ΠΡΩΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Ξεπέρασε την Κίνα για πρώτη φορά, σύμφωνα με την Surbiton Associates

Η εξόρυξη χρυσού της Αυστραλίας ήταν μεγαλύτερη κατά 4 τόνους από αυτήν της Κίνας, το πρώτο μισό του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρίας Surbiton Associates που έχει έδρα στη Μελβούρνη.

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο φέτος, η Αυστραλία εξόρυξε 157 τόνους χρυσού, με 74 τόνους το πρώτο τρίμηνο και 83 τόνους το δεύτερο. Η Κίνα είχε «παραγωγή» 153 τόνων το ίδιο διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του US Geological Survey, η Κίνα κατείχε τα ηνία στην εξόρυξη χρυσού από το 2007, όταν ξεπέρασε την Νότια Αφρική.

Για πάνω από μία 10ετία η Αυστραλία ήταν στη 2η θέση, αλλά πλέον για πρώτη φορά είναι 1η.

Το ABC επεσήμανε πως η είδηση για τη διεθνή πρωτιά της Αυστραλίας είναι ιδιαίτερα ευχάριστη για τις εταιρίες εξόρυξης, σε μία πολύ καλή συγκυρία, με την τιμή του πολύτιμου μετάλλου να βρίσκεται επί τα 1.800 δολ. η ουγγιά εν μέσω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η πανδημία, καθώς ο χρυσός θεωρείται «ασφαλές καταφύγιο» για επενδυτές σε περιόδους κρίσης.

Η διευθύντρια της Surbiton Associates, Sandra Close επεσήμανε πάντως ότι η πρωτιά της Αυστραλίας δεν οφείλεται στη δική της αύξηση στην εξόρυξη χρυσού.

«Οι Κινέζοι, πιστεύω, είχαν ορισμένα προβλήματα στα ορυχεία με ζητήματα ασφάλειας, κάποιοι εργαζόμενοι σκοτώθηκαν, έτσι επί του παρόντος κάποια ορυχεία είναι υπό έρευνα», διευκρίνισε.

«Θα πρέπει να δούμε τι θα συμβεί στην εξόρυξη χρυσού τους επόμενους έξι μήνες, στην Αυστραλία και στην Κίνα».

Σε κάθε περίπτωση η τελευταία διετία ήταν η καλύτερη στην ιστορία για τις εταιρίες εξόρυξης χρυσού στην Αυστραλία.

Το 2019-2020 εξορύχτηκαν 328 τόνοι χρυσού, ποσότητα ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας, ενώ πέρυσι η «παραγωγή» έφτασε τους 321 τόνους.

Παράλληλα τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Αυστραλίας δείχνουν πως οι επενδύσεις για αναζήτηση χρυσού έχουν αυξηθεί κατά 19,3%, στα 429,8 εκατ. δολ. το τρίμηνο του Ιουνίου, το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλο πολύτιμο μέταλλο.

[ΠΗΓΗ: https://neoskosmos.com/, 9/9/2021]