ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΟΔΟ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ, ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΥΜΑ

Μεγαλύτερη άνοδο των νέων κρουσμάτων μέσα στην εβδομάδα αναμένουν οι ειδικοί, με τον αριθμό των διαγνώσεων να ξεπεράσει πιθανότατα και τις τρεις χιλιάδες, όσο αυξάνεται η διασπορά και συνεχίζεται η “επέλαση” του υπερ-μεταδοτικού στελέχους Δ.

Οι λοιμωξιολόγοι επαναλαμβάνουν πως θα πρέπει η εμβολιαστική κάλυψη να φτάσει τουλάχιστον το 70% μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ακόμη και το 80% για μεγαλύτερη προστασία από τη μετάλλαξη. Μέσα στην εβδομάδα άλλωστε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό και των εφήβων, ηλικίας 15- 17 ετών.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ήδη επιβαρυμένα την τελευταία εβδομάδα. Ο μέσος κυλιόμενος των τελευταίων επτά ημερών υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε τα 1.081 νέα κρούσματα από τα 442 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα ανά μέρα.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε ακόμα περισσότερο, στα 23 έτη. Επιπλέον, το 75% των κρουσμάτων αφορά πλέον σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 34 ετών, ενώ ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων αφορά στις ηλικίες 15 ως 24 ετών.

Ο δείκτης θετικότητας των τεστ που γίνεται σε δομές Υγείας που διπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα και ανέρχεται στο 2,46%. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας αυξήθηκε σημαντικά αγγίζοντας τους 9.000 ασθενείς σε μόλις μια εβδομάδα, ενώ στην Αττική έχουμε περισσότερα από 4.000 ενεργά κρούσματα με διάμεση ηλικία τα 22 έτη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής επισήμανε ότι είναι αναμενόμενη η αύξηση των νοσηλειών λόγω κορονοϊού καθώς ανεβαίνει το επιδημικό κύμα στη χώρα μας.

Θα χρειαστούν ακόμη δυο χρόνια

Εξαιρετικά επιφυλακτικός για την πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο εμφανίστηκε παράλληλα ο επικεφαλής Επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου Columbia Τζέφρι Σέιμαν, με τις προβλέψεις του να είναι δυσοίωνες ιδίως όσον αφορά την έξαρση της μετάλλαξης “Δέλτα”.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής εκτίμησε ότι θα χρειαστούν ενδεχομένως ακόμη δύο χρόνια προκειμένου να νιώσουμε ασφαλείς και επανέλαβε ότι μόνο ο μαζικός εμβολιασμός θα αποτρέψει τις νέες μεταλλάξεις.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 12/7/2021]