ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΓΑΛΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ

Τα οικονομικά μέτρα στήριξης των πυροπαθών ανακοινώθηκαν, επιβεβαιώνοντας αφενός τις πληροφορίες των τελευταίων δύο ημερών ότι πράγματι το οικονομικό πακέτο για τους πληγέντες είναι “γενναίο”, αφετέρου τη “σάρωση” των γραφειοκρατικών διαδικασιών , όπως δεσμεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης : Με μια αίτηση, ένα κλικ, σε μια πλατφόρμα, οι δικαιούχοι θα δουν λίγες μέρες μετά τα ποσά των αποζημιώσεων να είναι διαθέσιμα στους λογαριασμούς τους. 

Αυτό ήταν το πρώτο – και απαραίτητο- βήμα που καταδεικνύει καταρχάς ότι η κυβέρνηση έχει συναίσθηση της τεράστιας ζημιάς που έχουν υποστεί περιοχές – κυριώτατα αλλά όχι μόνο- όπως η Αττική και η Εύβοια. 

Από κει και πέρα, η “βεντάλια” των πρωτοβουλιών και των παρεμβάσεων ανοίγει και δεν εξαντλείται στη λογική της χορήγησης αποζημιώσεων μόνο προς ανακούφιση των πυροπαθών. Έρχονται θεσμικές παρεμβάσεις τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης χθες περιέγραψε απευθυνόμενος στους υπουργούς του μεν σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση δε, που έχει προφανώς ως επιλογή τη σημασία της: Οι πρωθυπουργικές δεσμεύσεις δεν ελήφθησαν κεκλεισμένων των υπουργικών θυρών αλλά μεταδόθηκαν πανελλαδικά και είναι καταγεγραμμένες δημόσια. 

Οι παρεμβάσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες ανακοίνωσε, στο πλαίσιο αυτό ότι: 

  1. θα ξεκινήσουν άμεσα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα με ευθύνη των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Εσωτερικών και προφανώς με τη συνεργασία, με τη στήριξη, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με πράξη  Νομοθετικού Περιεχομένου που υπογράφεται αύριο “υιοθετούμε μια σειρά από σημαντικές καινοτομίες, προκειμένου να επιταχύνουμε τις σχετικές διαδικασίες, ώστε να επιλέγονται γρήγορα οι περιοχές όπου πρέπει να απομακρυνθούν οι καμένοι κορμοί και να γίνουν τα σχετικά αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα”.
  2. Το παραπάνω πρακτικώς, υπαγόρευσε και την ένταξη των δασικών υπηρεσιών οι οποίες μέχρι σήμερα υπάγονται στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με τις  σχετικές αποφάσεις να εκδίδονται μέσα σε 30 μέρες.
  3. Συμμέτοχη η κοινωνία των Πολιτών στην αναδάσωση: Ιδρύματα, ιδιώτες, επιχειρήσεις, σύλλογοι, θα μπορούν να αναλάβουν με δικά τους έξοδα τα έργα αποκατάστασης περιοχών και δασών. Θα μπορούν, δηλαδή, με μία πολύ γρήγορη διαδικασία να καταθέτουν τη σχετική μελέτη, με την οποία -από τη στιγμή που εγκρίνεται- θα μπορούν οι ίδιοι στη συνέχεια να προβαίνουν στην υλοποίηση όλων αυτών των έργων. Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε δε, ότι στην επιχείρηση αυτή το κράτος έχει ήδη δεσμεύσει 224 εκατομμύρια για την αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων και εφόσον κριθεί ότι αυτό είναι απαραίτητο, ο προϋπολογισμός αυτός μπορεί πάντα να αυξηθεί.
  4. “Επιτροπή Εύβοιας” – επικεφαλής της ορίστηκε από τον πρωθυπουργό ο Σταύρος Μπένος, προκειμένου να σχεδιαστεί  ένα νέο ξεκίνημα  όχι για την επόμενη αλλά τη μεθεπόμενη μέρα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Για θεσμικές παρεμβάσεις που έρχονται στον απόηχο της καταστροφής, έκανε λόγο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες  ο κ. Χαρδαλιάς (σε εντελώς  διαφορετικό… υφολογικό τόνο) δηλώνοντας πως: “Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν παιχνίδια κυριαρχίας, θα σπάσουμε αυγά”. 

“Ευπρόδεκτη” η αντιπολίτευση

Στο μεταξύ, παρά τις εμπρηστικές δηλώσεις διαφόρων που προοιωνίζονταν σκληρή πολιτική αντιπαράθεση με φόντο τις πυρκαγιές, μεταξύ Κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την ώρα τουλάχιστον, σχετικές “ελπίδες” τινών, δεν ευοδόθηκαν. 

Ο Πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τις προτάσεις που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε , σχολίασε: Άκουσα πριν από λίγο τον κ. Τσίπρα να διατυπώνει κάποιες γενικές προτάσεις με τις οποίες είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς. Μερικές μάλιστα, όπως διαπιστώνετε, γίνονται ήδη πράξη. Εννοείται, λοιπόν, ότι οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης είναι ευπρόσδεκτοι σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες”.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι “ο ίδιος είπα ότι αν το καθήκον του σήμερα ανήκει στην εκλεγμένη κυβέρνηση, η ευθύνη του αύριο ανήκει σε όλους. Κατά συνέπεια κάθε θετική συμβολή, από όπου και αν προέρχεται είναι καλοδεχούμενη”.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Νίκης Ζορμπά, 11/8/2021]