ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ – ΤΕΛΟΣ Η ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Νέα μέτρα στην Ελλάδα για ανεμβολίαστους και παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα είναι το σκηνικό που θα βρουν όσοι επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Την Τρίτη ανακοινώνονται τα νέα μέτρα που θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από τις αρχές Σεπτεμβρίου, λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων.

Οι ανεμβολίαστοι θα βρεθούν μπροστά σε νέα πραγματικότητα, ενώ φαίνεται ότι οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι θα φορούν μάσκα παντού.

Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι πολλά και μέχρι την επίσημη ανακοίνωση κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα εφαρμοστεί.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ορισμένα νέα μέτρα έχουν κλειδώσει.

Ενδεικτικό είναι πως το Σάββατο (21/8) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.191 κρούσματα, ενώ οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν το ψυχολογικό φράγμα των 300 (317). Τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν την Τρίτη 24 Αυγούστου αλλά θα εφαρμοστούν από τα μέσα Σεπτέμβρη, δίνοντας χρόνο στους ανεμβολίαστους να κάνουν τουλάχιστον την πρώτη δόση.

Η γεωμετρική πρόοδος με την οποία αυξάνονται τα κρούσματα σε συνδυασμό με τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, που πλέον κυριαρχεί σχεδόν σε όλη την επικράτεια οδηγούν πάραυτα στην υιοθέτηση νέων μέτρων.

Και αυτό ενώ μια νέα μελέτη για τη μετάλλαξη Δέλτα αποκάλυψε πως όσοι μολύνονται από το συγκεκριμένο στέλεχος του κορονοϊού μεταδίδουν τον ιό επί μέρες, χωρίς να έχουν εμφανίσει καν συμπτώματα!

Εδώ και μέρες υπάρχει η φημολογία ότι ανάμεσα στα όσα θα ανακοινωθούν, το πιθανότερο, την Τρίτη θα είναι και η επιστροφή της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο υποτίθεται ότι δεν είχε καταργηθεί μεν αλλά λόγω καλοκαιριού και καύσωνα οι πολίτες επιτρέπονταν να μην τη φορούν σε ανοιχτούς χώρους όπου δεν υπήρχε συνωστισμός. Τώρα, όμως, όλα δείχνουν ότι αυτό θα αλλάξει και η μάσκα θα ξαναγίνει υποχρεωτική παντού.

Υπέρ της λήψης μέτρων όχι αύριο, όχι τον Σεπτέμβριο αλλά… χθες εμφανίστηκε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας. Όπως είπε, τα μέτρα για τους εσωτερικούς χώρους έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί εδώ και καιρό.

«Φοβάμαι ότι ήμαστε ένα βήμα μετά την επιδημία», είπε και τόνισε πως αν συνεχιστεί με αυτό τον ρυθμό η αύξηση των διασωληνωμένων το Εθνικό Σύστημα Υγείας σύντομα θα φτάσει στα όρια του. Για τον κ. Τούντα ο μόνος τρόπος να μπει ένα τέλος στην πανδημία του κορονοϊού και να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία είναι ο εμβολιασμός.

«Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Και αυτό σημαίνει ότι οι κλειστοί χώροι εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θεάτρων και κινηματογράφων θα παραμείνουν αμιγείς (δηλαδή μόνο για εμβολιασμένους), ενώ το ίδιο ισχύει για τα γήπεδα. Και καθώς οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινώνονται οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δυνατότητα να μπούν σε χώρους ψυχαγωγίας, ενώ αντίθετα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν απρόσκοπτα, επιδεικνύοντας απλώς το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους.

Αντίθετα, υπάρχουν σκέψεις η είσοδος στα νυχτερινά κέντρα να γίνεται με εργαστηριακό τεστ.

Με ανάλογο τρόπο θα λειτουργήσουν και άλλοι τομείς δραστηριότητας, όπως η εκπαίδευση με την έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους.

Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με ευθύνη του εργαζομένου.

Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα self test, το οποίο επίσης παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 22/8/2021]