Επισκεφθήκαμε λοιπόν αρχαία μεταλλεία που γνωρίζαμε εμείς ή οι ντόπιο ό,τι υπήρχαν σε όλα τα Βαλκάνια, τα χαρτογραφήσαμε και φέραμε πίσω δείγματα αργύρου, 250 κιλών. Ήταν μια επιτυχημένη αποστολή και είμαστε και ικανοποιημένοι ότι το πιστοποιήσαμε. Επιβεβαιώσαμε την αλήθεια του Ηρόδοτου και άλλων ιστορικών.

Τώρα θα γίνει επεξεργασία των μεταλλευμάτων στα εργαστήρια στη Λυών, αναλύσεις και ακολουθούν επιστημονικές δημοσιεύσεις. Ήμασταν δύο επιστήμονες αλλά υπήρχε υποστήριξη από τους συναδέλφους στη Λυών με παροχή πληροφοριών».

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Βαξεβανόπουλου:

[ΠΗΓΗ: https://www.ertnews.gr/, της Ελένης Μανώλη, 5/10/2021]