ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, Ο ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Μετά από μία Μακρόπνοα έργα, όπως η μεγάλη απευθείας ξένη επένδυση 2 δισ. δολ. της Eldorado Gold για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, έχουν την δυναμική να αλλάξουν την τροχιά της εθνικής οικονομίας.

σειρά σοβαρών κρίσεων που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η χώρα μας – υγειονομική, οικονομική, μεταναστευτική – η συζήτηση για τις λύσεις που θα δημιουργήσουν την προοπτική να τις ξεπεράσουμε και να δημιουργηθεί αξία για τους πολίτες, γίνεται όλο και πιο έντονη. Πολύ συχνά, ο κοινός παρονομαστής σε αυτή την συζήτηση είναι η απασχόληση, με άλλα λόγια η μείωση της ανεργίας, και κατά συνέπεια η έλευση των επενδύσεων εκείνων που θα δημιουργήσουν ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Εξάλλου, μετά από πολυετή ξηρασία, η ελληνική οικονομία διψά για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, κάτι που έχει αποτυπωθεί σε όλους τους τόνους από διάφορες έγκριτες πηγές.

Ειδικότερα οι μεγάλες απευθείας ξένες επενδύσεις μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο της επιστροφής στην ανάπτυξη. Τρανό παράδειγμα εντός του 2021 αποτέλεσε η υπογραφή της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός. Με την υπογραφή αυτή, η επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην ΒΑ Χαλκιδική γύρισε σελίδα και προχωράει δυναμικά προς την πλήρη ανάπτυξή της, με επιπλέον επενδύσεις ύψους $1,9 δισ. Επιπρόσθετα, η Eldorado Gold (μητρική εταιρεία τηςΕλληνικός Χρυσός που αναπτύσσει το έργο στη Χαλκιδική) προχώρησε σε μια σημαντική κίνηση προετοιμασίας, εκδίδοντας ομόλογο ύψους 500 εκατ δολαρίων το οποίο υπερκαλύφθηκε από τους επενδυτές οι οποίοι αναγνώρισαν τις προοπτικές της εταιρείας. Με το τρόπο αυτό, η καναδική μεταλλευτική εταιρεία αποκτά ισχυρότερη ρευστότητα που θα της προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στη χρηματοδότηση της επένδυσης. Παράλληλα, με γοργούς ρυθμούς προχωράνε οι ανανεώσεις των απαραίτητων μελετών (Βιωσιμότητας και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) που θα οδηγήσουν με τη σειρά τους στην τελική αδειοδότηση του έργου και την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στο έργο των Σκουριών – ένα παγκόσμιας κλάσης κοίτασμα χρυσού και χαλκού.

Η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην ΒΑ Χαλκιδική θα συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση, δηλαδή να αυξηθεί η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ από 10% σε 15% μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Άλλωστε, ο μεταλλευτικός κλάδος έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό πυλώνα ανάπτυξης καθώς παρουσιάζει σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ, απασχολώντας περισσότερους από 12.000 εργαζόμενους (πηγή ΣΜΕ, 2019) και δημιουργώντας εξαγωγές ύψους €0,8 δισ.

Το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός προβλέπει τη δημιουργία 5.000 άμεσων και έμμεσων, υψηλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη μείωση του ποσοστού της ανεργίας στην Β. Ελλάδα. Επιπροσθέτως, αναμένεται τα κρατικά έσοδα να ανέλθουν στα €2 δισ. μέσω φορολογίας, μισθών και μεταλλευτικών τελών, και οι εξαγωγές στα €11,3 δισ. σε βάθος 25ετίας. Παράλληλα, θα κατευθυνθούν €3,5 δισ. σε ελληνικές επιχειρήσεις μέσα από προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών, που θα τροφοδοτήσουν με επιπρόσθετη αξία την εγχώρια αγορά, ενισχύοντας το τζίρο και την απασχόληση στους συνεργαζόμενους προμηθευτές.

Επιπλέον, εξαιρετικά σημαντικά θα είναι τα οφέλη για την τοπική κοινότητα, εφόσον θα υλοποιηθεί ένα πρωτοφανές επενδυτικό σχέδιο ύψους €70 εκατ. με πρωτοβουλίες και δράσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής. Πρόκειται για έργα υποδομών και κοινωνικής μέριμνας, που θα τονώσουν την τοπική ανάπτυξη και θα αποτελέσουν την παρακαταθήκη για το μέλλον δημιουργώντας τις βάσεις για ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, παράλληλων με την μεταλλευτική, όπως, μεταξύ άλλων, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η γεωργία, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός.

Η επένδυση της Eldorado Gold αποτελεί ιστορικά μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Η συνεισφορά της δεν μένει μόνο στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και στην ανάκαμψη της οικονομίας. Η είδηση της υπογραφής της νέας επενδυτικής συμφωνίας ταξίδεψε σε όλα τα μεγάλα χρηματιστηριακά κέντρα και τοποθέτησε την Ελλάδα ακόμα πιο δυναμικά στο στόχαστρο της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μετά την υπογραφή της νέας επενδυτικής συμφωνίας, υπήρξε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον προς την Eldorado Gold, η οποία βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού εταίρου για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του έργου των Σκουριών. Ταυτόχρονα, ανέδειξε την Ελλάδα ως μια χώρα που μετασχηματίζεται σε μια εξωστρεφήκαι ανερχόμενη αγορά, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε πόλο έλξης για νέες επενδύσεις και πολύτιμα διεθνή νέα κεφάλαια που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη.

[ΠΗΓΗ: https://www.naftemporiki.gr/, 10/9/2021]